בלעדי לכלכליסט
האוצר ביצע שתי עסקאות גידור נוספות מול היורו והדולר
אגף החשבת הכללית ממשיך לנצל את שערי החליפין הנמוכים - ביצע עסקאות בסכומים של 40 מיליון יורו ו-70 מיליון דולר
החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו ממשיכה להכות בברזל בעודו חם ומנצלת את שערי החליפין הנמוכים של הדולר ושל היורו מול השקל כדי לבצע עסקות גידור במחירים נוחים. אחרי עסקת הגידור המפתיעה יורו-שקל בהיקף של 60 מיליון יורו שביצע אתמול האוצר בפעם הראשונה, ביצע היום (ד') אגף החשבת הכללית עסקה דומה נוספת, הפעם בסכום של 40 מיליון יורו. בנוסף, ביצע היום האגף גם עסקת גידור דולר-שקל בסכום של 70 מיליון דולר.
עסקות הגידור הגדולות יחסית שמבצע האוצר ביומיים האחרונים באות בהמשך לארבע עסקות גידור דולר-שקל בהיקף כולל של 240 מיליון דולר שביצע אגף החשבת הכללית לפני חודשיים. עסקות הגידור הן למעשה שווה ערך לרכישת מטבע חוץ, כאשר מי שרוכש בפועל את המט"ח הוא לא האוצר אלא הגוף שמולו הוא עושה את אותן עסקות גידור. ההערכה לכן היא שההתעוררות שנרשמת ביומיים האחרונים בשוק מטבע החוץ והעליות הנאות שנרשמות בשערי הדולר והיורו מול השקל נובעות לפחות בחלקן מאותן עסקות גידור שביצע האוצר.
במסגרת עסקות הגידור ממירה למעשה המדינה חלק מהחובות שלה הנקובים במטבע חוץ, במקרה שלנו ביורו ובדולר, בחובות הנקובים בשקלים. בדרך זו היא מקטינה את החשיפה שלה לשינויים עתידיים בשער החליפין של השקל, וזאת
במטרה לצמצם את החשיפה של תיק החוב הממשלתי לשינויים אפשריים בשער החליפין של השקל.
בפועל, מה שאגף החשבת הכללית באוצר עושה ביומיים האחרונים הוא ניצול שערם הנמוך של היורו ושל הדולר מול השקל כדי להפוך חלק קטן מהחוב הממשלתי שנקוב במטבע חוץ לחוב בשקלים. זאת ככל הנראה על סמך ההערכה של ראשי האגף שהירידות ביורו ובדולר מול השקל די מיצו את עצמן. בעת ביצוע עסקות הגידור לפני חודשיים, שהיו כאמור רק מול הדולר, הסבירו באגף החשבת הכללית כי תנאי השוק, ובכלל זאת שער החליפין, תמכו בביצוע עסקות הגידור, וזאת כחלק מתכנית העבודה השנתית של האגף.