חקירה בארה"ב נגד בואינג: המנייה רשמה את הירידה החדה בתולדותיה
רשות ני"ע בארה"ב בודקת האם הצהרות החברה התבססו על תחזיות מכירות אופטימיות מדי ביחס לשניים מהמטוסים הכי פופולריים שלה - הדרימליינר 787 דרימליינר והג'מבו 747
רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) חוקרת את דיווחיה של חברת בואינג בנוגע לעלויות ולמכירות המתוכננות של שניים מהמטוסים הידועים ביותר שלה, כך על פי אנשים המקורבים לנושא, שביקשו להישאר בעילום שם. לדבריהם, החקירה מתמקדת בתחזיות שפרסמה יצרנית המטוסים לגבי הרווחיות ארוכת הטווח של מטוסי הדרימליינר 787 והג'מבו 747. המטוסים האלה הם בין המוכרים ביותר של החברה, בזכות הטכנולוגיה המתקדמת שהותקנה בהם. בואינג ירדה במהלך המסחר ב-12% - זו הירידה היומית החדה ביותר בהיסטוריה של החברה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בבסיס החקירה של רשות ני"ע עומדת שיטת דיווח פיננסי, המוכרת בשם Program accounting. שיטה זו מאפשרת לבואינג לפרוס את העלויות הגבוהות של הייצור לאורך שנים רבות. לדוגמה, עבור מטוס ספציפי ניתן לקבוע תקופה של עשורים שלפיה מחשבים את העלויות והרווחים הצפויים. ברשות אמנם שיבחו על השימוש בשיטה הזו בתעשיית התעופה, אך המתנגדים טוענים כי היא מספקת מרחב תמרון רב מדי להסתיר הפסדים פוטנציאליים. בהתאם, החקירה הנוכחית מנסה לברר האם ההצהרות הפיננסיות של בואינג התבססו על תחזיות מכירות אופטימיות מדי.
מבואינג נמסר כי אינם מגיבים על נושאים מסוג זה, וברשות ני"ע סרבו להגיב. על פי המקורבים, החוקרים ברשות ני"ע עוד לא גיבשו מסקנות, ועשויים אף להחליט לסגור את החקירה. לטענתם, הנושאים המעורבים מורכבים ואין כמעט חוקים ברורים לגבי האופן שבו חברות צריכות להשתמש בשיטת החשבונאות המדוברת.
החקירה נפתחה בעקבות מידע שסיפק חושף שחיתויות (whistleblower ) שהעביר לרשות מסמכים פנימיים ונתונים על החשבונאות של בואינג.
על פי התחזית שפרסמה בואינג, החברה תרשום בסופו של דבר רווח מפרויקט הדרימליינר על אף שהוציאה עליו כבר 28.5 מיליארד דולר. התחזית מבוססת על כך שהחברה תמכור 1,300 מטוסים, והרווחים מהמשלוחים הבאים יפצו על עלויות הייצור הגבוהות.
עבור הפרויקט של מטוסי 474, החברה צברה הפסד של 2.6 מיליארד דולר, ולפי התחזית האחרונה הפרויקט יהפוך לרווחי אם תמכור 35 מטוסים. בשלב זה, נראה כי בואינג תתקשה לעמוד ביעד הזה. היא קיבלה רק 121 הזמנות מאז 2005, ומרביתם קרו לפני המשבר הפיננסי של 2008, כשבשנתיים האחרונות רשמה שתי הזמנות בלבד.