שבע שנים, שני הסדרים ו־42 מיליון שקל במזומן לבעלים
שבוע אחרי שאפריקה תעשיות דיווחה על הפסד של 159 מיליון שקל ב־2015, ויום אחרי שהחברה־האם דיווחה על הפסד של 1.7 מיליארד שקל, איים אתמול בנק VTB לעקל נכסים של החברה ברוסיה, אם זו לא תסדיר חוב של 609 מיליון דולר כלפיו
אפריקה ישראל עדיין לא התאוששה מההפסד של 1.7 מיליארד שקל שהציגה שלשום בדו"חות 2015, וכבר חיכתה לה הפתעה נוספת מכיוון אחר. בנק VTB שבשליטת ממשלת רוסיה, שמחזיק בשתי הלוואות של החברה־הבת (65%) אפי פיתוח בהיקף כולל של 609 מיליון דולר, שלח לחברה מכתב חריף שבו הוא מאיים להעמיד את החוב לפירעון בתוך 30 יום אם אפריקה לא תשפר את תנאי הכיסוי שלה על ההלוואות האלו.
- נעילה מעורבת בת"א; אפריקה נפלה ב-7.7%, האג"ח איבדו עד 5%
- צרות בצרורות: בנק רוסי מאיים בפירעון מיידי לחובות של אפי פיתוח
- לראשונה מאז 2010: אפריקה ישראל עם אזהרת "עסק חי"; עלות שכרו של לבייב - 12 מיליון שקל
המדובר בהלוואה של 415 מיליון דולר שניתנה כנגד קניון אפימול במוסקבה, הנכס המרכזי של אפריקה ישראל שרשום בספריה בשווי של 685 מיליון דולר, ובהלוואה נוספת של 193 מיליון דולר שניתנה לקומפלקס משרדים אוזרקובסקיה 3 שאינו מניב הכנסות ורשום בספריה בשווי של 199 מיליו דולר.
המחזיקים בעמדת המתנה
ניתן היה לצפות שבעלי האג"ח של אפריקה ישראל, שמחזיקים בחוב מוטל בספק של 3.1 מיליארד שקל שנסחר כעת בתשואות זבל דו־ספרתיות, יהיו נרעשים מהמכתב. אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה כי המחזיקים הגדולים החליטו, לפי שעה, שלא לנקוט צעדים שעלולים לנענע את הסירה עוד יותר.
אלו טוענים כי מוקדם מדי לפוצץ את ההסכם שנחתם בינם לבין החברה לפני חודש ומעניק להנהלת אפריקה "שקט תעשייתי" עד לנובמבר. המתווה נועד לאפשר לחברה לממש נכסים ולהתמודד עם המשבר הרוסי מבלי לדאוג שהמחזיקים יעמידו את החוב לפירעון מיידי.
"הדבר שאנחנו הכי רוצים זה שאפריקה תצליח בעסקים שלה ואין לנו כוונה לטרפד את זה", אמר אחד המחזיקים הגדולים ל"כלכליסט". "מוקדם עדיין לבצע צעדים קיצוניים כמו לבטל את ההסכם שלנו, אבל נמשיך לעקוב מקרוב ואם יהיה צריך נכנס אסיפה. כרגע זה נראה כמו ניסיון של הבנק הרוסי לשפר תנאים על ההלוואות האלו לאחר שראו אתמול את התוצאות של הקבוצה. בינתיים אנחנו תומכים בחברה ונאפשר לה לעשות את מה שצריך ברוסיה על מנת לפתור את המצב כמה שיותר מהר".
הגוף היחיד שמתנגד לשקט התעשייתי הוא הראל, שגם התנגד למתווה שגובש עם החברה, אלא שגם שם לא מתכוונים כרגע לעשות צעדים קיצוניים לפני שהמצב ברוסיה יתבהר.
ההפסד בתרחיש הקיצון
בתרחיש קיצון שבו הבנק הרוסי ישתלט על הנכסים של אפי פיתוח ברוסיה, ההפסד שתרשום אפי פיתוח יסתכם בכ־276 מיליון דולר. שוויו של הקניון בספרי אפי פיתוח מסתכם כאמור בכ־685 מיליו דולר בעוד שההלוואה בגינו עומדת על 415 מיליון דולר.
בהתאם לכך, אפי פיתוח תרשום הפסד של 270 מיליון דולר בתרחיש הקיצון. פרויקט אוזרקובסקיה רשום בספרי החברה בשווי של 199 מיליון דולר וההלוואה בגינו עומדת על 193 מיליון דולר, כך שההפסד בגינו יסתכם בכ־6 מיליון דולר בלבד. ההלוואה לגבי אוזרקובסקיה נמצאת במו"מ מול הבנק כבר מנובמבר 2015, אז התברר שאפי פיתוח אינה עומדת בהתניות הפיננסיות של ההלוואה הזו ונמצאת במגעים מול הבנקים להסדרת התנאים מחדש. אלא שאתמול התברר שהחברה, לטענת הבנק, אינה עומדת גם בהתניות הפיננסיות לגבי קניון אפימול שבמוסקבה.
