עזריאלי מחקה 103 מיליון שקל בגלל סונול
המחיקה התבצעה ב־2015 בשל התוצאות החלשות של סונול ואינדיקציות שקיבלה עזריאלי מרוכשים פוטנציאליים
זו לא הפעם הראשונה שעזריאלי מנסה למחוק את סונול. עזריאלי מחזיקה בסונול מאז 2006, כאשר רכשה את השליטה (64%) בגרנית הכרמל שהיתה אז חברה ציבורית. לאחר מכן רכשה עזריאלי את שאר מניות הציבור ומחקה את גרנית מהבורסה. מאז ניסתה עזריאלי למכור את סונול מספר פעמים, אפילו לוויסמן עצמו, עוד כשהיה בכובעו הקודם בקבוצת אלון.
- הנבחרת החדשה של דודי ויסמן
- עכשיו זה רשמי: דודי ויסמן קונה את סונול תמורת 363.5 מיליון שקל
- מה מחפש דודי ויסמן בסונול?
העסקה הנוכחית מעניקה לסונול שווי של 363.5 מיליון שקל. עזריאלי ציינה כי השפעת השלמת העסקה על תוצאות החברה אינה צפויה להיות מהותית.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
במהלך 2015 מחקה עזריאלי כ־103 מיליון שקל משווי סונול בספריה, בשל תוצאות חלשות ואינדקציות שקיבלה מרוכשים פוטנציאליים. סונול רשמה ב־2015 רווח לפני מס של 13 מיליון שקל, ירידה של 66% לעומת ב־2014. הכנסות סונול ירדו ב־22% בשנת 2015 ל־3.7 מיליארד שקל. אולם ירידה זו הושפעה בעיקר מירידת מחירי הנפט ובעקבותיו מחירי הדלקים. לסונול 231 תחנות תדלוק, כאשר 187 תחנות הינן בהפעלתה או מפעילים מטעמה, ושאר מופעלות באמצעות מפעילים חיצוניים.
נקודה מעניינת בעסקה היא נושא המימון. ויסמן פנה לבנקים לצורך קבלת הלוואה, אך אלו סירבו לו. לכן, ויסמן לקח הלוואה מעזריאלי. סכום של 97.5 מיליון שקל מהתמורה בעסקה מלווה עזריאלי לויסמן. הלוואה זו מובטחת בשעבוד ראשון על מניות סונול, ונושאת ריבית של פריים + 1% (2.6% כיום). גם עבור עזריאלי שיטת מימון זו כדאית. עזריאלי היא חברת הנדל"ן היחידה בישראל המדורגת בדירוג +AA. מקבילים לה ברמת הדירוג בנק מזרחי טפחות, הבנק הבינלאומי, רכבת ישראל, שטראוס, חברת הביטוח מגדל ואלביט מערכות. לצורך השוואה, עזריאלי נהנית מרמת דירוג גבוהה משל בנק דיסקונט.
המשמעות היא שעזריאלי יכולה, ומגייסת, חוב בזיל הזול. בספטמבר 2015 גייסה עזריאלי חוב סדרה ג') בריבית של 1.64% בלבד. מאז שופרה יכולת החברה לגייס בריבית נמוכות. כיום נסחרות איגרות החוב של החברה בריבית של 1.32% צמוד למדד (אג"ח שעומדות לפירעון סופי בתשלומים עד 2027). אג"ח ב', עם מח"מ של פחות מחמש שנים, נסחרת בתשואה של 0.9% צמוד למדד. כאשר עזריאלי נהנה מיכולת גיוס אשראי כה טובה, היא יכולה לשמש כבנק לעסקה בלי בעיה.
העסקה עם ויסמן לא כוללת את הנדל"ן של סונול בפי גלילות ואת מניות סונול בחברת פי גלילות. סונול מחזיקה ב־16.6% ממניות פי גלילות, ולפי הערכות, שווי הנדל"ן של פי גלילות נאמד בכ־800-700 מיליון שקל. בידי סונול יישאר בניין המשרדים בנתניה, בשטח של 3,000 מ"ר, ומתקן ייצור, אחסון וניפוק בשטח של 80 דונם בחיפה. מתחם זה כולל חוות מיכלים, מפעל שמנים ומחסן הפצה.