עדכון המדדים חושף הזדמנויות באג"ח החדשות של תל בונד-שקלי
מתוך 41 מיליארד שקל שגייסו חברות מינואר, היקף האג"ח השקליות עמד על 16 מיליארד שקל. את ההשפעה שלהן נגלה ביום חמישי
ביום חמישי הקרוב יתקיים העדכון החצי שנתי של מדדי התל בונד השונים. העדכון הקרוב מעניין בשל השפעת גל ההנפקות האחרון על הרכב המדדים, אך במיוחד מעניינת ההשפעה הניכרת שלו על מדד תל בונד־שקלי וההזדמנויות באפיק זה. עדכון המדדים מייצר לא מעט הזדמנויות עבור סוחרי האג"ח שכבר נערכים אליו מבעוד מועד, תוך שהם מנסים להעריך מי מהסדרות תצא או תיכנס למדד וכיצד ישפיע הדבר על צורכי ההתכסות של תעודות הסל.
- המחסור באג"ח בריבית משתנה עשוי להשתלם למשקיעים ולחברות המנפיקות
- המימוש בארץ לא יצר הזדמנות כניסה; האג"ח הדולריות מציעות חבילה אטרקטיבית יותר
- הנפילות בשווקים מוכיחות: תל בונד-60 דומה יותר לאג"ח הזבל בארה"ב
רמת הריבית הנמוכה ותשואות השפל בישראל מספקות הזדמנות נוחה לגיוס חוב בריבית נמוכה לאורך זמן באפיק השקלי. הירידה באינפלציה, כמו גם התשואות הנמוכות באג"ח הממשלתיות השקליות, העלו את האטרקטיביות של האג"ח הקונצרניות השקליות על חשבון האפיק הצמוד, ולאור ההיצע הקטן יחסית גררו ירידה במרווחי הסיכון באג"ח אלו. תנאים אלה יצרו הזדמנות שלא נעלמה מעיני החברות בארץ. מתוך 41 מיליארד שקל שגויסו באג"ח קונצרניות סחירות מתחילת השנה 16 מיליארד שקל גויסו באמצעות אג"ח שקליות - סכום דומה לזה שגויס בכל 2014 - כאשר ב־2013 הסתכם הגיוס השקלי ב־6.7 מיליארד שקל בלבד. את תשומת הלב משכו אמנם החברות הזרות, דוגמת מוניאן שגייסה 1.4 מיליארד שקל וכן אקסטל ורילייטד שגייסו יותר מחצי מיליארד שקל כל אחת, אך המגייסים הגדולים היו דווקא המקומיים. כך, למשל, בנק לאומי, בנק מזרחי טפחות וחברת מגדל, שגייסו יותר ממיליארד שקל כל אחד.
תל בונד־שקלי חופשי
הייצוג של ההנפקות הגדולות הללו במדדי תל הבונד מתבקש, ויתבצע בפועל בעת עדכון המדדים. בעוד שמדדי תל הבונד העיקריים מגבילים את מספר הסדרות הכלולות במדד, בתל בונד־שקלי מגבלה זו אינה קיימת. כך, מדד זה שכלל 40 סדרות באוקטובר 2013 גדל ל־58 סדרות כיום, וצפוי לגדול ל־69 סדרות לאחר העדכון הקרוב.
16 סדרות חדשות ייכנסו למדד במשקל גבוה וחמש ייצאו ממנו במשקל נמוך. מסימולציה שערכנו עולה כי שווי השוק של תל בונד־שקלי, שעומד כיום על 38 מיליארד שקל, צפוי לעמוד לאחר העדכון הקרוב על כ־45 מיליארד שקל, שכן ההנפקות האחרונות יצרפו למדד עוד כ־9 מיליארד שקל בסדרות חדשות כמו לאומי 178, מויניאן א', מזרחי 41, מגדל ג' ואקסטל ב'. מנגד, בצד ההיצע יעמדו סדרות שייצאו בשל מח"מ קצר, פירעונות חלקיים המקטינים את משקל הסדרה ועוד.
הבולטות ביוצאות הן שופרסל ג', סלקום ה' וכלל ביטוח ח' בהיקף של יותר מ־1.5 מיליארד שקל. כן יקטן משקל הסדרות הקיימות על חשבון הסדרות המצטרפות, והקיימות צפויות לסבול מהיצעים בעת עדכון המדדים בעוד סדרות שקליות ייהנו, להערכתנו, מביקושים נאים של כמיליארד שקל.
האג"ח הנהנות והנפגעות
מעבר לשינוי הדרמטי הצפוי בתל בונד־שקלי, העדכון הטכני של מדדי התל בונד מייצר לא מעט הזדמנויות בסדרות מסוימות שייהנו מביקושים מול סדרות אחרות שייפגעו מההיצע הצפוי. מדד תל בונד־20 מגביל מנפיק לשתי סדרות במדד. וכך, לדוגמה, גזית גלוב ד', ששווי השוק שלה נמוך יותר מזה של גזית גלוב י"ב שהורחבה ושווי השוק שלה גדל, משלמת את המחיר והיא צפויה לעבור ממדד תל בונד־20 למדד תל בונד־40 בשל כניסת גזית גלוב י"ב לתל בונד־20. משקל הסדרה בתל בונד־40 דומה למשקלה בתל בונד־20, אך מאחר ששווי אחזקות הציבור בתל בונד־20 עולה משמעותית על שווי האחזקות בתל בונד־40, סדרה ד', שנסחרת כיום במרווח של כ־2.5% מאג"ח ממשלתית לעומת מרווח של כ־1.9% באוגוסט, תסבול מהיצעים של כ־250 מיליון שקל בעת עדכון המדדים.
דוגמה הפוכה ניתן למצוא ברבוע נדל"ן ד', אשר עקב הורדות הדירוג שלה ל־-A צפויה להיכנס למדד תל בונד־תשואות
ולייצר ביקושים מוערכים של עשרות מיליוני שקלים בעת העדכון. גם כאן השוק נערך לכך מבעוד מועד, כך שהמרווח מאג"ח ממשלתית מקבילה עומד על רמה של 2.5%, נמוך משמעותית ממרווח של 3.5% ששרר בסדרה בתחילת ספטמבר.
מנהלי תעודות הסל והמוצרים העוקבים ישדרו הוראות קנייה ומכירה במיליוני שקלים כבר בשלב הסגירה ביום רביעי הקרוב. בצד השני יפגשו אותם המשקיעים שהצטיידו בסחורה מבעוד מועד ומשקיעים אחרים שמחפשים הזדמנויות. יחסי הכוחות בין הצדדים לא ידועים ובהחלט ייתכן כי יהיה קשה לאתר מציאות, אולם מי שלא נערך בשבועות הקודמים, יוכל להתנחם בכך שיום העדכון הוא אירוע משמעותי שיאפשר, להערכתנו, לאתר הזדמנויות של הרגע האחרון.
השורה התחתונה: הסדרות הקיימות צפויות לסבול מהיצעים בעת עדכון המדדים בעוד סדרות אג"ח שקליות ייהנו, להערכתנו, מביקושים של כמיליארד שקל.
זיו שמש הוא מנכ"ל קרנות הנאמנות והפיננסים במנורה מבטחים. דרור גילאון הוא סמנכ"ל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות