$
בורסת ת"א

כיסא המפלט של דורי: 6 מנכ"לים ויו"רים ב־5 שנים

אסף מור, המנכ"ל שנבחר להוציא את דורי בניה מבור ההפסדים ותחת ניהולו נחתך שווייה ב־50%, הצטרף אתמול במפתיע למצעד הבכירים המתחלפים. הרקע: כישלון הצעת הרכש לקבוצת דורי ומינוי של אריה מינטקביץ ליו"ר. כעת מתברר שבור הטעות באומדני העלות תפח מ־440 מיליון שקל ל־715 מיליון שקל

אורן פרוינד 07:0213.01.16

אם יש החלטה אחת שאיש העסקים חיים כצמן מצטער עליה עמוקות – היא ההחלטה לרכוש את דורי בנייה. קבלנית הדירות הקטנה מישראל הצליחה לזעזע את קבוצת גזית גלוב הבינלאומית ולפגוע במוניטין הטוב של חיים כצמן בשוק ההון הישראלי בתוך שנתיים בלבד. החברה הקטנה כבר עלתה לגזית גלוב בהזרמות של 750 מליון שקל ומי יודע כמה תצטרך להזרים עוד בהמשך הדרך. 

אתמול פקד את חברת הבנייה הכושלת עוד זעזוע בשרשרת הזעזעועים שלה בחמש השנים האחרונות. אסף מור, מי שנחשב להבטחה הגדולה ליציאה של דורי בנייה מבור ההפסדים, הודיע במפתיע על התפטרותו מהחברה ויעזוב אותה רשמית ביולי 2016.

 

מור, שמונה לתפקיד ביולי 2014, הוא המנכ"ל השלישי שעוזב את דורי בניה בחמש השנים האחרונות. לפניו עזבו המנכ"לים יהודה בר און (דצמבר 2012) ואריק וילנסקי (יולי 2014). במהלך השנה וחצי האחרונות, תחת הנהלתו מור, ההפסדים של דורי בניה הצטברו ל־275 מיליון שקל ושווי החברה נחתך בחצי ל־121 מיליון שקל בלבד.

 

 

התוכניות לעתיד השתנו

מור סרב אתמול להתייחס להתפטרותו, אולם ל"כלכליסט" נודע כי הוא החליט להתפטר בעקבות הכישלון שנרשם שלשום להצעת הרכש שהגישה גזית גלוב לקבוצת דורי. זאת, לאחר שהאחים אורי ורוני אדלסבורג רכשו 7.61% מניות החברה במטרה להכשיל את ההצעה ולצבור כוח מול גזית גלוב בסכסוך שפרץ ביניהם בתחנת הכוח דוראד שבה הם מחזיקים במשותף.

 

מור לא היה מעוניין להמשיך בחברה ציבורית וסיכם עם גזית גלוב כי יעבור לכהן בתפקיד מנכ"ל קבוצת דורי לאחר שזו תהפוך לפרטית, ועם כשלון הצעת הרכש הודיע על התפטרותו. עם זאת, גורמים מקורבים למור אמרו ל"כלכליסט" כי התפטרותו קשורה גם למינויו של אריה מינטקביץ ליו"ר החברה בשבוע שעבר במקומו של אבי ורטהיים.

 

מור הוא הבכיר השני שפורש מהחברה בעקבות מינויו של מינטקביץ. קדם לו הדח"צ שמוליק סלבין שהודיע על פרישתו מהדירקטוריון כחצי שעה לאחר מינויו של מינטקביץ, בטענה כי מינטקביץ הוא אינו האיש הנכון להוציא את דורי בניה מבור ההפסדים. מור היה מקורב לוורטהיים וכמוהו התרכז בעבודת שטח כדי להחזיר את דורי בניה למסלול. בעיניו נתפס מינטקביץ כאיש פיננסים שדוגל יותר בעבודת מטה, מור הרגיש כי הוא אינו מקבל את הרוח הגבית מההנהלה של גזית גלוב והחליט להרים ידיים.

 

ההתפטרות של מור היא חוליה נוספת בשרשרת זעזועים שפוקדת את דורי בניה בשלוש השנים האחרונות. זה התחיל בסוף שנת 2013 בתקופתו של המנכ"ל אריק וילנסקי כאשר בחברה נתגלעו סטיות באומדני העלויות בפרויקטים שלה בהיקף של 37 מיליון שקל שהכניסו אותה לסחרור של הפסדים מתמשכים.

 

מור היה מנכ"ל דורי בעבר, בתקופת העברת השליטה בדורי (בשנים 2011-2008) מידיו של אורי דורי לגזית גלוב שבשליטת חים כצמן ודורי סגל. בעקבות ההפסדים והסטיות באומדנים החליטו בהנהלת גזית גלוב להחזיר את מור לתפקיד. מור, שהיה אמור להחזיר את החברה למסלול של רווחיות, פתח את הכהונה שלו בניקוי אורוות מינה ועדה חיצונית עם בודק מומחה שגילה סטיות של 440 מיליון שקל באומדני העלויות של הפרויקטים של החברה, ואילץ אותה לבצע צעד מביש של תיקון לאחור של הדו"חות הכספיים. אלא שגם לאחר ניקוי האורוות מור לא הצליח להחזיר את דורי בניה למסלול של רווחיות וההפסדים המשיכו להיערם.

