$
בורסת ת"א

הפסד ענק למגדל ברבעון, ובור של 6 מיליארד שקל בהון העצמי

ההפסד הכולל - של 333.7 מיליון שקל - נבע מהירידות בשוק ההון, שפגעו בכל חברות הביטוח, אך עדיין הציגה מגדל הפסד משמעותי הרבה יותר מהמתחרות. הראל דיווחה על הפסד של 130 מיליון שקל, הפניקס על 3 מיליון שקל ומנורה על 24 מיליון שקל

רעות שפיגלמן 08:1825.11.15

מגדל סיימה את הרבעון השלישי עם הפסד כולל של 333.7 מיליון שקל. זאת, לעומת רווח כולל של 141.9 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההפסד נבע מהשקעות של חברת הביטוח בשוק ההון - סעיף ממנו סבלו כל חברות הביטוח בתוצאות הרבעוניות עד כה. עם זאת, מגדל הציגה הפסד גבוה משמעותית לעומת המתחרות.

 

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל, הפסיד על הנייר כ־800 מיליון שקל בחברה. אליהו רכש 69% ממניות קבוצת הביטוח באוקטובר 2012 תמורת 3.55 מיליארד שקל, אך כיום אחזקה זו שלו, באמצעות אליהו ביטוח, שווה 1.2 מיליארד שקל פחות, ועומדת על 2.33 מיליארד שקל. מאז הרכישה נהנה אליהו מדיבידנדים בסכום כולל של כ־414 מיליון שקל, כך שלמעשה ההפסד שלו על הנייר עומד על כ־800 מיליון שקל.

 

אתמול דיווחו על תוצאות כספיות הראל והפניקס, כאשר הפניקס דיווחה על הפסד כולל של 3 מיליון שקל והראל דיווחה על הפסד כולל של 130 מיליון שקל. בשבוע שעבר דיווחה מנורה על הפסד של 24 מיליון שקל.

מה דעתך על מניית מגדל ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

למגדל גירעון בהון העצמי בהיקף של כ-6 מיליארד שקל, בהתאם לדרישות החדשות שבהן תצטרך לעמוד עד סוף 2018. כל חברות הביטוח נדרשו בהוראת המפקחת על הביטוח באוצר,דורית סלינגר, לקיים תרגיל מבחן בהתבסס על הדוחות השנתיים של 2014. כל חברת ביטוח נדרשת להחזיק בעודפי הון כך שיהיה לה יותר הון בהשוואה לגובה ההתחייבויות נטו שיש לה למבוטחים (בקיזוז הנכסים), זאת כדי למנוע מצב שחברת הביטוח תקרוס ולא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה בתרחיש של תשלומים בעבור תביעות ובעבור פנסיות למבוטחים שלה למשל.

  

באירופה נמצאים כעת בתקופת מעבר לצורך יישום תקנות חדשות שישנו את אופן החישוב של התחייבויות ונכסי חברות הביטוח. גם בישראל הולכים בעקבות אירופה, כאשר עד סוף 2018 חברות הביטוח נדרשות לעמוד בכללים החדשים. אחת הסיבות לחישוב מחודש של גובה הנכסים וההתחייבויות של חברות הביטוח נובע ממגמות גלובאליות כמו הארכת תוחלת החיים, טיפולים רפואיים טובים יותר וכו'. חברות הביטוח בישרלא נדרשות עד סוף 2018 לעמוד בכללים החדשים ולהציג עודפי הון ראויים. לכן סלינגר הורתה לחברות הביטוח לקיים תרגיל ברבעון השלישי - תרגיל שייבחן האם במבט לאחור הן עמדו בכללים החדשים בהתבסס על הדוחות הכספיים שלהן ל-2014.  

