ראיון כלכליסט
"אם טבע תפשוט רגל, אפרוש - כי יהיה לי משעמם"
בביקורו בארץ קרץ יו"ר מיילן רוברט קורי למשקיעים הישראלים לקראת ההצבעה על הצעת הרכש לפריגו, עקץ את מנכ"ל פריגו וניסה לגמד את המאבק מול מנכ"ל טבע
"אני לא חושב שניהלתי מאבק עם טבע או עם ארז ויגודמן", אומר יו"ר מיילן רוברט קורי בראיון ל"כלכליסט", שנערך בעת ביקורו בישראל לרגל פתיחת המסחר במניית מיילן בתל אביב. קורי מדבר על האופן שבו התגלגלה ההצעה של טבע לרכוש את מיילן, ועל חילופי המכתבים שהציפו אז את גופי התקשורת — שכללו הטחת האשמות, ביקורת בוטה ושפע עקיצות. "ארז פנה אליי באופן פומבי, ולא נותרה לי ברירה אלא להגיב באותו אופן. לכן בתקשורת מציגים את זה כמאבק", מסביר קורי. "דם רע? דם רע זה רעל, דם רע זה סרטן, הוא מוביל למוות. אין דם רע ביני ובין ארז, ומדאיג אותי שיש ישראלים שחושבים ככה".
- יו"ר מיילן, רוברט קורי: "עובדי פריגו לא צריכים לחשוש לעתידם"
- כניסה בירוק: מיילן טיפסה ב-3% ביום המסחר הראשון בתל אביב
- רוברט קורי: "השוק הישראלי מאוד מעניין אותנו"
קורי מוסיף על מנכ"ל טבע: "אני לא חייב להסכים עם הסטייל או עם הטקטיקות והאסטרטגיה שלו, אבל אני מכבד את האדם ואת העמדה שהוא מייצג. אם אנחנו רוצים את טובת החברות שלנו, זה מעל הרמה האישית. זה עשוי להיראות אישי בתקשורת, אבל זה לא אישי בשבילי. אם טבע תפשוט את הרגל, אני אפרוש — כי אז זה יהיה לי משעמם מדי".
ב־8 באפריל השנה הציעה מיילן לרכוש את פריגו תמורת כ־29 מיליארד דולר. שבועיים בלבד לאחר מכן הגישה טבע למיילן הצעה משלה, שעמדה על 40 מיליארד דולר. הן פריגו והן מיילן לא ששו להירכש, אבל ההתנגדות של מיילן לרכישתה היתה אגרסיבית. אפשר שלכן ירדה טבע מעסקת מיילן ופנתה בחודש יולי לכיוון חלופי — רכישת חטיבת הגנריקה של אלרגן ב־40.5 מיליארד דולר.
"אני חושב שרכישת אלרגן היתה נכונה. טבע שילמה עבורה מחיר נכבד, אבל בשביל מה שהם רצו — גשר פיננסי — זה מתאים", מנתח קורי. "מיילן היא אחרת, היא עצמאית, וברור שהיא לא מהווה פלטפורמה לגשר פיננסי".
"פאפא רוצה לקצץ בעובדים ולעשות ביי־בק"
קורי לא חש שההצעות שמו אותו ואת המציעה האחרת באותה הסירה. "בניגוד לטבע, אני לא חושב שההצעה שלנו לפריגו עוינת. יש לי מערכת יחסים ארוכה עם ג'ו פאפא, המנכ"ל. שוחחנו באופן פרטי הרבה פעמים, ואפילו הגענו לנקודה שהתחלנו לאייש את העמדות הבכירות בחברה המשותפת — מי היה סמנכ"ל הכספים ומי סמנכ"ל השיווק. לכן אני בהלם ואפילו קצת מובך מהסיטואציה שאליה נקלענו. אני עדיין מקווה שברגע שפאפא יבין שאני עומד לקבל יותר מ־50% מהקולות, הוא יעשה את הדבר הנכון עבור פריגו, חברי הדירקטוריון ובעלי המניות שלה — ואז נוכל לפעול יחד".
השבוע יחליטו בעלי מניות פריגו אם להיענות להצעה של מיילן, שמקנה להם 2.3 מניות מיילן ועוד 75 דולר במזומן על כל מניית פריגו. עם תמיכה של פחות מ־50% ההצבעה תיפול, ועם יותר מ־80% — תתקבל. אם התמיכה תהיה 50%–80% ההצעה תוכתר כהצלחה של מיילן, מפני שהיא תהפוך לבעלת השליטה בפריגו. מיילן כבר הודיעה כי ברצונה להחליף את בכירי פריגו ולמחוק אותה מהמסחר.
"פאפא אף פעם לא פעל מחוץ לארה"ב, ויש לו עוד דרך ארוכה ללכת בנושא הזה", מציין קורי את ההבדלים בינו לבין מנכ"ל פריגו. "אחת מנקודות התורפה בארה"ב היא ההבנה של גלובליזציה. האמריקאים חושבים שאירופה היא כמו הפדרציה האמריקאית ושיש להתייחס לכל מדינה באופן זהה. זה כמובן לא נכון. מדובר בקבוצה של מדינות שתקועות יחד, ולפעמים אפילו לא אוהבות זו את זו, עם שווקים שונים והתנהגות ומנטליות שונות".