 

בתשעת החודשים הראשונים של 2015 החברה רשמה הפסד מצטבר של 183 מיליון שקל ושרפה מזומנים בהיקף של 162 מיליון שקל, והבור של סטיית האומדנים דורי תפח מ־440 מיליון שקל ל־715 מיליון שקל, זאת, אף שבמהלך תקופתו של מור לא נוספו פרויקטים נוספים לחברה מעבר ל־21 הפרויקטים של בנייני המגורים שהיא בונה. נתון זה בהחלט מעיד על הבלאגן בדורי בניה וביכולת ניהול הפרויקטים שלה. כפי שזה נראה כרגע, הבור צפוי להמשיך להיערם.

  

דורי סגל וחיים כצמן בעלי השליטה בגזית גלוב דורי סגל וחיים כצמן בעלי השליטה בגזית גלוב צילום: עמית שעל, אוראל כהן

 

האשמה מוטחת באשכנזי

את עיקר האשמה במחדל אומדני העלויות הפנו בגזית גלוב כלפי רונן אשכנזי, מנכ"ל גזית ישראל החברה־האם (85%) של קבוצת דורי וחבר ילדות של דורי סגל, שהיה זה שדחף את גזית גלוב לבצע את עסקת הרכישה של דורי בניה מידי אורי דורי. הקריסה של דורי בניה התגלגלה כמו כדור שלג וחלק לא קטן ממנה מיוחס לקנסות שקיבלה על אי־עמידה ביעדים כלפי הלקוחות שלה.

 

הבור הלך והעמיק כאשר הבנקים העלו את שיעור הריבית בעקבות הרעה בפעילות, ודורי נכנסה עמוק לתוך הבוץ. בגזית גלוב האשימו את אשכנזי כי לא דיווח על כך להנהלה הבכירה, וכי אילו היה מדווח על כך בתחילת הקריסה, גזית גלוב הייתה יכולה לפתור את המצב בהזרמות בהיקף מצוצמם בהרבה ולחסוך לעצמה מצב מביש.

 

לאחר הקריסה של דורי בנייה היחסים בין סגל וכצמן לאשכנזי התדרדרו והצדדים מחפשים מאז דרכים לשים סוף לשותפות ביניהם. אחת הדרכים היא המכירה של גזית ישראל שנמצאת כרגע על המדף. בגזית גלוב קיוו לסיים את המכירה עד סוף 2015 אולם למעט חברה אמריקאית אחת מניו יורק כל המתמודדות פרשו מהליך המכירה. כצמן צפוי להיפגש בימים הקרובים עם החברה האמריקאית כדי לנסות לסגור עסקה בשבוע הקרוב.

 

רונן אשכנזי רונן אשכנזי צילום: עמית מגל

 

איך לדלל את אדלסבורג

לפני שבועיים, כצמן הודה בכנס "כלכליסט" שההשקעה בדורי, כמו גם ההשקעה הכושלת באורמת, היו טעות עסקית ואמר: "השיעור שלמדנו הוא שהתעסקנו בדברים שלא היו בליבת העסקים שלנו — ונכווינו. אני מקווה שהשיעור שלמדתי בדורי מספיק גדול כדי לא לעשות את זה שוב. זה היה כמו ביצה לפרצוף שהרווחנו ביושר".

 

כעת כצמן יצטרך למצוא מחליף ראוי למור, אולם לפני זה עליו להתמודד עם מחיקת קבוצת דורי מהמסחר בתל אביב. בהתאם לחוק הריכזויות, גזית גלוב חייבת לקפל אחת מהשכבות הציבוריות שלה (נורסטאר גזית גלוב דורי קבוצה ודורי בניה) עד סוף שנת 2016 ועוד אחת עד סוף שנת 2018. בפני גזית גלוב עומדת האפשרות להגיש תביעה בביהמ"ש על ניסיון הכשלה או לחלופין למכור את החברה במחיר נמוך משוויה בבורסה בתל אביב.

 

אפשרות נוספת היא לבצע הנפקת מניות בדורי קבוצה ולהזרים את חלקה היחסי במטרה לדלל את האחים אדלסבורג ובכך להוריד אותם לשיעור אחזקה פחות מ־5% ולכפות עליהם מכירה כפויה (הצעת רכש צריכה רב של 95%). כצמן נחת אתמול בישראל במטרה לדון בסוגייה ולקראת פגישה עם מנהלי השקעות ואנליסטים ביום חמישי. עדיין לא התקבלה החלטה בגזית גלוב כיצד לפעול בעניין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x