ועדת שטרום תמליץ על הפחתת דרישות הלימות ההון מחברות האשראי
הוועדה לעידוד התחרותיות באשראי תגיש מחר את המלצותיה, בהן הפחתת ההון הנדרש לאחר פיצול חברות האשראי מהבנקים - מ-2.5 מילארד שקל לכחצי מיליארד שקל
- הוועדה להגברת תחרות בבנקים נוטה לכיוון השמרנות של פלוג
- סכנת הישורת האחרונה
- ועדי חברות כרטיסי האשראי מתכוננים ליום שאחרי הפיצול
לאומי-קארד בבעלות בנק לאומי וישראכרט בבעלות בנק הפועלים יפוצלו מהבנקים וצפויים להירכש בידי קרנות הפרייבט אקוויטי. זאת לאחר הודעת בנק ישראל בחודש שעבר על הנמכת הדרישות הרגולטוריות מהשחקנים החדשים בשוק הסליקה - הורדת גרעין השליטה מ-50.1% ל-20%. הבעיה העיקרית היא שבעקבות הפיצול, שתי חברות האשראי יהיו עצמאיות, ללא תמיכת הבנקים וללא ההון העצמי הנדרש מהן כדי להעמיד אשראי ללקוחותיהם. הבנקים במערכת הפיננסית מעמידים אשראי של עשרות מיליארדי שקלים ולחברות שיפוצלו יהיה קשה לגייס את ההון העצמי הדרוש כדי להעמיד מסגרות כאלה.
כיום הדרישה היא להעמדת הון בהיקף של 10% ביחס לנכסי הסיכון. לכן, ועדת שטרום תמליץ על הפחתה משמעותית בדרישות ההון.
חברות כרטיסי האשראי לא מחזיקות בפיקדונות של לקוחות, בניגוד למודל הפעילות של הבנקים, ולכן ניתן לדרוש מהן כרית הון נמוכה יותר באופן יחסי בהשוואה לבנקים. הוועדה תמליץ על הפחתה של ההון הנדרש, מ-2.5 מילארד שקל לכחצי מיליארד שקל.
כמו כן, תמליץ הוועדה על בחינת האפשרות של מכירת ויזה-כאל בתוך ארבע שנים. כאל מוחזקת כיום על ידי בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי - ולא תימכר באופן מיידי מאחר שנתח השוק שלה נמוך מ-20% . בנוסף, הבנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי במשך ארבע שנים - למרות התנגדותו של בנק ישראל לנושא זה. למרות זאת יוכלו הבנקים להמשיך להפיץ כרטיסי אשראי, והפיקוח על חברות כרטיסי האשראי יישאר בידי בנק ישראל.