בלעדי לכלכליסט
זוהר לוי עשוי להחזיר את פישמן לכלכלית
בעל השליטה בסאמיט, שרכשה 16.6% מכלכלית ירושלים, אותת לאליעזר פישמן על כוונתו לתמוך בחזרתו לדירקטוריון. מסתמן: דוד פורר, שרכש מניות ב־150 מיליון שקל, יסתפק בסיבוב מהיר
הדרמה שהתחוללה בשלב הציבורי של הנפקת מניות כלכלית ירושליםוהפכה את סאמיט לבעלת המניות הגדולה בחברה, עשויה להחזיר לדירקטוריון את אליעזר פישמן. ל"כלכליסט" נודע כי זוהר לוי, בעל השליטה (41%) בסאמיט ששוהה בימים אלה בחו"ל, שוחח עם בעל השליטה לשעבר של כלכלית והביע נטייה לתמוך בחזרתו לדירקטוריון. מסאמיט לא התקבלה תגובה.
- נחמה נסוג - וזוהר לוי הסתער על כלכלית
- הזינוק במניית כלכלית טרף את הקלפים במירוץ השליטה
- החתמים נאבקים על עמלה שמנה של 10 מיליון שקל בהנפקת כלכלית ירושלים
סאמיט רכשה בהנפקת המניות לפני יומיים 40 מיליון מניות של כלכלית ירושלים תמורת 245 מיליון שקל. אחזקתה הגיעה ל־16.6% מהחברה. אלא שבנוסף יש בידיה אופציות שקיבלה בהנפקה ומצויות "בתוך הכסף" (כלומר, מחיר מימושן נמוך ממחיר המניה בבורסה). אם ימומשו תגיע סאמיט לאחזקה של 18.4% מכלכלית.
זוהר לוי לא יהפוך לבעל שליטה בחברה בשל מגבלות חוק הריכוזיות, שכן כלכלית בנויה כבר משתי שכבות ולכן אסור שסאמיט תתווסף אליה. לפיכך, לא נראה כי בכוונתו של לוי לגבש גרעין שליטה. דוד פורר, בעלי ניאופרם, הגיע לאחזקה של 10% במניות שרכש בהנפקה.
פישמן נשאר עם 8%, אולם מחזיק תיאורטית ב־13% נוספים המשועבדים לבנק לאומי ומצויים בידי המנהלים המיוחדים מטעם בית המשפט. בכל מקרה, זכויות ההצבעה של מניות אלה נשארות בידי פישמן, והוא זה שיצביע בזכותן באסיפה הכללית למינוי דירקטורים. כך מתחזק מעמדו של פישמן, ואילו מעמדו של לאומי נחלש.
פישמן וילדיו נאלצו לעזוב את דירקטוריון כלכלית בנובמבר האחרון ביוזמת לאומי, לאחר שחרף התנגדות הבנק, פישמן סייע בקידום הנפקת המניות הקודמת של כלכלית שדיללה את הבנק.
לאומי לא יוותר
לאומי פרטנרס, זרוע הבנקאות להשקעות של לאומי שבניהול ירון בלוך, צפויה לנסות למכור את מניות פישמן שמשועבדות לבנק כבר בחודשים הקרובים. במשך שנה ניסה לאומי למכור את המניות של פישמן ששועבדו לו, אולם עסקאות שעמד לחתום עם בני שטיינמץ, ואחר כך עם משפחת נקש, התפוצצו.
ללאומי היה הסכם סגור גם עם שלמה נחמה, שהיה כרוך בהנפקת זכויות של 500 מיליון שקל. אולם למחרת ההסכמות דיווחה כלכלית על מחיקה של 300 מיליון שקל בחברות־הבנות שלה, בראשן מירלנד, ונחמה דרש להגדיל את הגיוס ל־700–800 מיליון שקל. לאומי סירב והעסקה התפוצצה שוב.
לאומי פרטנרס, שבראשה עומד היו"ר דני צידון, רשמה אכזבה גדולה לאחר שלא הצליח למכור את המניות, שדוללו שוב ושוב. הצלחת ההנפקה הביאה לכך שלאומי יוכל למכור את המניות ב־150–200 מיליון שקל, לאחר שמניית כלכלית הגיבה אתמול להנפקה בזינוק נוסף של כמעט 12% בתום יום המסחר. האג"ח רשמו עליות של 4%–6%. שווי החברה הגיע ל־1.5 מיליארד שקל והונה העצמי יגדל בעקבות ההנפקה לכ־2.5 מיליארד שקל. עם זאת, שווי זה עדיין נמוך ב־70% מכפי שהיה לפני שנה.
זבידה נשם לרווחה
נחמה כיכב בשיחות של פעילי שוק ההון אתמול וזכה לביקורות רבות על שלא הצליח לסגור את העסקה. "הפקיד שהיה במקום הנכון בזמן הנכון", כינה יזם נדל"ן את נחמה, ורמז לעובדה ששימש יו"ר בנק הפועלים ונפרד עם חבילת מניות נאה של 200 מיליון שקל. הביקורות נגדו מוגזמות אולי, אבל הוא הרוויח אותן ביושר.
מצבו לפני המכרז הציבורי משול לשחיין במקצה של 100 מטר שמתחיל את המשחה במקדמה של בריכה שלמה. יתרון זה נבע מההסכם שלו לרכישת מניות לאומי בכלכלית. עם ההסכם ביד, כל שנותר היה לרכוש 10%–11% מהמכרז הציבורי — והשליטה היתה שלו. איש עסקים שיודע לחתוך לא אמור לעשות חשבון לכמה עשרות מיליוני שקלים כשהחליט ללכת על רכישת נכסים של 15 מיליארד שקל. אבל נחמה הציע 5.25 שקלים למניה. זוהר לוי הציע לרכוש חבילת מניות גדולה ב־5.91 שקלים — ולקח את הקופה.
גם מנכ"ל כלכלית דודו זבידה חייך אתמול. נחמה שידר כי עם ביצוע הרכישה בכוונתו להחליף את ההנהלה, ואף קיים שיחות עם עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי. כעת יישאר זבידה מנכ"ל של חברה ללא גרעין שליטה.
דוד פורר, שהשתתף אף הוא בשלב הציבורי של ההנפקה, יחזיק ב־10% מהמניות באמצעות ניאופרם שבבעלותו. מצבו של פורר, שהשקיע ברכישה 150 מיליון שקל, לא ברור. עסקי הנדל"ן אינם חדשים עבור יזם התרופות. ל"כלכליסט" נודע עם אחזקותיו נמנים 4.9% מאיי.די.או שבשליטת שיכון ובינוי. בגילוי לב אמר אתמול ל"כלכליסט": "חשבתי שלחברה יהיה בעל שליטה ברור. בתקופה הקרובה אלמד לאן החברה הולכת מכאן ואחליט על צעדיי. קיוויתי שנחמה ירכוש את השליטה, כי אז היתה נפתרת גם בעיית הניהול". נראה כי בניגוד ללוי, פורר יסתפק בסיבוב מהיר בכלכלית.