בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות: מדד Europe Stoxx 600 בהפסד השבועי הגדול ביותר מאז 2011
בתום יום תנודתי צנח הקאק הצרפתי ב-1.6%, הדאקס הגרמני איבד מערכו 1.3% והפוטסי הבריטי ירד ב-0.7%. התוצר התעשייתי בגרמניה רשם בנובמבר ירידה מפתיעה; מוקדם יותר הבורסה בשנגחאי ניתרה ב-2% לאחר ביטול מנגנון הפסקת המסחר; במקביל, הבנק המרכזי ביצע פיחות ביואן, וקרנות ממשלתיות רכשו מניות
18:50 - ירידות חדות באירופה בנעילה
בורסות אירופה סיימו את השבוע הראשון של שנת 2016 באדום כהה: דאקס הגרמני ירד היום ב-1.3% ומסכם ירידה שבועית של 8.3%, קאק הצרפתי אחריו עם ירידה יומית של 1.6% שמצטרפת לירידה שבועית של 6.5%, פוטסי הבריטי יורד ב- 0.7% ורושם ירידה שבועית של 5.3%. המדד היבשתי stoxx 600 ירד היום ב-1.3% וסיכם את השבוע בירידה של 6.5% - ההפסד הגדול ביותר של המדד הכל-אירופי מאז 2011.
ענקית הרכב פולקסווגן עלתה היום ב-1.2%, אבל מסכמת השבוע ירידה של 12.1%, זאת לאחר שהודיעה כי תרכוש בחזרה מלקוחותיה בארה"ב 115 אלף מכונית עקב שערוריית פליטות הזיהום. כך דווח אמש העיתון הגרמני "זוד-דויטשה צייטונג". מדובר בחמישית מהיקף כלי הרכב בארה"ב שמעורבים בפרשה.
17:30 - בורסות אירופה חזרו לרדת
התנודתיות בבורסות אירופה נמשכת: כעת חזרו המדדים המובילים לרדת בעד 1.1%. מדד Europe Stoxx 600 יורד כעת ב-0.7%.
הבורסות באירופה חזרו שוב לעליות שערים - זאת לאחר דו"ח התעסוקה החזק בארה"ב, שהצביע על תוספת של 292 אלף משרות בדצמבר לעומת צפי לתוספת של 200 אלף משרות בלבד. המסחר באירופה התנהל היום בתנודתיות: עד שעות הצהריים נסחרו הבורסות ביבשת בעליות על רקע הזינוק שנרשם מוקדם יותר בבורסות סין, ומאוחר יותר הן עברו לירידות. מדד יורו סטוקס 600 עולה כעת ב-0.5%.
אמש ננעל המסחר בבורסות בוול סטריט בירידות חדות, וכע החוזים העתידיים על המדדים בניו יורק בכ-1%. מחיר הנפט מסוג WTI, שצלל אתמול ב-2%, עולה ב-0.6%. ב-15:30 שעון ישראל יפורסם דו"ח התעסוקה בארה"ב.
התוצר התעשייתי בגרמניה רשם בנובמבר ירידה מפתיעה בשיעור של 0.3% לעומת החודש הקודם; תחזית האנליסטים היתה לעלייה של 0.5%. ייצור מוצרים להשקעה צנח ב-3.3%, ייצו מוצרים לצריכה עלה ב-1.9%, ובתחום התשתיות נשמה עלייה של 1%. באוקטובר עלה הייצור התעשייתי ב-0.5%.
עליות באסיה
כאמור, הבורסה בשגחאי זינקה היום ב-2%, לאחר שאמש ביטלו הרשויות בסין את מנגון הפסקת המסחר האוטומטי (circuit breaker) שהותקן רק השבוע. במקביל, הבנק המרכזי של סין ביצע פיחות של היואן - לרמה של 6.5636 יואן לדולר; בנוסף, לפי דיווחים שונים, קרנות ממשלתיות במדינה רכשו מניות מקומיות - בעיקר של גופים פיננסיים וחברות אחרות שמשקלן במדדים המרכזיים גדול.
אתמול הופסק המסחר בבורסות בסין לאחר 30 דקות בלבד, בעקבות נפילה של 7.2% במדד ה-CSI300, שמורכב ממניות 300 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסות שנגחאי ושנזן.
"ההחלטה לבטל את מנגנון הפסקת המסחר תסייע לייצב את השווקים, אבל עדיין קיימת הרגשת פאניקה מסוימת", אומרים בחברת ההשקעות Shanghai Bingsheng. "'הנבחרת הלאומית' תמשיך ככל הנראה לרכוש מניות בהיקף משמעותי כדי לסייע בייצוב השוק".
עליות שערים נרשמות גם מרבית הבורסות באסיה; בין השאר, מדד האנג סנג בהונג קונג טיפס ב-1.1%. לעומת זאת, ניקיי היפני איבד 0.4%.
ביטול מנגון הפסקת המסחר מתווסף לצעדים שהרשויות הסיניות נקטו באחרונה במטרה להפחית את התנודתיות ולהרגיע את המשקיעים, בהם הגבלת מכירת מניות על ידי בעלי מניות גדולים, והזרמת הכסף למערכת הפיננסית.
אנליסטים סבורים כי הבעיה המרכזית של מנגנון הפסקת המסחר היתה הרף הנמוך להפעלתו; יניב חברון מאקסלנס אמר כי "מנתק הזרם של בורסת שנגחאי קצר מידי, המרחק מנפילה של 5%, שמפסיקה את המסחר ל-15 דקות עד לנפילה של 7% שמפסיקה את המסחר ליום שלם, הוא קצר מדי. זה מה שמוביל את המשקיעים למכור כמה שיותר מהר לאחר ההפסקה הראשונה"