"יש ביטוי בארה"ב שאומר: 'אם אתה עושה מעט, אתה מקבל הרבה'. אבל פה צריך לעשות הרבה כדי לקבל הרבה", ממשיך קורי. "כשנשיג 51% מהקולות, נוכל להשתלט על ההנהלה ותהיה לנו השפעה", פורש קורי את תוכניותיו.
כאמצעי להתגוננות מפני רכישה הציגה פריגו לבעלי המניות תוכנית התייעלות, שלא ממש מצאה חן בעיני קורי. "ג'ו רוצה לקצץ בעובדים ולעשות ביי־בק (רכישה עצמית של מניות החברה — ד"ר). הלוואי שיכולתי לדבר עם העובדים של פריגו ושהם יהיו השופטים. זה לא הסטייל של מיילן. אנחנו מתמזגים בעיקר עם העובדים. זה אנוכי להיות בשליטה על עתידם ולא לחתום איתי על חוזה לטובת העובדים. זה בידיים של ג'ו, וזה באמת הדבר הכי מאכזב בו ובמאבק שלנו. אם באמת אכפת לו מהעובדים, עליו לכבד את אי־הוודאות והפחדים שלהם ולבוא אליי לדיאלוג. כפי שממשלות צריכות לשרת את העם, מנהלי חברות מייצגים את האנשים הקטנים".
"בוול סטריט תאוות הבצע חזקה יותר מכל"
"יכולתי להרוויח הרבה בעסקת טבע, אבל מדובר במנהיגות, לא באנוכיות", קורי ממשיך. "למה העובדים בישראל צריכים להיות באפלה, כשההחלטה לגבי הביטחון התעסוקתי שלהם בידיים של ג'ו? למה לשחק ברולטה רוסית עם עתיד העובדים? ג'ו הוא שפנה אליי ראשון במטרה לאחד את פעילות שתי החברות, ואז אמר שיש לו עוד אפשרויות. מאז חלפו שישה חודשים — והוא לא קיבל אף הצעה אחרת. אז למה להמשיך להוביל את העובדים באי־ודאות? לג'ו ישנם המפתחות", אמר קורי. "אני אתייחס אחרת אל העובדים לעומת ג'ו. כשהתחלתי היו במיילן 800 עובדים, היום יש 30 אלף. צמחנו בכל מקום שהגענו אליו, ואנחנו לא צומחים על ידי קיצוץ בעובדים".
מאז שהעמידה הצעת רכישה לפריגו, נחלשה מניית מיילן ב־13.7%. "כשמכריזים על עסקה, בייחוד כשמעורבים בה כסף ומניות, המהלך הקלאסי הוא שורט (מכירה בחסר) על הרוכשת ולונג על המטרה", מסביר קורי. "יתרות השורט על המניה גדלו מאז ההצעה, אבל זהו לחץ מלאכותי ואני לא מודאג. זה לא מייצג את הערך האמיתי של מיילן, אלא רק רעש זמני".
קורי מציג שני תסריטים אפשריים למניית מיילן בהתחשב בהצבעה הגורלית בפריגו: "אם נשיג יותר מ־50% מהתמיכה בהצבעה, מניית מיילן תעשה ריבאונד מתון למעלה. אם העסקה תיפול, המניה תקפוץ אפילו יותר, אבל רק לטווח הקצר. בטווח הארוך עדיפה עלייה מתונה".
"כשזה מגיע לוול סטריט יש נוסחה אחת נכונה, 'תאוות הבצע חזקה יותר מכל'. לשוק יש זיכרון קצר. לציבור, מכיוון שהוא לא חי את זה, זה נראה כמו תופעה מיוחדת, אבל אני לא דואג לשורה העליונה אלא לאדם בתחתית".
"המוסדיים בישראל באמת דואגים לפנסיות החוסכים"
לאחר פתיחת המסחר במיילן בתל אביב השבוע כינסו בכירי החברה את המשקיעים המקומיים ולא חסכו בדברי חנופה. "לא אכפת לי אם נקנה את פריגו או לא, ישראל תהיה חלק מההתרחבות של מיילן", ממשיך קורי באותה הנימה. "אני רוצה להבין טוב יותר את התרבות המקומית. אני מאוד אוהב את האופן שהמשקיעים המוסדיים בישראל חושבים — לא לטווח הקצר כמו בוול סטריט, 'עד לדולר הבא', אלא באמת דואגים לפנסיות של החוסכים".
"בגלל זה האסטרטגיה של ג'ו מלחיצה אותי", חוזר קורי למנכ"ל פריגו, "ההנהלה של פריגו חושבת לטווח הקצר. ג'ו אומר למשקיעים, 'אני אמצא משהו ואקנה אותו, אוציא לפועל איזה מהלך ואעשה אינטגרציה עם איזושהי חברה, ואתם תראו שבעוד שנה־שנתיים...'. אבל מה יקרה לחסכונות של האשה שפורשת עכשיו? זה לא פייר כלפיה. עבור המוסדיים הישראליים, מה שחשוב זה לא הדולר המהיר".
אז אם אתה וג'ו מדברים, מה התשובה שלו לכל מה שהעלית כאן?
"אין לו תשובות לשאלות שלי, הוא אדם פשוט", מסכם קורי. "אפשר לשבת במשרד ולראות מהלך קורה, ואפשר לגרום לו לקרות — זו מנהיגות שונה. פאפא בוחר בדרך הראשונה. אני לא יודע אם ג'ו מתוחכם, הוא אדם אמין, יש לי הערכה כלפיו, אבל אנחנו שונים בצורה שבה אנחנו מנהלים את העסקים שלנו".