$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ביינארט סירב להצעת משקיע זר לרכוש את בניין הבורסה בתל אביב

המשקיע הציע לבורסה, באמצעות עו"ד דליה טל, למכור לו את הבניין ב־400 מיליון שקל ולשכור אותו ל־25 שנה בדמי שכירות שמשקפים תשואה שנתית של 6%. אלא שבהנהלת הבורסה טענו שאינם זקוקים למזומנים

רחלי בינדמן 07:1219.04.16

עו"ד דליה טל, שותפה במשרד מיתר ליקוורניק, הציעה ליו"ר הבורסה אמנון נויבך למכור את בניין הבורסה לגורם זר, כך נודע ל"כלכליסט". הנהלת הבורסה, בראשה עומד המנכ"ל יוסי ביינארט, דחתה את ההצעה על הסף.

 

הוצאות ההקמה של הבניין, שהחלה ב־2009, עמדו על 300 מיליון שקל לצד עלות נוספת של 58 מיליון שקל לקניית הקרקע שעליה נבנה. ב־2014 אף נאלצה הבורסה לרשום מחיקה של 93 מיליון שקל בשל ירידת ערך הבניין.

 

ל"כלכליסט" נודע כי ההצעה שעמדה על הפרק היתה עסקה מימונית: גוף זר ירכוש את הבניין בתמורה ל־400 מיליון שקל, ואילו הבורסה תתחייב בתמורה לשכור אותו לתקופה של 25 שנה בדמי שכירות שישקפו תשואה שנתית של 6% לרוכש. על פי הערכות, טל, שמגיעה מתחום הבנקאות ושוק ההון, הגישה את ההצעה על רקע פנייה מצד גורם זר שהביע עניין בבניין. היכרותה עם הנהלת הבורסה מגיעה מכוח היותה עורכת הדין המייצגת את הבורסה בעסקת רכישת מערכת המסחר ושיתוף הפעולה עם בורסת נאסד"ק.

בניין הבורסה בניין הבורסה צילום: אוראל כהן

 

שעבדה את הבניין לבנק

 

את 2015 סיימה הבורסה ברווח נקי של 20 מיליון שקל. נכון לסוף 2015. ברשות הבורסה 150 מיליון שקל בתיק ני"ע ו־27 מיליון שקל במזומן. דו"חות הבורסה ל־2015 חשפו כי הנהלה שעבדה את הבניין לטובת בנק שהעמיד לה קו אשראי בגובה של 50 מיליון שקל. הסיבה לשעבוד היתה עמידה בדרישות הנזילות הרגולטוריות שמכתיבה לה רשות ני"ע כדי להיערך למקרה קיצון.

 

מכיוון שבניין הבורסה הוא בניין יעודי לטובת פעילות הבורסה, הכולל בין היתר קומות המשמשות למערכת המחשוב והגיבוי של הבורסה, לא יהיו הרבה מתעניינים פוטנציאלים בשכירת מבנה הבורסה למעט הבורסה עצמה ולכן מבנה העסקה שהציעה טל הוא אחד הבודדים הרלבנטים. אלא שכאמור, הבורסה לא נדרשת לפחות בשלב זה למזומנים והיא מצליחה לממן את פעילותה השוטפת מרווחיה השנתיים. בסביבת הבורסה טוענים כי הרבה יותר זול לקחת קו אשראי שעלותו עומדת על כ־100 אלף שקלים בשנה מאשר לשלם דמי שכירות.

 

עשויה להידרש למזומן

 

הבורסה, שנערכת לשינוי מבני שבמסגרתו תהפוך לגוף שפועל למטרות רווח, בכל זאת עלולה להידרש למזומן בשנים הקרובות. ראשית, מערכת המסחר שהיא רכשה מנאסד"ק עולה 17 מיליון דולר, שאותם היא תצטרך לשלם בחמש השנים הקרובות. שנית, הבורסה עשויה להידרש לעלות משמעותית במסגרת ההסכם הקיבוצי עם עובדיה, איתם מתנהל בימים אלו מו"מ. כדי שהבורסה תוכל לפעול ביעילות היא תצטרך להגיע להסכמות עם העובדים שיכללו בין היתר גם הסכמי פרישה מרצון, שעשויים לעלות עשרות מיליוני שקלים. אלא שבבורסה לא מודאגים, ובסביבת ההנהלה מציינים כי אחת החלופות היא להנפיק את הבורסה לאחר השינוי המבני וגיוס כספים דרך הנפקה או נתינת תמורה לעובדים דרך הקצאת מניות הבורסה. מהבורסה נמסר כי "הבורסה מקבלת הצעות מגורמים שונים המביעים עניין ברכישת הבניין. ההנהלה אינה בוחנת חלופה למכירתו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x