$
בורסת ת"א

הרובל ממשיך ליפול ומקרב את אפריקה ישראל להסדר חוב

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2015 נחלש המטבע הרוסי ב־20% ובתגובה קרס ה־NOI של קניון אפימול הרוסי, נכס הדגל של חברת הנדל"ן, ב־36%. אם המצב ברוסיה לא ישתפר, אפריקה לא תעמוד בהתחייבויותיה

אורן פרוינד 07:1427.01.16

העתיד של אפריקה ישראל וכלכלית ירושלים תלוי במידה רבה בכלכלה של רוסיה, אך לפי מצבה הנוכחי של האחרונה, מדובר בתמונה ממש לא ורודה. הרובל הרוסי נחלש בשלושת החודשים האחרונים בשיעור מדאיג של 25% ונסחר כעת ברמה קרובה ל־80 רובל לדולר. התרסקות הרובל מתרחשת בעיקר עקב מחיר הנפט הנמוך שהגיע אתמול שוב ל־30 דולר לחבית.

 

לפי נתונים של לשכת הסטטיסטיקה הרוסית, שפורסמו ביום שני האחרון, כלכלת רוסיה התכווצה בשיעור של 3.7% בשנת 2015. זאת כתוצאה מנפילת מחיר הנפט והסנקציות של מדינות המערב. מדובר בנתוני הצמיחה הגרועים ביותר של המדינה מאז 2009. רוסיה היא אחת הנפגעות העיקריות מהנפילה במחיר הנפט מכיוון ש־60% מההכנסות שלה נובעות ממכירות ישירות ועקיפות של נפט.

 

כשמחיר הנפט בעולם יורד, הרובל הרוסי נחלש אל מול שאר מטבעות העולם, מה שמקשה מאוד על הכלכלה הרוסית ובין היתר פוגע בשוכרים של חברות הנדל"ן הישראליות כלכלית ירושלים ואפריקה ישראל.

 

 

קופת המזומנים של אפריקה תספיק עד סוף השנה

עבור אפריקה ישראל, בשליטתו של לב לבייב (48.1%), רובל חלש עשוי להיות בעל השפעה דרמטית מאוד. במאי הקרוב החברה נדרשת לעמוד בפני תשלום קרן של 293 מיליון שקל (170 מיליון שקל לסדרה כ"ו ו־123 מיליון שקל לסדרה כ"ז), ובקופתה מצויים 530 מיליון שקל בלבד. מחזיקי אג"ח מסדרה כ"ח (שהחוב כלפיהם עומד על 645 מיליון שקל) כבר טענו בעבר שלא יאפשרו לחברה לבצע את התשלום הקרוב אם המצב ברוסיה לא יראה סימנים של שיפור. בהנחה שמחיר הנפט ימשיך להיות נמוך והרובל ימשיך להיחלש אל מול הדולר — לאפריקה ישראל לא תהיה ברירה אלא לפתוח במגעים להסדר חוב כבר בחודשים הקרובים.

 

רוסיה היא מהותית מאוד למצבה של אפריקה ישראל. זאת מאחר שהנכסים שלה במדינה, שמרוכזים תחת החברה־הבת אפי פיתוח (64.9%), מהווים 49% מסך הנכסים הכולל שלה ואחראים על 36% מה־NOI (הכנסות נקיות משכירות) שלה, נכון לסוף ספטמבר 2015. ההשפעה של התרסקות הרובל פוגעת באפריקה ישראל בעיקר דרך קניון אפימול במוסקבה, שנחשב לאחד הנכסים החשובים שישמו אותה בשירות החוב. חוזי השכירות של שוכרי הקניון מוצמדים לדולר, וכשהוא מזנק מול הרובל, הם מתקשים לעמוד בתשלומי השכירות. הרובל החלש פוגע גם בפדיונות של הקניון ככל שיכולת הקנייה של תושבי הסביבה נחלשת.

 

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2015 נחלש הרובל אל מול הדולר בשיעור של כ־20% וה־NOI של אפימול נחלש כמעט פי שניים — בשיעור של 36%. הירידה מוכיחה עד כמה הרסנית ההשפעה של הרובל על התוצאות של אפי פיתוח. מאז סוף ספטמבר 2015 ועד סוף 2015 נחלש הרובל בכ־10% נוספים כך שהרבעון הרביעי של 2015, שתוצאותיו טרם דווחו, צפוי להציג ירידה נוספת ב־NOI של הקניון. בינואר 2016 נחלש הרובל מול הדולר בשיעור של 8% נוספים כך שהמגמה הזו צפויה להימשך גם בדו"חות הרבעון הראשון של 2016.

 

אפריקה ישראל חייבת למחזיקי האג"ח שלה 3.6 מיליארד שקל, וב־2016 היא נדרשת לעמוד בתשלומי קרן וריבית בהיקף של 533 מיליון שקל. קופת המזומנים שלה תספיק לשרת את החוב עד סוף השנה בלבד. אם המצב ברוסיה לא ישתפר, החברה לא תוכל לעמוד בתשלומים לנושיה ותידרש לבצע צעדים קיצוניים כדי לשרת את החוב, כמו מכירה של החברות־הבנות: אפריקה מגורים (75%) אפריקה תעשיות (72.9%) או אפריקה נכסים (55.9%). האג"ח של אפריקה ישראל נסחרו אתמול בירידות שערים של 1% בתשואות לפדיון של 31%–37%, שמגלמות תספורת של עד 50% על החוב.

 

 

עתידה של מירלנד תלוי בהתאוששות רוסיה

גם עבור מחזיקי האג"ח של מירלנד, זרוע הנדל"ן ברוסיה של קבוצת כלכלית ירושלים, רובל חלש הוא ממש לא בשורה טובה. היקף הנכסים של מירלנד, שפועלת אך ורק ברוסיה, מסתכם בכ־340 מיליון דולר שמהווים 9% מתיק הנכסים של כלכלית ירושלים.

 

הסדר החוב שנחתם מול מחזיקי האג"ח של מירלנד בנובמבר 2015 כלל דחיית קרן של מיליארד שקל בשלוש שנים וחצי תמורת הזרמת בעלים של 15 מיליון דולר ופיצוי של 1.25% בריבית.

 

ההסדר של מירלנד מתבסס על התאוששות בכלכלה הרוסית שאמורה גם להביא להתאוששות בחברה. אלא שלפי המצב כרגע, נראה שההתאוששות עוד רחוקה.

מניית מירלנד, שנסחרת בבורסת לונדון, איבדה מאז חתימת ההסדר בנובמבר 20% מערכה לשווי של 67 מיליון ליש"ט בלבד. האג"ח של כלכלית ירושלים, בשליטת אליעזר פישמן (45.5%), עדיין נסחרות בתשואות לפדיון סבירות של 10%–13%.

 

לבייב לבייב צילום: אוראל כהן

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x