בלעדי לכלכליסט
מנורה מבטחים רכשה את חלקה של אמפל בקניון לב המפרץ
חברת הביטוח שילמה 125 מיליון שקל עבור אחזקות אמפל (37%) בקניון החיפאי, לפי שווי של 330 מיליון שקל לקניון. אמפל ביצעה את המהלך כחלק מהליך חדלות פירעון שהיא מנהלת בניו יורק, לאחר שיוסי מימן לא הצליח לשלם חובות לנושים
שלוש וחצי שנים לאחר שנטש יוסי מימן את חברת אמפל והשאיר את נושיה עם חובות של מיליארד שקל, המחזיקים מתחילים לראות פירורים מהחוב. ל"כלכליסט" נודע כי חברת הביטוח מנורה מבטחים רכשה את אחזקותיה של אמפל (37%) בקניון לב המפרץ (Cinemall) שבחיפה תמורת 125 מיליון שקל, לפי שווי של 330 מיליון שקל לקניון.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
- הריב שלאחר הגישור - מימן דורש מנוביק מיליון שקל הוצאות
- ערוץ 10 חוגג: "יש לנו ביטחון תעסוקתי ל-15 שנה"
- מימן ונוביק הגיעו לפשרה בסכסוך על 30 מיליון דולר
משרד שטיינמץ הרינג גורמן ייצג בעסקה את קבוצת מנורה מבטחים, ואת אמפל ייצג משרד ארדינסט בן נתן. שאר האחזקות בקניון מתחלקות בין גזית גלוב (37%) ושופרסל (26%) שיישארו שותפות של מנורה מבטחים בו.
המגעים עם אריה נחמד, סמי קצב וריט 1 לא הבשילו
קניון לב המפרץ נמצא על המדף מזה שש שנים. ב־2010 ניסתה קבוצת עזריאלי לרכוש אותו במשא ומתן שנוהל אז לפי שווי של כ־240 מיליון שקל לקניון. בעבר התקיימו מגעים גם עם אנשי העסקים אריה נחמד וסמי קצב ועם קרן הנדל"ן המניב ריט 1, אך אלו לא הבשילו לכדי עסקה.
הקניון הוא בן 3 קומות ומשתרע על פני שטח של כ־40 אלף מ"ר ועוד 25 אלף מ"ר המוקצים לאולמות קולנוע. בקניון כ־150 שוכרים, בהם תיאטראות ישראל, אסותא, רשת המזון מקדונלד'ס, רשת בתי המרקחת סופר פארם ועוד. כמו כן, תחנת הרכבת "לב המפרץ" ממוקמת בתוך הקניון.
הליך הפירוק בארה"ב הביא את אמפל למכור
קבוצת אמפל מוכרת את אחזקותיה בקניון כחלק מהליך חדלות פירעון שהיא מנהלת בניו יורק, לאחר שיוסי מימן לא הצליח לעמוד בתשלומי החוב לנושי החברה ושלח אותם להליך פירוק ארוך ומתיש בארה"ב.
הצרות של אמפל, שמימן רכש לפני עשור ממשפחת שטיינמץ תמורת 83 מיליון דולר, החלו בסוף 2011, אז התמוטט שלטונו של נשיא מצרים חוסני מובארק. פרויקט צינור הגז שאליו נכנסה אמפל תחת ספקית הגז המצרית EMG סבל מפיצוצים חוזרים ונשנים שעיכבו את זרימת הגז מעבר להערכות ההנהלה. כתוצאה מכך רשמה אמפל ירידות ערך משמעותיות, והצורך לשרת חובות אדירים הפך כבד על כתפיה. מלבד קניון לב המפרץ מחזיקה אמפל (51%) בקאנטרי קלאב כפר סבא.
בדצמבר 2014 קבע בורר בינלאומי כי על חברות הגז המצריות לשלם 324 מיליון דולר ל־EMG שלאמפל מחזיקה 12.5% ממנה. הפיצוי ניתן עבור השבתת הצנרת וגם עבור הפסד הכנסות מהשימוש בה. הצנרת פוצצה ב־2011 כמה וכמה פעמים ובאפריל 2012 הכריזו המצרים על ביטול החוזה באופן חד צדדי. למרות פסיקת הבורר הבינלאמי, ההערכות בקרב הנושים הם כי הסבירות לקבלת הכספים היא נמוכה מאוד.