גם העתיד שחור? יצרניות הנפט יקיימו בדוחא פסגה שאף אחד לא מאמין בה
המשקיעים נושאים עיניים אל פסגת יצרניות הנפט הגדולות שיתכנסו מחר בקטאר כדי לדון בהקפאת הייצור. אלא שחברות הנפט סקפטיות, והאנליסטים מעריכים שהכינוס לא יכלול "נתונים או התחייבויות, ובטח שלא עונשים שיוטלו במקרה של חוסר ציות". גם איראן כבר הודיעה שלא תגביל את הייצור
השינוי הגדול הבא במחירי הנפט תלוי בפסגת מנהיגי יצרניות הנפט הגדולות, שתתקיים מחר בדוחא בירת קטאר, ובשאלה אם השווקים יאמינו למה שייאמר בפגישה הזו. הציפייה שהמדינות יגיעו להסכמה בפגישה כבר עזרה להעלות את מחירי הנפט שנפלו לרמות הנמוכות ביותר זה עשור.
מאז פברואר זינקו מחירי הנפט הנסחרים בארה"ב ב-54%, בעיקר הודות לדיווחים שהיצרניות הגדולות קבעו להיפגש ולדון בהקפאת הייצור. אך ביום שישי המחירים בארה"ב ירדו ב-2.7% לרמה של 40.36 דולר לחבית, זאת מכיוון שרבים מביעים ספק לגבי יכולתן של המדינות להגיע לפשרה.
- סוכנות העולמית לאנרגיה: "עודף ההיצע בשוק הנפט ייעלם במחצית השנייה של 2016"
- היעד של איראן לשנה הקרובה: להגדיל את תפוקת הנפט בהיקף השווה לייצור של קטאר
- RBC: "הנפט יגיע ל-50 דולר ברבעון הרביעי"; בינתיים - ירידות
חברות הנפט האמריקאיות לדוגמה הביעו סקפטיות לגבי סיכויי הפגישה להניב תוצאות משמעותיות. רבות מהחברות לא חזרו לפעילות על אף העלייה האחרונה במחירים. מספר אסדות הקידוח בארה"ב ממשיך לרדת, ועמד נכון ליום שישי על 351, ירידה של שליש לעומת תחילת השנה.
השווקים ככל הנראה יגיבו ביום שני לכל החלטה שתצא מדוחא, אך ההערכה היא כי ההשפעה ארוכת הטווח תהיה פחות מהותית כל עוד הפגישה לא תספק התחייבות ספציפית מהמשתתפות ומנגנון לאכוף את ההחלטות. רוסיה וסעודיה, שתי יצרניות הנפט הגדולות בעולם, העדיפו לא להתייחס עד כה בפומבי לנושאים שיעלו לדיון ולאופן שבו הן מתכוונות לאכוף את ההסכם.
סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) כתבה בדו"ח שפרסמה ביום רביעי כי "שום עסקה לא תשפיע באופן מהותי על מאזן ההיצע והביקוש העולמי" במהלך המחצית הראשונה של השנה, שכן גם סעודיה וגם רוסיה מייצרות קרוב לרמות שיא. האנליסטים בקומרזבנק כתבו ביום שישי כי להערכתם המשתתפים יגיעו להסכם, אך הוא ככל הנראה לא יכלול "נתונים ספציפיים או התחייבויות, ובטח שלא עונשים שיוטלו במקרה של אי ציות". כלומר, ההערכה היא שהפגישה לא תשנה את המצב הנוכחי בשוק הנפט.
בעיה נוספת למימוש הסכם מגיעה מצידה של איראן, שכבר הודיעה כי אינה מוכנה להגביל את הייצור עד שתשוב לרמות מלפני הטלת הסנקציות. המדינה מנסה להעלות את ייצור הנפט ב-500 אלף חביות ביום.