בדיקת כלכליסט
הראל רצתה לנצל את הירידה במניית מגדל ופספסה
חברת הביטוח הראל הגדילה את החשיפה למגדל ב־25% ברבעון השלישי של 2015, אך המניה המשיכה לצנוח והשלימה נפילה של 52% בשנה האחרונה. לעומת הראל, כלל ביטוח, הפניקס ואלטשולר שחם הקטינו את החשיפה למגדל
שנה לא טובה עוברת על מניית חברת הביטוח מגדל. המניה איבדה 20.2% מתחילת 2016 וב־12 החודשים האחרונים היא צנחה ב־%52.4. לשם השוואה, מתחילת השנה מדד חברות הביטוח איבד 8.4% וב־12 החודשים האחרונים הוא נפל ב־24.7%. כלומר, לצד המומנטום השלילי שחווה כל ענף הביטוח, מגדל מתמודדת עם ירידה חדה יותר.
הסיבה לכך, בין היתר, היא דרישות הון חדשות שיכנסו לתוקף ב־2017 וידרשו ממנה לחזק את הונה העצמי במיליארדי שקלים. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי חלק מהמשקיעים המוסדיים דווקא האמינו בשנה שעברה שהמניה של מגדל תתאושש והגדילו את אחזקותיהם בה. בנוסף, חברות הביטוח מחזיקות במניות זו של זו בהיקף של 2.9 מיליארד שקל – גם אחרי הירידות החדות בענף. הירידה במניות חברות ביטוח פוגעת בחוסכים בצורה עקיפה מאחר שחסכונות הפנסיה מושקעים במניות אלו.
ההשקעה במניית איי.די.איי ביטוח דווקא השתלמה
מבדיקה של אתר סטוקר עולים כמה נתונים מעניינים. כך, מתברר כי חמשת הגופים הפנסיוניים עם החשיפה הגבוהה ביותר למניית מגדל, נכון לסוף ספטמבר 2015, היו כלל ביטוח (123 מיליון שקל), אלטשולר שחם (80 מיליון שקל), הפניקס (67 מיליון שקל), הראל (66 מיליון שקל) ופסגות (55 מיליון שקל).
בזמן שכלל, אלטשולר שחם והפניקס הפחיתו במהלך הרבעון השלישי את החשיפה למניית מגדל, הראל דווקא בחרה להגדיל אותה בצורה משמעותית. בכלל מכרו כ־2% מהחשיפה, בהפניקס מכרו כ־9% ובאלטשולר שחם הקטינו את החשיפה באופן שיטתי ברבעונים האחרונים. לעומת זאת בהראל הגדילו את החשיפה ב־25%. מניית מגדל נופלת ברציפות מאז יולי האחרון, ובהראל כנראה רצו לנצל את הירידה במהלך הרבעון השלישי כדי להגדיל חשיפה. עם זאת, מניית מגדל, בשליטת שלמה אליהו, המשיכה בירידות רצופות גם לתוך הרבעון הרביעי ותחילת 2016.
חברת הביטוח המועדפת להשקעה על מנהלי הפנסיה של הראל היא כלל ביטוח. שווי האחזקה בה, נכון לסוף ספטמבר 2015, עמד על 83 מיליון שקל. החשיפה הגדולה ביותר של כלל ביטוח היא למגדל לעומת 118 מיליון שקל שהיא מחזיקה בהראל, 79 מיליון שקל בביטוח ישיר ו־56 מיליון שקל במנורה מבטחים. בית ההשקעות פסגות מעדיף את כלל (חשיפה של 85 מיליון שקל) ולא מחזיק בכלל בהפניקס.
אלטשולר שחם מחזיק, בנוסף למגדל, בחשיפה לחברת ביטוח ישיר (93 מיליון שקל) ולמנורה מבטחים (51 מיליון שקל), אך הוא לא חשוף להפניקס, הראל וכלל. באלטשולר שחם אמנם פספסו בשלב זה עם השקעה במגדל, אך בהשקעה באיי.די.אי ביטוח הם הצליחו. מניית איי.די.אי עלתה ב־4.4% מתחילת השנה וב־12 החודשים האחרונים היא עלתה ב־32.5%.
יד רוחצת יד בהצבעות על הסכמי שכר
העובדה כי חברות הביטוח מחזיקות במניות של המתחרות יוצרת בעיות בעת אישורי עסקאות בעלי עניין ובעיקר בנושאי שכר בכירים. כך, בשנים האחרונות כשחברות הביטוח מאשרות שכר לקולגות, ברקע נמצאת הידיעה כי בהמשך תידרש אותה חברה להצביע ביחס לאישור שכר המנהלים בחברה המצביעה. ניתן היה לראות בבירור כיצד בתי ההשקעות שהחזיקו במניות חברות הביטוח התנגדו לחבילות שכר גבוהות, בעוד חברות הביטוח המתחרות אישרו אותן. בשנתיים האחרונות המפקחת על הביטוח דורית סלינגר החלה לדרוש מהמוסדיים דין וחשבון ביחס להצבעותיהם בהצבעות רגישות. בהמשך, הוציאה המפקחת הוראה שלפיה סמכות ההחלטה על ההצבעה באסיפות של גופים פיננסיים תינתן לדירקטורים החיצוניים, במטרה לוודא שאין אינטרסים זרים.