בלעדי לכלכליסט
דירקטור באלביט הדמיה מכין תביעה נגזרת נגד רון הדסי
שלומי קלסי המייצג את המוסדיים צפוי להגיש את התביעה בימים הקרובים בטענה כי החברה אינה מתנהלת לפי כללי ממשל תאגידי. במקביל יואב כפיר מונה ליו"ר החברה־הבת פלאזה סנטרס במקום הדסי, על רקע מאבק בין בעלות השליטה יורק ו־DK
דרמה באלביט הדמיה. דירקטורים בחברת האחזקות דורשים לחקור את כללי הממשל התאגידי בחברה ולהדיח את היו"ר רון הדסי מחלק מתפקידיו בחברה ובחברה־הבת פלאזה סנטרס. כך נודע ל"כלכליסט". ברקע נמצא גם סכסוך שהתגלע בין שתי הקרנות שהשתלטו על אלביט הדמיה בשנים 2013–2014, יורק ו־DK פרטנרס.
- מנכ"ל חדש לפלאזה סנטרס: עקיבא אזולאי יחליף את רן שטרקמן
- מעלות: "יכולת הפרעון של פלאזה סנטרס נשענת על מימוש נכסים"
- לאלביט הדמיה שנתיים להשביח נכסים וזה לא בהכרח יספיק
הדסי, המשמש נציג של קרן יורק בחברה ומוביל אותה לאחר ההסדר עם מחזיקי האג"ח, נתקל בשבועות האחרונים באופוזיציה לוחמת מבית שיוצאת נגד תפקודו בחברה. אופוזיציה זו מובלת על ידי שלושה גורמים: קרן הגידור DK פרטנרס, השותפה של יורק לשליטה; שלומי קלסי, דירקטור מטעם המוסדיים; ושני דח"צים הולנדים ותיקים מדירקטוריון פלאזה סנטרס. שני הד"חצים הובילו ביום שני האחרון מהלך שבו הודח הדסי מתפקידו כיו"ר פלאזה ובמקומו מונה יואב כפיר שמשמש כנציג DK פרטנרס בדירקטוריון אלביט הדמיה ופלאזה. אלביט הדמיה מצידה – וכדי לעצור את המהלך, כינסה אסיפה של פלאזה כשעל סדר היום החלפתם של הדירקטורים בחברה, כולל כפיר. על רקע המאבקים הודיע המנכ"ל של פלאזה עקיבא אזולאי על התפטרותו חודשיים בלבד לאחר שמונה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ל"כלכליסט" נודע כי קלסי מכין תביעה נגזרת נדירה נגד הדסי בטענה להפרה של כללי הממשל התאגידי בחברה וביצוע פעולות שכל מטרתן לשמר את השליטה שלו בהנהלת החברה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי בתביעה צפויות להופיע טענות חמורות נגד התנהלותם של הדסי ושל חברים נוספים בדירקטוריון אלביט הדמיה. גורמים מטעם יורק והדסי טוענים כי כל מטרתם של קלסי ו־DK פרטנרס היא להפריע לעבודת החברה, שאי אפשר לנהלה בזמן שהדירקטורים פוגעים בעבודת ההנהלה, לקחת את השליטה לידיהם ולהביא למצב שבו הם לא יכהנו בדירקטוריון.
כרוניקה של בעיות
בתחילת ינואר 2014 אישר שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין את ההסדר באלביט הדמיה, שהמגעים לגיבושו נמשכו כשנה. בהסדר נמחק חוב של 1.8 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח של אלביט הדמיה, והשליטה בחברה הועברה ממוטי זיסר למחזיקי האג"ח בראשות קרנות ההשקעה האמריקאיות יורק (19.76%), המיוצגת בישראל בידי ג'רמי בלנק, ו־DK פרטנרס (14.3%).
אלביט הדמיה נותרה חברת אחזקות, העוסקת בעצמה ובאמצעות חברות־בנות, ובהן פלאזה סנטרס (44%) ואלביט מדיקל (90%), בייזום ובהשכרה של מרכזים מסחריים, מוצרים רפואיים, מלונות בחו"ל, ועד לאחרונה גם בתחום האופנה. מי שמונה להוציא את אלביט הדמיה מהבוץ הוא רון הדסי, שקודם לכן שימש בתפקידי ניהול בכירים בקבוצת ברונפמן־פישר.
כיום לאלביט חוב של 675 מיליון שקל למחזיקים באג"ח החדשות מסדרות ח' וט', שאמור להיפרע ב־2018. לחברה גם חוב של 195 מיליון שקל לבנק הפועלים ולחברה־הבת, פלאזה סנטרס, חוב של כ־400 מיליון יורו למחזיקי האג"ח ולבנקים זרים.