חלופות להחזר החוב
מנכ"ל אפריקה ישראל, אברהם נובוגרוצקי, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "המכתבים מהבנק התקבלו באפי פיתוח בהמשך להידברות המתקיימת בין הצדדים, כפי שדווח ברבעון השלישי של 2015. זאת, בעקבות אי־העמידה של החברה בהתניות, במסגרת ההלוואה שנלקחה על ידיה בפרויקט אוזרקובסקיה. הנהלת אפי פיתוח ממשיכה בשיחותיה עם הבנק לבחינת החלופות העומדות לרשותה כדי להסדיר את הנושא בהקדם ככל שתוכל".
ההתניה המרכזית של הבנק הרוסי שנוגעת להוואה שניתנה לקניון היא ששווי השוק שלו (מחירו בעת מכירה כפי שמוערך על ידי הבנק) יהיה גבוה יותר מאשר יתרת החוב שעומדת כאמור על 415 מיליון דולר. השווי של הקניון בספרי אפריקה (685 מיליון דולר) הוא גבוה יותר מיתרת הקרן, כך שעל פניו היה נראה כי לאפי פיתוח יש עוד זמן בגזרה הזאת. אלא שלבנק יש הערכות שווי משלו לגבי הקניון, שמתבררות כעת כנמוכות יותר, וכך למעשה הוא יוכל לבוא בדרישה להשתלט על הקניון ועל נכסים נוספים של אפי פיתוח.
אפי פיתוח העניקה ערבות של עד 21 מיליון דולר על ההלוואה הזו. אף שהבנק דרש להסדיר את תנאי ההלוואה בתוך חודש ואיים כי אם החברה לא תפעל לעשות כך הוא יעמיד את החוב לפירעון מיידי, הבנק, ככל הנראה, לא מעוניין להתשלט על הנכסים בשלב זה אלא רק לשפר ריביות על ההלוואות. אם הבנק יחליט הבנק שהוא מעוניין להשתלט על הנכסים, באפריקה ישראל יוכלו להציע לו נכסים אחרים לשירות החוב ולאו דווקא את קניון אפימול. לאפי פיתוח יש עוד מספר נכסים ברוסיה שנקיים מהלוואות בנקאיות וחופשיים לשעבוד. אחד הפרויקטים הוא אדינבורג שנבנה בימים אלו ויכיל 900 דירות.
הבעיה העיקרית של אפריקה ישראל הייתה ונותרה קריסת הכלכלה הרוסית רוסיה שחייבה את החברה לשערך מחדש את הנכסים שלה והיא נאלצה לרשום הפחתות חשבונאיות עצומות של 1.7 מליארד שקל במהלך 2015. אך לא רק זאת. גם מצבם הריאלי של הנכסים של אפריקה התדרדר.
הרווח מהשכרה והפעלת נכסים של אפריקה ישראל הסתכם ב־2015 בכ־536 מיליון, ירידה 18% לעומת 2014. ירידה זו מיוחסת בעיקר לתוצאות קניון "אפימול" של שהכנסותיו ב־2015 עמדו על 71.3 מיליון דולר, זאת לעומת הכנסות של 107 מיליון דולר ב־2014. מכירת קניון פארדוביצה בצ'כיה על ידי אפריקה נכסים בנובמבר 2014ף, והיחלשות שער היורו לעומת השקל תרמו גם הם לירידה בהכנסות.
הרבה מים עברו בנהר הוולגה הרוסי מאז שאפריקה ישראל הגיעה להסדר חוב במרץ 2010 עם מחזיקי האג"ח בישראל. לקראת סוף 2014 היה נראה לרגע כאילו אפריקה יצאה לחלוטין מסכנת הסדר החוב של 2010 כשגייסה אג"ח נוספות בהיקף של כ־650 מיליון שקל, ואף זכתה להעלאת דירוג החוב. אלא שאחרי ההצלחה בגיוס שוב הכה המשבר הכלכלי ברוסיה בחוזקה, ונראה שאפריקה קרובה מאוד להסדר חוב שני. אבל בינתיים, בין ההסדרים, בעל השליטה לב לבייב ובתו צביה לבייב, מנהלת השיווק, ניהול נכסים ופיתוח עסקי באפי פיתוח משכו מאפי פיתוח שכר שכר בעלות מצטברת של כ־70 מיליון שקל, כאשר 42 מיליון שקל מתוך הסכום הזה הוא במזומן.
עלות שכרו של לבייב ב־2015 הסתכמה ב־12.4 מיליון שקל כאשר, 5 מיליון שקל מתוכם היו במזומן. לבייב החליט שלא לוותר על שכרו אף שהחברה רשמה הפסד צורם לבעלי המניות וההון העצמי שלה נחתך ביותר מחצי ל־1.3 מיליארד שקל.
"מצפים שהחוב יוסדר מהר"
"כלכליסט" פנה אתמול לבנק VTB, ושם סירבו לפרט מה הכוונות האמיתיות שעומדות מאחורי המכתב. נציג הבנק הסכים לומר רק: "לנוכח הנפילה בשער המטבע, הנכסים של אפי פיתוח חורגים משמעותית מהמודל הפיננסי שסוכם עמם מראש בנוגע להלוואות שהוענקו להם. אנו מצפים שהחוב יוסדר במהרה. אנחנו מאמינים שאפי פיתוח נמצאת בעמדה שבה היא תמלא אחר ההתחייבויות שלה כלפי ההלוואות האלו בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו מראש, ומקווים להגיע להסכם בונה בסוגיה הזו במהרה".