$
שווקי חו"ל

הבנקים האנגלים פשעו - בעלי המניות והאזרחים שילמו את המחיר

על פי מחקר בריטי, הבנקים הגדולים במדינה שילמו משנת 2000 קנסות בסכום של 53 מיליארד ליש"ט - שחתכו מהותית את הרווחיות ואת הדיבידנדים. "התרבות הפסולה הפכה כל אזרח לעני יותר"

מיקי גרינפלד 11:3312.04.16

המחיר ששילמו הבנקים האנגלים על המעשים הפסולים שלהם החל משנת 2000 היה אמנם כבד, אך הוא התגלגל בסופו של דבר לתושבי המדינה. 

 

על פי מחקר שפורסם אתמול באנגליה, הפרקטיקות הפסולות של עשרת הבנקים הגדולים במדינה בתקופה האמורה גררו קנסות בסכום של 53 מיליארד ליש"ט. מתוך סכום זה, קנסות של מעלה מ-45 מיליארד ליש"ט נרשמו ב-5 השנים האחרונות.    

על פי המחקר שביצעה חברת השירותים הפיננסיים New City Agenda, לסקנדלים שבהם היו מעורבים הבנקים האנגלים היתה השפעה "הרסנית" על רווחיות הבנקים. הפגיעה ברווחיות הובילה כמובן להורדה משמעותית של הדיבידנדים שחולקו לבעלי המניות.

 

"ההתנהלות הפסולה העקבית והתרבות של יצירת רווח אגרסיבית הפכו כל אזרח במדינה לעני יותר, דרך הפגיעה בפנסיות והבעלות העקיפה שלנו בבנקים לאחר דמי החילוץ ששילמה המדינה מכספינו", נאמר במחקר.

 

רויאל בנק אוף סקוטלנד רויאל בנק אוף סקוטלנד צילום: בלומברג

 

הבנקים האנגלים היו מעורבים בשורה ארוכה של שערוריות בשנים האחרונות, בין היתר מכירת ניירות רעילים במשבר של 2008, תיאומי ריביות (פרשת הליבור המפורסמת ביותר), מכירת מוצרים בניגוד לחוק ולתקנות ועוד.

 

הסקנדל הגדול מכולם, הן מבחינת תקופת הפעילות האסורה והן מבחינת עלות ההוצאות המשפטיות שהיא גררה נגע למכירה הפסולה ביטוחי ההלוואות (payment protection insurance) – שהניבה סכומי עתק לבנקים.

 

במחצית השנייה של העשור הקודם החלו להיחשף פרקטיקות מצד הבנקים למכירת ביטוחים להלוואות בעלי פרמיות גבוהות במיוחד, שנוהלו באופן שהקשה מאד על המבוטחים לגבות סכום כלשהו במקרה ביטוחי.

 

הפעילות האסורה שנמשכה במשך שנים גררה קנסות ועלויות משפטיות בסכום של 37.3 מיליארד ליש"ט. לשם השוואה, מדובר ב-פי 4 מההוצאה של אנגליה על המשחקים האולימפיים בלונדון ב-2012. "הבנקים הוכיחו כי אין להם שום יכולת להעריך את היקף הנזק הכספי של הפעולות האסורות שלהם", נאמר במחקר בפרק העוסק בפרשה זו.

 

בחמש השנים האחרונות שילמה קבוצת לוידס לבדה קנסות בסכום של 14 מיליארד ליש"ט. בתקופה זו חילק הבנק בונוסים לעובדים בסכום של 2.15 מיליארד ליש"ט. מבחינת בעלי המניות – אלה קיבלו בשנים אלה דיבידנדים בסכום של 500 מיליון ליש"ט. ברקליס שילם בשנים 2014-2010 קנסות של 7.3 מיליארד ליש"ט, רויאל בנק אוף סקוטלנד שילם 6.4 מיליארד ליש"ט.

 

"בנטרול הסכומים שהוצאו על הקנסות והתביעות המשפטיות, הבנקים המסחריים הגדולים היו רווחים בהרבה. עובדה זו לבדה מצדיקה מעקב צמוד של בעלי המניות אחר המהלכים שמבצעים הבנקים לכיוון שינוי התרבות הארגונית", נאמר בפרק המסקנות של המחקר.

 

 צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x