$
בורסת ת"א

האוזר יטרפד הדחה של ביינארט

אם יו"ר הבורסה אמנון נויבך ישיג רוב בדירקטוריון להדחת המנכ"ל יוסי ביינארט, צפוי יו"ר רשות ני"ע להפעיל סעיף בחוק המסמיך אותו לפסול החלטה שפוגעת בניהול התקין שלה. לכלכליסט נודע כי הסכסוך בצמרת הבורסה החריף על רקע המלצת נויבך לשלול מביינארט את הבונוס השנתי

רחלי בינדמן 07:1230.03.16
יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר צפוי לתת גיבוי למנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט ולטרפד כל ניסיון, אם יהיה כזה, להדיח אותו. כפי שנחשף ב"כלכליסט", פועל בשבועות האחרונים יו"ר הבורסה אמנון נויבך - המסוכסך עם ביינארט - כדי להדיח אותו.  

לכאורה, דירקטוריון הבורסה הוא בעל הסמכות למנות ולהדיח את המנכ"ל, אך לרשות ני"ע המפקחת על הבורסה יש כלים המאפשרים לה לשלוט במתנהל. כך הצליח האוזר ב־2013 להדיח את מנכ"לית הבורסה אסתר לבנון ואת יו"ר הבורסה סם ברונפלד.

 

קודם לכן הוא משך בחוטים כדי לסכל החלטת דירקטוריון להעניק לשניים בונוס עבור ביצועי 2012, וזאת באמצעות מסרים לדירקטורים החיצוניים בבורסה. בנוסף, האוזר הוא זה שעמד מאחורי מינויו של ביינארט למנכ"ל, ולכן אינו יכול להרשות לעצמו הדחה שתירשם ככישלון אישי שלו. אגב, היחסים בין ביינארט להאוזר לא ממש קרובים, והשניים לא רואים עין בעין בנושאים רבים.

 

מימין: מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט והיו"ר אמנון נויבך מימין: מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט והיו"ר אמנון נויבך צילום: גיא אסייג

 

המנכ"ל הוא היחיד שלא יקבל בונוס על 2015

עוד נודע ל"כלכליסט", כי הסיבה להחרפת הסכסוך בין נויבך לביינארט נעוצה בהמלצתו של היו"ר לוועדת התגמול — שהוא חבר בה — לשלול מהמנכ"ל את הבונוס לשנת 2015. שנה קודם לכן נהנה ביינארט מבונוס של 330 אלף שקל, שווה ערך ל־2.5 משכורות, בעוד הבונוס המקסימלי שהוא רשאי לקבל הוא בהיקף של 6 משכורות.

 

עלות שכרו הכוללת של ביינארט ב־2014 עמדה על 1.96 מיליון שקל, בעוד היו"ר נויבך זכה לשכר בעלות של 1.2 מיליון שקל מתוכו בונוס של 225 אלף שקל. נויבך החליט כי על רקע מצב הבורסה, הפארסה סביב הרישום הכפול של חברת מנקיינד שגרמה הפסדים למשקיעים בתעודות הסל ועל רקע הסכסוך המתמשך עם ועד העובדים, לא מגיע לביינארט בונוס על 2015.

 

מנגד, נראה כי נויבך דווקא צפוי לקבל בונוס, וכך גם בכירי ההנהלה והעובדים. לפי הסכם השכר של העובדים הם זכאים למענקים שנתיים הנגזרים ממחזורי צפוי המסחר בבורסה, גם אם המחזור עומד על 0. העובדים מקבלים, למשל, מענק של 1.26 משכורות אם מחזור המסחר נע בין 0 למיליארד שקל, והוא קופץ ל־3.15 משכורות אם מחזור המסחר גבוה יותר. בנוסף זכאים העובדים למשכורת 13 בגובה של 1.5 משכורות. באופן פרדוקסלי, דווקא המנכ"ל הוא היחיד שהבונוס עבור ביצועי 2015 נשלל ממנו.