 

יוחנן דנינו, היו"ר הנכנס של מגדל יוחנן דנינו, היו"ר הנכנס של מגדל צילום: דנה קופל

 

בהתאם לתרגיל שערכה מגדל יש לה גרעון בהון של 6 מיליארד שקל. חישוב שכולל הקלות מסויימות שאיפשרה המפקחת בתקופת המעבר מצמצם את הגירעון שעומד על 4.5 מיליארד שקל. מבין חברות הביטוח שפרסמו עד עכשיו את הדוחות הכספיים שלהן לרבעון השלישי השנה מנורה היא היחידה שלה עודפי הון, והיא אף מציינת שלה עודפי הון משמעותיים. בפניקס יש חוסר של חצי מיליארד שקל ובהראל מציינים כי קיים חוסר בהון הנדרש בהיקף שאינו מהותי. בהראל מציינים בדוח כי לאחר שביצעו מספר תיקונים בהערכה שלהם קיימים דווקא עודפי הון.

 

כדי לעמוד בדרישות ההון החדשות מגדל תצטרך לנקוט בצעדים שעלולים להשפיע על הרווחיות שלה. באופן עקרוני כדי לצמצם את הגרעון בהון ולהחזיק בעודפי הון נדרש לגייס הון או לשנות את פרופיל הסיכון באמצעות השקעה בנכסים ובני"ע יותר סולידיים. מגדל מציינת בדו"ח הרבעוני שלה שכדי לפצות על החוסר בהון היא ביצעה בחודש יוני האחרון גיוס בהיקף של 1.2 מיליארד שקל והגישה לאחרונה תשקיף לגיוס של עוד 800 מיליון שקל באמצעות כתבי התחייבות נדחים.

 

כתבי התחייבות נדחים הם נחותים מבחינת עדיפות להחזר החוב במצב של חשש ליציבותה של חברת הביטוח נועדו לתמוך בהון שלה בשעת משבר. חברת הביטוח גם מציינת כלים נוספים העומדים לרשותה כמו ביצוע פעולות גידור בתיק הנוסטרו של החברה ושינוי של תמהיל ההשקעות. אבל לכל הצעדים האלו יש מחיר, בין אם מדובר בגיוס חוב, בפעולות גידור, או בצמצום החשיפה לסיכון על ידי שינוי של תמהיל ההשקעות. ולכן מגדל מציינת כי "השימוש באמצעים...עלול להשפיע באופן מהותי על הרווחיות העתידית של מגדל ביטוח".

 

ברבעון הקודם מגדל ציינה שהיעדר היערכות מתאימה עלולה להביא לגרעון של כמה מיליארדי שקלים וברבעון השלישי מגדל מציינת באיזה היקף מיליארדים בדיוק מדובר. זו גם הסיבה שהמפקחת על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, דרשה ממגדל בחודש שעבר לבטל את חלוקת הדיבידנד עליו הכריז הדירקטוריון, דיבידנד בהיקף של כ-200 מיליון שקל, שאמור היה לשלשל לכיסו של אליהו כ-140 מיליון שקל.

  

ברבעון השלישי מגדל רשמה הפסדים מהשקעות בסכום של 2.1 מיליארד שקל, זאת לעומת רווחים מהשקעות בהיקף של 1.77 מיליארד שקל ברבעון המקביל. בתחום ביטוחי המנהלים וחסכון ארוך הטווח נרשמו הפסדים בסכום של 1.98 מיליארד שקל , זאת לעומת רווחים של 1.6 מיליארד שקל ברבעון המקביל. גם בתחום הביטוח הכללי ובתחום ביטוחי הבריאות מגמה דומה. 

 

בתחום ביטוחי החיים, בפוליסות המשתתפות ברווחים בשל התשואה השלילית מגדל החזירה דמי ניהול למבוטחים, זאת בניגוד הרבעון המקביל בו היא גבתה דמי ניהול.  

 

פוליסות משתתפות ברווחים אלו פוליסות שהונפקו מ-1991 עד 2003 בהן רשאית החברה לגבות דמי ניהול משתנים ודמי ניהול קבועים. דמי הניהול המשתנים נגזרים מהתשואה הריאלית של תיק ההשקעות, והם נגבים רק כאשר יש תשואה חיובית. אם הושגה תשואה שלילית המבטח לא יכול לגבות דמי ניהול משתנים עד אשר הוא ישיג למבוטחים תשואה שתכסה את ההפסד הריאלי המצטבר. זו הסיבה שברבעון החולף נאלצו חברות הביטוח להחזיר דמי ניהול למבוטחים.  

 

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x