סוף הסיפור: בוטלה מכירת הפניקס לפוסון
קבוצת דלק הודיעה לפני שעה קלה לבורסה על ביטול העסקה - לאחר שסלינגר לא העניקה את האישור להשלמתה. "היות וטרם הושלמו כל התנאים המתלים שנקבעו בהסכם, הסכימו הצדדים היום על ביטולו של ההסכם"
קבוצת דלק מודיעה לפני שעה קלה לבורסה על ביטול מכירת הפניקסלפוסון. "החברה מודיעה בזאת כי היות וטרם הושלמו כל התנאים המתלים שנקבעו בהסכם, הסכימו הצדדים היום על ביטולו של ההסכם בהתאם למנגנון שנקבע בו, וכל צד ויתר באופן בלתי חוזר וללא תנאי על כל טענה, תביעה או נזק בקשר להסכם", נאמר בדיווח של דלק.
- ראש תחום הביטוח בפוסון: "חברות מסין חשות לא רצויות בישראל"
- פוסון על סאגת השליטה בהפניקס: "אמריקאי לא היה מקבל יחס כזה"
- סלינגר לא מסתפקת בתעודת יושר מבעל השליטה בפוסון
קבוצת דלק מציינת עוד בדיווח כי היא בוחנת אפשרויות אחרות למכירת אחזקותיה בפניקס מול משקיעים פוטנציאליים.
הפסקת הרכישה שביקשה פוסון לבצע, נעשית לאחר שכל תנאי העסקה סוכמו זה מכבר. בשלב זה הצדדים המתינו רק לאישורה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר.
זו האחרונה עמדה להעניק לפוסון את היתר השליטה הסופי בהפניקס, אולם הקפיאה את הליך המכירה לאחר היעלמותו של בעלי פוסון.
שווי מניות דלק בהפניקס (52.3%) עומד על 1.13 מיליארד שקל, בעוד שפוסון הציעה עבורן 1.8 מיליארד שקל. מדובר בשווי הגבוה ביותר מ־60% משווי השוק של מניות אלה, וכמעט זהה לשווי של מלוא מניות הפניקס בבורסה, העומד על 2.16 מיליארד שקל.
מספר גורמים שנערמו העיבו על העסקה. עם אלה נמנים הירידה בשווי של הפניקס, שהפכה אותה לרכישה פחות כדאית מבחינת הסינים, הירידות החדות שנרשמו בשוק הסיני והפסימיות לגבי האפשרות שסלינגר תתן את היתר השליטה. אלה הביאו את דלק לסגת מהעסקה, בצירוף עובדה חשובה - הקבוצה מתמקדת בימים אלה בהשגת האישור למתווה הגז.
ההיעלמות של גואו שינתה את התמונה
בדצמבר 2014 נעלם למספר ימים יו"ר פוסון גואו גואנגצ'אנג, שהונו נאמד ב־8 מיליארד דולר. מאוחר יותר פורסם כי היה במעצר של השלטונות הסיניים. פוסון טענה כי מדובר בסיוע לחקירה אחרת שמנהל המשטר.
מנהלי פוסון קיימו לאחר המעצר שיחת ועידה עם משקיעים, שבה התייחסו גם לחקירות שבהן גואנגצ’נג לקח חלק. "גואו משתף פעולה עם החוקרים", ציינו בכירי פוסון, "לא ברורה לנו מטרת החקירה, שכן המשטרה מונעת מאיתנו את המידע כרגע. ואולם, ככל שידוע לנו החקירה אינה עוסקת בפוסון אלא יותר בעסקיו הפרטיים של גואו". אלה הוסיפו אז כי "בכל הקשור לעסקת הפניקס, אנחנו מתכוונים להשלים אותה".
לאחר שהוקפא מתן ההיתר, הגיע גואו לישראל לפגישה אישית עם המפקחת, שבמהלכה חזר על הטענות הללו. מאוחר יותר גואו אף המציא למפקחת אישור על תעודת יושר בסין, אולם סלינגר לא הסתפקה בכך ודרשה אישורים נוספים.