 

שמואל האוזר שמואל האוזר צילום: נמרוד גליקמן

 

נציגי הבנקים בדירקטוריון לא יפעלו נגד האוזר

לפי סעיף בחוק ניירות ערך הרשות אמורה לפקח על "ניהולה התקין וההוגן של הבורסה", הסעיף קובע עוד כי "סברה הרשות, לאחר שנתנה ליו"ר דירקטוריון הבורסה הזדמנות נאותה לטעון את טענותיו, כי הבורסה פועלת בדרך שיש בה משום פגיעה בניהול התקין וההוגן, תפנה הרשות לבורסה ותורה לה על דרך הפעולה הראויה".

 

מדובר בסעיף רחב המאפשר לרשות לפסול החלטות שקיבל הדירקטוריון. האוזר יטען במצב כזה כי הדחת ביינארט מתבצעת על רקע סכסוך אישי, ופוגעת בהתנהלות הבורסה ובהליך השינוי המבני שלה — פרויקט הדגל שלשמו הוארכה לאחרונה הקדנציה שלו בשלוש שנים.

 

על פי הערכות, אם נויבך יידע שאין לו סיכוי להדיח את ביינארט בדירקטוריון, הוא כלל לא יעלה את הנושא להצבעה. אך גם ללא התערבות האוזר ספק אם נויבך ישיג רוב. לבנקים אמנם יש בטן מלאה על רשות ני"ע ועל הנהלת הבורסה בנוגע להפרטתה, וכפי שחשף "כלכליסט" השבוע הם שכרו את שירותיו של עו"ד רלי לשם כדי לפעול נגד השינוי המבני שאמור לשלול מהם רווחים אפשריים מהצפת הערך של הבורסה ככזו שתפעל למטרות רווח.

 

עם זאת, נציגיהם בדירקטוריון לא יעזו לפעול בניגוד לדעת יו"ר הרשות. יתרה מכך, לבנקים אין רוב בדירקטוריון. לצד נויבך יש להם חמישה נציגים בלבד — מטעם לאומי, אגוד, פועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי. לצדם יש עוד שני נציגים של חברי בורסה שאינם בנקים — פסגות ואי.בי.אי, שצפויים להתנגד להדחה, ועוד שבעה דירקטורים חיצוניים ובהם נציג האוצר ונציג בנק ישראל.

 

מי שמרוצים מאוד מהסכסוך בין נויבך לביינארט הם העובדים, שנמצאים בעימות מתמשך מול הנהלת הבורסה לגבי המגעים לחתימה על הסכם קיבוצי חדש. ביינארט החליט לפני כחודשיים לשבור את הכלים ולא להיענות לדרישותיהם, וזאת מתוך היערכות לקראת השינוי המבני, שלא יאפשר התנהלות תחת הסכם קיבוצי שאינו גמיש. עלות השכר הממוצעת של עובד בורסה עומדת על 50 אלף שקל, והעובדים נהנים גם מתוספות שכר קבועות של 6% בשנה ומקביעות לאחר שנתיים.

 

ביינארט מינה לפני שנתיים את גל לנדאו למשנה למנכ"ל וראש המטה, והיא אימצה עמדה קשוחה בהתנהלותה מול העובדים ודרישותיהם. העובדים, שאינם מרוצים מעמדתה של לנדאו, מנסים מאחורי הקלעים להחליש אותה ולנסות לייצר מצג ולפיו היא חותרת תחת המנכ"ל שמינה אותה.

 

החולשה שמתבטאת בסכסוך בין מנהלי הבורסה רק מחזקת את הוועד, שתופש את עצמו כמי שמנהל את הבורסה בפועל. לפני שלושה חודשים, למשל, הורה הוועד לעובדים להגיע לבורסה בנעלי בית — כדי להראות מי "בעל הבית" האמיתי בבורסת ת"א.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x