חברות אבטחת המידע: משלוש יוצאת אחת
צ'ק פוינט היציבה והטובה, מניית המומנטום פאלו אלטו או פורטינט הקטנה אך הממזרה: בענף הסקיוריטי יש חלופה לכל משקיע — ואחת עדיפה על כולן
מאז ומתמיד תחום פתרונות האבטחה נחשב לאטרקטיבי מאוד להשקעה, אבל לאחרונה אף יותר. הסיבות לכך כוללות את המעבר למחשוב ענן במרכזי אחסון ציבוריים ופרטיים, העלייה בתעבורת דאטה בסמארטפונים והצמיחה העצומה שצפויה באינטרנט של הדברים (IoT).
- שויד מכוון לתחום אבטחת המובייל: "נמצא בחיתוליו, אין הרבה שחקנים"
- גוגל חשפה פרצה במערכת אבטחה המשולבת במוצרי צ'ק פוינט
- צ'ק פוינט: שויד יורד מכס היו"ר, נכט יחליפו
שלוש חברות מתחרות ראש בראש בתחום אבטחת המידע עם דגש על פתרונות פיירוול ("קירות אש"). צ'ק פוינט(CHKP) הוותיקה, שתחגוג בקיץ 20 שנה להנפקתה בנאסד"ק; פאלו אלטונטוורקס (PANW), שהצליחה בתוך שלוש שנים מהנפקתה בבורסת ניו יורק להדביק את השווי של צ'ק פוינט (כ־15 מיליארד דולר); ופורטינט (FTNT), הקטנה לעומתן, שהונפקה לפני שש שנים.
זה שנים רבות צ'ק פוינט נחשבת למניית ערך יציבה בוול סטריט. החברה היא יצרנית בלתי נלאית של מזומנים, אבל מציגה צמיחה שנתית אנמית וחד־ספרתית. פאלו אלטו החדשה יחסית נושפת בעורפה עם צמיחה שנתית מדהימה שנעה סביב 40%. לכן היא מקבלת מכפילים מאוד גבוהים, כפי שוול סטריט אוהבת להעניק למניות מומנטום.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
פורטינט אף היא מציגה צמיחה נאה הנעה סביב 30%, אבל נחשבת להרבה פחות יציבה. זאת בעיקר אחרי שהתרסקה משיא שנתי של 50 דולר למחירה היום, 35 דולר. אולם, דווקא נוכח ההתרסקות, עם מכפילים סבירים יותר, פורטינט נחשבת למועמדת קלאסית לרכישה על ידי ענקיות ה־IT. שווי השוק שלה עומד היום על 6 מיליארד דולר.
ענקיות כמו סיסקו, מיקרוסופט, אורקל ויבמ תרות כל הזמן אחר רכישות חדשות מהותיות בתחום אבטחת המידע. לא סביר שמי מהן תשלם יותר מ־20 מיליארד דולר עבור צ'ק פוינט, שכנראה גם תסרב להצעה, או עבור פאלו אלטו. מה גם ששתי החברות נסחרות במכפילי מכירות גבוהים מאוד — מעל 8 ומעל 10 בהתאמה — עוד לפני פרמיית רכישה.
מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד מחזיק ב־16.5% מהחברה. הוא ושותפו להקמתה, היו"ר מריוס נכט, שולטים ב־28% ממנה. זוהי אחזקה גבוהה עבור מייסדי חברה ציבורית זה 20 שנה, שבמהלכן הם מכרו הרבה מאוד מניות אבל מנגד העניקו לעצמם הרבה מאוד אופציות. העובדה שאחזקתם עולה על 25% מעניקה להם שקט נפשי כמיעוט חוסם, כלומר בלתי אפשרי כיום לבצע השתלטות עוינת על צ'ק פוינט.
הדיווח של צ'ק פוינט לרבעון השלישי היה מעל הצפי, עם מכירות של 404 מיליון דולר ורווח למניה של 1.04 דולר. המכירות צמחו ב־9% לעומת הרבעון המקביל והרווח למניה ב־12%. זאת בין השאר עקב רכישה אגרסיבית בהיקף 250 מיליון דולר של מניות החברה במהלך הרבעון.
החברה הציגה שיעור רווח תפעולי גבוה של 56.4% וייצור מזומנים ניכר של 228 מיליון דולר ברבעון. למרות זאת אנליסטים הביעו דאגה מהאטה בקצב צמיחת ה"בילינגס" (מכירות פלוס שינוי בהכנסות נדחות). נתון זה עלה בקצב שנתי של 7% לעומת 11% ברבעון הקודם.
מתוך צ'ק פוינט קמה המתחרה, פאלו אלטו, בזכות אחד ממייסדיה והטכנולוג הראשי, ניר צוק. צוק, שמחזיק ב־2.6% מהחברה, שם לו למטרה להעמיד לצ'ק פוינט תחרות עם פתרונות פיירוול מתקדמים הרבה יותר. ללא ספק פאלו אלטו היא הצלחה מסחררת. לא בטוח שזה בא על חשבון צ'ק פוינט היציבה, אלא כנראה על גב חברות אחרות, כמו סיסקו וג'וניפר, שמאבדות נתחי שוק.
פאלו אלטו דיווחה השבוע על מכירות של 285 מיליון דולר ורווח למניה של 32 סנט לרבעון שהסתיים באוקטובר. זוהי צמיחה של 48% ו־100% בהתאמה. כחברה שצומחת בקצב שנתי של יותר מ־40%, שיעור הרווח התפעולי של פאלו אלטו נמוך בהרבה מזה של צ'ק פוינט — 17% — אבל עולה מרבעון לרבעון. רמת המזומנים נטו של פאלו אלטו היא סביב 950 מיליון דולר, 6.5% מהשווי שלה. זאת לעומת 3.6 מיליארד דולר לצ'ק פוינט, 24% מהשווי.
פורטינט נוסדה ב־2000 על ידי האחים קסי, עם קן כמנכ"ל ומייקל כטכנולוג הראשי. ברבעון זה דיווחה על מכירות של 260 מיליון דולר ורווח למניה של 14 סנט, צמיחה של 35% ו־17% בהתאמה — שניהם מעל הצפי.
המניה התרסקה בגלל שיעור רווח תפעולי של 16%, נמוך משמעותית מהצפי המוקדם של 20%. לחברה רמת מזומנים גבוהה של 1.2 מיליארד דולר, 20% מהשווי. התרסקות זו של פורטינט מאותתת למשקיעים כי אם פאלו אלטו לא תעמוד השבוע בצפי המוקדם, במיוחד ברווח התפעולי — היא עלולה להתרסק.
במבחן מכפילי הרווח על צפי התוצאות ל־2016, צ'ק פוינט נסחרת במכפיל 19, פאלו אלטו במכפיל 65 ופורטינט במכפיל 51. שיעורי הצמיחה במכירות הצפויים לשנה הבאה הם 8%, 40% ו־35% בהתאמה.
בהתחשב בסיכויי המכירה, בצמיחה הגבוהה וברמת המזומנים — סביב 20% מהשווי — פורטינט במחירה הנוכחי של כ־35 דולר היא המומלצת ביותר. צ'ק פוינט מומלצת למשקיע הסולידי שמחפש תשואה בהתאם לשוק. פאלו אלטו הכי פחות מומלצת עקב שווי מוגזם על אף ביצועים מרשימים, בין היתר עקב רמת מזומנים נמוכה ביחס לשווי.
הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים