$
בורסת ת"א

הזינוק במניית כלכלית טרף את הקלפים במירוץ השליטה

מניית החברה זינקה אתמול ב־23% למחיר של 5.5 שקלים, בעוד בשלב המוסדי המחיר עמד על 4.7 שקלים. המשמעות: אם שלמה נחמה רוצה להשתלט על החברה בהנפקה היום, הוא יצטרך לשלם יותר. לכלכליסט נודע כי שותפו בעסקה הוא איש הנדל"ן רן אליאסף

גולן חזני 09:1129.02.16

היום בערב יתברר אם שלמה נחמה ירכוש את השליטה בכלכלית ירושלים. המכרז הציבורי בהנפקת המניות של כלכלית ירושלים התחיל הבוקר ויגיע לסיומו אחר הצהריים, והוא צפוי להיסגר עם סכומים בסדרי גודל שונים לגמרי מאלו שהיו במכרז המוסדי בחמישי האחרון. זאת, לאור זינוק של 23.4% במניית החברה אתמול למחיר של 5.5 שקלים.  

המכרז המוסדי נסגר במחיר של 4.7 שקלים, כך שנחמה יצטרך להציע מחיר גבוה בהרבה כדי להיכנס לרשימת הרוכשים בהנפקה ולהגיע ל־25% ממניות החברה.

בשבוע שעבר חתם נחמה על הסכם לרכישת המניות של אליעזר פישמן שמשועבדות לבנק לאומי (28%) ונמצאת בידי המנהלים המיוחדים. מניות לאומי צפויות להידלל ל־14%-15% בהנפקה, ונחמה התחייב לרכוש בהנפקה כ־11% מניות נוספות.

 

בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כי אחד השותפים של נחמה בעסקה הוא רן אליאסף, מנכ"ל קבוצת אקסקליבר להשקעות בארה"ב. אליאסף משמש שותף של נחמה בכמה השקעות נדל"ן בארה"ב. ההיכרות ביניהם ארוכה, ואליאסף אף יצר מגע עם גופים מוסדיים מסוימים לקראת ההנפקה.

 

גם דוד פורר ומשה הבא התעניינו במניות כלכלית

כלכלית ירושלים תנסה לגייס היום 700-600 מיליון שקל. המשמעות של העלייה במחיר המניה היא שהרוכשים במכרז הציבורי יצטרכו להציע מחירים גבוהים מ־5.5 שקלים למניה ושווי חברה של 645 מיליון מיליון שקל. הנפקה של 128 מיליון מניות במחיר של 5.5 שקלים למניה משמעותה גיוס של 700 מיליון שקל, כשיחד עם אופציות של 200 מיליון שקל שניתן יהיה לממש בעוד שנתיים מדובר בגיוס של 900 מיליון שקל.

 

השאלה הגדולה היא איזה מחיר יציע נחמה עבור המניות, שכן מחיר נמוך מדי ישאיר אותו מחוץ למשחק ובלי המניות שהוא מחויב לרכוש במסגרת ההסכם עם לאומי. גורם בהנפקה אמר אתמול: "אם שלמה רוצה את השליטה, הוא צריך לתת מחיר שיאפשר לו את הרכישה, אפילו 7-6 שקלים למניה. נראה לי שזה מה שהוא הולך לעשות, אחרת הוא לא רציונלי ומאבד את ההזדמנות".

 

העלייה במחיר אמנם מגדילה את עלות המניות לנחמה בכ־30 מיליון שקל, אך הוא צפוי להחזיר כמה מיליוני שקלים מההשקעה דרך האופציות שהוא יקבל. בנוסף לכך, את התמורה על המניות שהוא רוכש מלאומי הוא צריך לשלם רק בעוד ארבע שנים.

 

בין המשקיעים במכרז המוסדי היה גם דוד פורר, בעל השליטה של ניאופרם, שהזמין מניות במכרז המוסדי בהיקף של כ־5% מהחברה. לפי חוק החברות, משקיע בודד לא יכול לעלות לאחזקה של יותר מ־25%, כך שפורר יוכל להגיע היום לאחזקה של 24.99% מהמניות (החוק לא תקף על נחמה משום שהוא כבר מחזיק לכאורה במניות שמשועבדות ללאומי). גם משה הבא, לשעבר יו"ר בזק, ואיש עסקים ישראלי בשם נתי סיידוף, שמנהל את קרן פורסייט האמריקאית, התחייבו לרכוש מניות ב־30-20 מיליון שקל במכרז המוסדי. קרן נוקד של רועי ורמוס, קרן קלירמרק, הפניקס, פסגות וכלל ביטוח גם השתתפו במכרז המוסדי.

 

הגופים המוסדיים מצויים במלכוד מסוים. הם יכולים להעלות את ההצעות שלהם, כדי לקבל מניות במכרז הציבורי, אבל עלייה גבוהה מדי יכולה להשאיר את נחמה בחוץ. ההסכם שחתם נחמה עם לאומי היה בין הסיבות לזינוק בשווי המניות והחברה, ואם הוא יישאר בחוץ, המוסדיים עשויים להישאר בלי בעל שליטה ועם מניות שעלולות לרדת.

 

שלושה תסריטים אפשריים בהנפקה של כלכלית היום

בהנפקה היום יכולים להתרחש שלושה תסריטים שונים. בראשון נחמה מצליח לרכוש רק חלק מהמניות או לא מצליח לרכוש כלל בשל מחיר נמוך מדי. עסקת לאומי מתבטלת, וכלכלית ירושלים נשארת חברה עם קופת מזומנים של 700 מיליון שקל וללא גרעין שליטה.

 

בתסריט השני נחמה מציע מחיר גבוה, זוכה בכמות המניות שלה הוא זקוק והופך לבעל השליטה. בתסריט האחרון מגיע גורם שלישי וקונה עד 25% ממניות החברה. אותו גורם יוכל בהמשך לחבור לגוף מוסדי ואף לבצר שליטה בחברה.

 

שלמה נחמה שלמה נחמה צילום: אוראל כהן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x