רפורמת האג"ח המיועדות יוצאת לדרך: הפנסיונרים יזכו ל-60% סובסידיה
פורסמו מסקנות הוועדה בנושא האג"ח שמקצה המדינה לחוסכי הפנסיה - שמבטיחות תשואה של 4.86% בשנה; חלוקת הסובסידיה תתבצע בהתאם לגיל - כאשר חוסכים מבוגרים ייהנו ממנה יותר במטרה להפחית את התנודתיות
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד פרסם היום את מסקנות הועדה שבדקה את הקצאת האג"ח המיועדות לחוסכי הפנסיה. אג"ח מיועדות הן למעשה סובסידיה של המדינה שכן הן מעניקות לתיק החיסכון תשואה מובטחת של 4.86% בשנה. בהתאם למסקנות תשתנה ההקצאה כך שבמקום שכל החוסכים יזכו לאג"ח מיועדות בשיעור של 30%, ההקצאה תשתנה בהתאם לגיל החוסך.
- האוצר יציג היום את צמצום ההגנה על חוסכים צעירים
- עוד פגיעה בפנסיה: החיסכון יקוצץ בחזרה לטובת הביטוח
- יש לכם קרן פנסיה? מ־2008 גדלה החשיפה למניות פי שניים
כך, פנסיונרים יזכו להקצאה של 60% אג"ח מיועדות, חוסכים מעל גיל 50 ועד גיל פרישה יזכו להקצאה של 30% מיועדות וחוסכים צעירים מתחת לגיל 50 לא יזכו להקצאה של אג"ח מיועדות כלל. היישום עם זאת יהיה הדרגתי לאורך 30 שנה כאשר בשנת 2036, כלומר עוד 20 שנה שיעור האג"ח המיועדות לצעירים ירד ל-15% ורק לאחר 30 שנה יתאפס לחלוטין.
לפי באב"ד היישום של הרפורמה יחל בקרוב כאשר שר האוצר משה כחלון יתקין תקנות בנושא ואלו יאושרו או דרך ועדת הכספים או דרך חתימתו בלבד (טרם הוחלט). בסוף הרבעון הראשון של 2016 מקווים שהיישום של הרפורמה יחל.
לטענת באב"ד אין שום חשש לפגיעה בחוסכים הצעירים משינוי שכזה ואובדן הסובסידיה שכן מבדיקה שביצעה הועדה בהסתכלות כוללת לאורך כל תקופת החיסכון החוסך יצא נשכר מהמהלך ושיעור התחלופה שלו יעלה. שיעור תחלופה הוא שיעור קצבת הפנסיה שלו מתוך השכר שלו, כלומר כמה כסף ישמש אותו לגיל פרישה למול השכר שלו. היום שיעור תחלופה טוב עומד על 70% - כלומר קצבה חודשית של 70% מהשכר.
בשבוע שעבר דרש בג"צ ממשרד האוצר להסביר מדוע לא יוקצו אג"ח מיועדות גם לביטוחי המנהלים וקופות הגמל – המוצרים המתחרים לקופות הגמל. באב"ד טען בתגובה מדובר במוצרים שונים וכי במוצרי החיסכון – הגמל וביטוחי המנהלים יש גמישות לגיבוש המוצר שלא קיימת בפנסיה שהיא מוצר המבוסס על ביטוח הדדי וכי הועדה מצאה שלא נכון לבצע הקצאת מיועדות גם למוצרים אלו. את התשובה המלאה, אמר באב"ד, יתן משרד האוצר לבג"צ תוך 60 יום.
המפקחת על הביטוח דורית סלינגר התייחסה לשאלה אם לא נכון יהיה לדרוש להפחית את דמי הניהול לפנסיונרים בהגיעם לגיל פרישה אם עיקר התיק ממילא יושקע באג"ח מיועדות שמנפיקה המדינה. כיום, דווקא כשהחוסך יוצא לפנסיה והופך ללקוח שבוי, דמי הניהול שלו מזנקים לתקרה החוקית – 0.5% מהצבירה. סלינגר השיבה כי באוצר יעקבו אחר התחרות על דמי הניהול לפנסיונרים ו"אם צעדים רכים לא יעבדו ולא יתנו הנחות לפנסיונרים ננקוט צעדים חריפים יותר".