בלעדי לכלכליסט
דויטשה בנק סוגר את פעילות המסחר שלו בישראל
ענק הבנקאות הגרמני ימשיך להחזיק בארץ את פעילות הבנקאות להשקעות ויעביר את פעילות המסחר ללונדון, כחלק מאסטרטגיית מיקוד
דויטשה בנק סוגר את פעילות המסחר שלו בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי הבנק הודיע על כך לעובדי המחלקה (5–6 עובדים), והציע למי שיחפוץ בכך לעבור לעבוד בלונדון, משם תתבצע הפעילות מעתה.
- דויטשה בנק מקצץ 17% מסך הבונוסים
- מסע מפחיד אל ההיסטוריה: האם המשבר של שנת 2008 חוזר?
- דויטשה בנק יבצע רכישה עצמית של אג"ח ב-5.4 מיליארד דולר
חדר המסחר של ענק הבנקאות הגרמני אינו הגדול מבין חדרי המסחר של הבנקים הזרים הפעילים בישראל, אך הוא היווה נתח לא קטן מהפעילות המקומית של הבנקים הזרים.
דויטשה בנק ימשיך להחזיק בארץ את פעילות הבנקאות להשקעות.
הבנק ימשיך לבצע את הפעילות עבור לקוחות ישראלים תחת כובעו כחבר בורסה בישראל. לאחר שהרחיק את פעילות המסחר מישראל, רמת הפיקוח עליה תהיה פחותה. בנוסף הפעילות מרחוק מעלה שאלות בנוגע לניכוי מס על רווחי הון. לא ברור איך ישפיע המהלך על לקוחות ישראלים ואם אלה ימשיכו לפעול באמצעות הבנק גם ממקום מושבו בלונדון.
הצעד נעשה כחלק ממהלך אסטרטגי של הבנק לריכוז חברי הבורסה שלו וכלל פעילויות המסחר בכמה מוקדים — בעיקר בלונדון, בניו יורק ובסינגפור.
בדויטשה מקווים כי המהלך, שנעשה בתיאום עם הבורסה בתל אביב, יגדיל את פעילות המסחר של המשקיעים בתל אביב ובבורסות אחרות שבהן לדויטשה יש חבר בורסה.
בכוונת הבנק להציע ללקוחותיו מסחר בשורה של בורסות זרות כחלק מסל השירותים שהוא מציע, תוך הגברת היעילות התפעולית ומגוון השירותים. היקפי המסחר של משקיעים זרים בחברות ישראליות נפגעו בשנים האחרונות, מאז הוגדרה ישראל כשוק מפותח. לפיכך הפכה פעילות המסחר במניות בסניף הישראלי לפחות מהותית.
ההפסד: 6.8 מיליארד יורו
דויטשה בנק העולמי מצוי בתהליך ארגון מחדש מקיף יותר, לאחר שרשם הפסד של 6.8 מיליארד יורו בשנת 2015, לראשונה מאז משבר 2008. על ההפסד דיווח הבנק בשבוע שעבר. בתגובה פתח הבנק בשורה של צעדי חיסכון, שכללו מכירת נכסים שאינם בעסקי הליבה שלו, כמו מניותיו בבנק הסיני הואה שיאה. מניית הבנק צנחה בשנה האחרונה בכ־30% — נפילה חדה לעומת בנקים אחרים להשקעות באירופה.
אחת הסיבות המרכזיות להפסדים שרשם הבנק היא תשלומים של מיליארדי דולרים בהסכמי פשרה וקנסות הקשורים להאשמות שלפיהן דויטשה ובנקים אחרים פעלו להשפיע על שערי הריבית והפרו סנקציות שהופעלו כנגד איראן. תשלומים אלה העמידו את הוצאותיו המשפטיות של הבנק על 1.2 מיליארד יורו ברבעון הרביעי של 2015 בלבד.
במכתב השנתי למחזיקי המניות הזהירו המנכ"לים המשותפים של דויטשה, ג'ון קריין ויורגן פיטשן, כי 2016 נפתחה ברגל שמאל בשל אי־היציבות בשווקים הפיננסיים. "בתחילת 2016 בלטה אי־יציבות בשווקים הפיננסיים העולמיים", ציינו השניים במכתבם. "הרבעון הראשון עלול להתחוור כמאתגר עבור הסקטור כולו, ודויטשה בנק אינו יוצא מן הכלל".
בפברואר נקט קריין צעד חריג כשהבטיח במכתב למשקיעים כי דויטשה בנק "יציב כמו סלע", וכי ברשותו יתרות נזילות שמאפשרות לו לעמוד בחובותיו. בנוסף הכריז על רכישה חוזרת של אג"ח.
הרגולציה מכבידה
הבנקים באירופה עדיין מלקקים את הפצעים מהמשבר ביוון. הם מתמודדים עם אתגרים משמעותיים לעומת מקביליהם האמריקאיים, זאת נוכח שיעורי ריבית שליליים והרגולציה האירופית המתהדקת.
הצל המיידי שמרחף מעל הבנקים האירופיים הוא כוונותיו של הבנק המרכזי האירופי להחדיר רגולציות חדשות להעלאת הלימות ההון עד 2019. דרישות אלה, שכניסתן לתוקף החלה בתחילת השנה, עלולות לגרום למחיקות משמעותיות ולדילול בעלי המניות הקיימים, המודאגים אף הם.