הדסי מושך מהחברה 2.2 מיליון שקל בשנה בעלות שכר. בתקופת כהונתו של הדסי אומנם בוצעו שתי השקעות מהותיות באינסייטק וגמידה סל (חברות־נכדות) של 62 מיליון דולר ושל 35 מיליון דולר בהתאמה, אולם אלביט אינה מצליחה להתרומם, ושוק ההון סקפטי בנוגע ליכולות של החברה בראשות הדסי להשתקם ולעלות על דרך המלך. כמו שמשתקף באג"ח אלביט הדמיה שנסחרות בתשואה זבל של 15%–28%. גם מניית החברה איבדה מאז ההסדר 70% משווייה ואלביט נסחרת כיום לפי שווי שוק של 140 מיליון שקל. לדברי דירקטורים בחברה אלביט הדמיה לא פנתה לעסקים חדשים בתקופת כהונתו של הדסי וגם לא הצליחה לבצע מימושים – זאת למרות מאמציו של המנכ"ל רן שטרקמן שסיים את עבודתו באוגוסט.
קרן יורק שהשקיעה גם באג"ח פלאזה סנטרס שנסחרות בתשואה זבל של 16%–18% מופסדת כ־50% על השקעה של 400 מיליון שקל בסך הכל. יורק לא השקיעה במניות של פלאזה סנטרס, ומי שנחלצה לעזרת החברה היתה DK פרטנרס שהשקיעה 12 מיליון דולר בחברה תמורת 26% ממניותיה ואפשרה את ביצועו של הסדר החוב בה.
חזית סנטרס
DK הגיעה למחלוקות כבדות מול הדסי שמעוניין להרחיק מהחברה את יואב כפיר – נציגה של DK בדירקטוריון אלביט. בלנק המייצג כאמור את קרן יורק נותן בינתיים גיבוי להדסי, אך עלול למצוא עצמו במאבק משפטי מקומי שסביר להניח שהקרן האמריקאית לא היתה רוצה להיות בו. דירקטוריון אלביט כולל חמישה נציגים של קרן יורק שמחזיקה ב־19% ממניות החברה, אחד בלבד של DK שמחזיקה ב־14%, נציג של המוסדיים, ושני דח"צים. הדירקטורים מטעם יורק הם הדסי, בועז ליפשיץ, אלי ברנדל, נדב ליבני ואלון בכר שמלווה את הדסי גם בישראלום (שם משמש הדסי הנציג בעל השליטה). את DK מייצג כאמור יואב כפיר. ל־DK נציג אחד בלבד בדירקטריון, משום שהיא הסכימה – על רקע היחסים הטובים בין שתי הקרנות במהלך ההשתלטות – להישאר בנחיתות מספרית בדירקטוריון וסמכה על קרן יורק שתיצג את האינטרסים שלה נאמנה.
לאלביט שתי זרועות: פלאזה סנטרס המרכזת את פעילות הנדל"ן וגם בה היה הסדר חוב, ואלביט מדיקל. מטעם אלביט מכהנים ארבעה דירקטורים בפלאזה סנטרס: ליפשיץ, בכר, ליבני וכפיר ולאחרונה צורף דירקטור זר נוסף. בדירקטוריון מכהנים גם שלושה דח"צים הולנדים.
פלאזה סנטרס פרסמה ביום שני האחרון הודעה לקונית שבה כינסה אסיפה כללית של בעלי המניות בראשות אלביט הדמיה שצפויות להתקבל בה שתי החלטות: יפוטרו מרקו ויצ'רס, שריג שלו, שלומי קלסי ויואב כפיר מהדירקטוריון; ויתוקן תקנון החברה כך שיופחת המספר המרבי של חברי הדירקטוריון לחמישה. ההודעה הלקונית היא מהלך דרמטי שבו מבקש הדסי להדיח את האופוזיציה שקמה לו בפלאזה. מהלך שבסופו היה זה הדסי כאמור שהודח. שניים מהדח"צים של החברה שלחו לדירקטוריון מכתב בשבועיים האחרונים שבו ביקשו להחליף את הדסי בתפקיד היו"ר ולמנות במקומו את כפיר. מי שיידרשו להחליט אם לתת או לא לתת כתף להדסי הם מחזיקי אלביט הדמיה ופלאזה סנטרס מקרב הציבור ומחזיקי האג"ח של החברה שרואים את השקעתם מאבדת מערכה יום אחר יום. בכל מקרה, פרק ב' של דרמת אלביט הדמיה רק מתחיל.