$
בורסת ת"א

הכעס של גפני סייע להאוזר במלחמתו במוצר הגמל החדש

יו"ר רשות ני"ע העדיף את טובת הבורסה על פני האפשרות להעניק לציבור מוצר גמל נושא הטבות מס שקידמו המפקחת על הביטוח ושר האוצר. יו"ר ועדת הכספים, שחש כי השניים עוקפים אותו, סייע לו וטרפד את אישור החוק שצפוי לחזור להצבעה בעוד חודשיים

רחלי בינדמן 07:0529.03.16

דרמה בוועדת הכספים אתמול: באופן חסר תקדים הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), כי הוא מחזיר לוועדת הכנסת את הדיון בהצעת חוק ממשלתית של האוצר להקמת מוצר גמל להשקעה. החוק שגפני דחה את הדיון בו נועד לייצר אפיק השקעה חדש עבור הציבור — קופת גמל להשקעה, שתתחרה בקרנות הנאמנות, הפיקדונות בבנקים והתיקים המנוהלים.

 

גפני התגייס לטובתו של יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, שפועל נגד מוצר הגמל המוצע, גם כדי להשיב מלחמה לשר האוצר משה כחלון ולמפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שמנסים להעביר חוקים והוראות שלא דרך ועדת כספים. יו"ר ועדת הכספים רמז שכדאי להעביר את הדיון בחוק לוועדת הרפורמות שבראשות ח"כ אלי כהן (כולנו), חבר מפלגתו של כחלון. זאת, ככל הנראה, בתגובה להחלטת האוצר להעביר לוועדת הרפורמות את הדיון בחוק להקמת רשות שוק הון עצמאית.

 

האוזר מנמיך את התקרה

הדרמה בוועדת הכספים חשפה מחדש את המחלוקות החריפות בין שני הרגולטורים החזקים בשוק ההון — יו"ר רשות ני"ע, שרק לפני חודש שר האוצר האריך את הקדנציה שלו בשלוש שנים נוספות, והמפקחת על הביטוח. כבר כמה שנים היחסים בין השניים מתוחים והם חלוקים בדעותיהם בשורה של נושאים. האוזר, שעד כה פעל מאחורי הקלעים כדי לעקר את החוק, התבטא נגדו לראשונה בוועדה: "החוק יפגע במסחר בבורסה". האוזר הוא שדחף את בכירי האוצר להתפשר ולהגביל את תקרת ההפקדות למוצר החדש — שהיתה מתוכננת להיות 5 מיליון שקל בשנה לכל חוסך — ל־100 אלף שקל בשנה לחוסך.

שמואל האוזר שמואל האוזר צילום: אוראל כהן

 

סגן שר האוצר יצחק כהן (ש"ס), שייצג את האוצר בדיון, אמר מנגד: "מדובר באפיק השקעה נוסף עבור הציבור". והאוזר, שלא רצה להיתפס כמי שמציג עמדה המנוגדת לאינטרס הציבורי, אמר: "ההצעה טובה אך נדרשים שינויים, כי היא לא שוויונית ותקנה למי שינהלו את קופות הגמל להשקעה יתרון שלא ניתן למנהלי קרנות נאמנות בדמות דחיית מס על רווחי הון וכן פטור מלא במקרה שהחוסך יבחר למשוך את הכסף רק בגיל הפרישה ולקבל קצבה חודשית במקביל לפנסיה.

 

"החוק כפי שהוא יגביר את הריכוזיות. מאות מיליארדים יעברו מקרנות הנאמנות לקופות הגמל, ואילו קרנות נאמנות הן אפיק חשוב לחיסכון לטווח קצר והן תורמות פי ארבעה למסחר בבורסה. יש להגביל את קופת הגמל לשש שנים ואת הסכום המרבי להפקדה ל־25 אלף שקל. למי יש 100 אלף שקל לשים בצד לשנים? דווקא אנשים אמידים ייהנו מהטבת המס".

 

רוח גבית מחלק מהח"כים

האוזר שוחח עם חברי כנסת ארוכות לפני הדיון והצליח לגייס חלק מהם לטובתו. זאת, אגב, אף שרובם דווקא תמכו במוצר החדש. ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) העניק להאוזר רוח גבית ואמר: "מי שיש לו 100 אלף שקל פנויים יפנה אותם דווקא לנדל"ן, שם יש נזילות גבוהה יותר וניתן לסחור בהשקעה". ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) סייע אף הוא להאוזר: "אם רוצים לתת לבורסה להמשיך לדמם בואו נמשיך בכיוון הזה. כבר יש מכשיר לעשירים, וזה עוד אחד".

 

גם ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) התגייס לטובת האוזר ואמר: "רשות ני"ע טוענת שהכלי הזה יהפוך לדומיננטי ותיווצר ריכוזיות יתר בשוק ההון. זה מחייב בירור מעמיק. יש להטיל שתי מגבלות להפיכת המכשיר הזה לחיסכון לטווח קצר ובינוני כדי שלא ייטיב דווקא עם העשירים".

 

גם מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט הצטרף, שלא במפתיע, לנאבקים במוצר: "רשות ני"ע והבורסה עושות מאמצים רבים להביא לבורסה עוד חברות, שניתן יהיה להשקיע בהן. החוק יפגע בחברות הקטנות. עשינו עבודה אדירה להגברת ההיצע אך לא יהיה ביקוש כי הגדולים לא ישקיעו. אנחנו נרכז את המשק בגופים גדולים מאוד".

 

אלא שעם כל הכבוד להאוזר מי שלבסוף טרפד את אישור הצעת החוק היה כאמור גפני, שטען: "באתי לדיון הזה בנפש חפצה, אבל מתברר שיש צורך לבחון שינויים מהותיים. מתברר שזה אפיק לעשירים. אינני מוכן להיות חותמת גומי ולהוציא מוועדת הכספים חוק לא מבושל דיו, שיש בו סיכונים לפגיעה בשוק ההון ובאיזונים הנכונים שבו. על כן אני מחזיר את החוק לוועדת הכנסת, כך שאם ירצו יעבירו אותו לוועדה אחרת, שכפי הנראה תאשר אותו ככתבו וכלשונו".

 

בשורה התחתונה, מה שגפני הצליח להשיג הוא דחייה של חודשיים באישור החוק, שכן הכנסת צפויה לצאת לפגרה ורק לאחריה הוא יעלה מחדש לדיון, כנראה בוועדת הרפורמות, ושם גם יאושר. עם זאת, האוזר מצדו זכה בשהות נוספת להילחם בחוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x