$
שווקי חו"ל

למה ברחו המשקיעים ממניית מלאנוקס

משקיעי מלאנוקס צמצמו אחזקות במניה וגילחו בתוך חודש 20% משווי השוק של חברת השבבים ללא אירוע דרמטי ניכר. ייתכן שהם חוששים שהפער בין צפי השוק לצפי החברה מרמז על סיום גל הצמיחה של השנתיים האחרונות, אולי זו התחרות מאינטל שמלחיצה אותם, וגם כיווץ האחזקה של אורקל לא מבשר טובות

שלומי כהן 07:5118.05.16

מאז פרסום תוצאותיה לרבעון הראשון של 2016 צנח שווי השוק של חברת השבבים מלאנוקס בכמעט 700 מיליון דולר. מחיר המניה נפל מ־55 דולר ל־41 דולר. התוצאות לרבעון ההוא עלו על הצפי, והחברה היתה בין היחידות בתחומה שצמחו ביחס לרבעון שלפניו. אולם, הצפי לרבעון השני הוא למכירות של 215–210 מיליון דולר לעומת צפי מוקדם של השוק למכירות של 216 מיליון דולר.

 

השאלה היא ממה משקיעי מלאנוקס כל כך חרדים ולמה הם ברחו מהמניה. גילוח של 20% מהשווי בתוך פחות מחודש הוא מגוחך אם נעשה רק בגלל פספוס של 2% בציפיות. בנוסף, כבר רבעונים רבים מלאנוקס מכה את הצפי שהיא עצמה מציבה, וסביר שזה יקרה גם בפעם הבאה. נראה שהנמכת הציפיות מבטאת גישה שמרנית ולא יותר מזה.

 

רמת השורט (מכירה בחסר) במלאנוקס לא עלתה אחרי התוצאות. במכירה כזו הסוחר מקבל בהשאלה נייר ערך מבעליו, מוכר אותו בשוק ובהמשך רוכש אותו מחדש כדי להשיבו לבעלים, מתוך ציפייה שבינתיים יירד ערכו. בטלטלה שחוותה מלאנוקס בסוף 2012 קרסה מנייתה משיא של 120 דולר. משקיעי שורט מתוחכמים הגדילו משמעותית את רמת השורט כי הם ידעו מה שהאנליסטים ורוב המשקיעים לא ידעו — שלמלאנוקס מצפה סדרת אזהרות רווח קשות.

 

משקיעי מלאנוקס נושאים עיניים לאינטל

 

ארבע התפתחויות תיאורטיות עשויות להניע משקיעים לצאת ממניית מלאנוקס, עם או בלי קשר לתוצאות האחרונות. הראשונה, הערכה של המשקיעים כי הפספוס בצפי מהווה רמז ראשון לסיום גל הצמיחה של השנתיים האחרונות, כפי שקרה ב־2012.

 

השנייה, שחוזרת כמעט מדי רבעון בשנים האחרונות, היא התחרות מצד אינטל, אשר "אוטוטו מתחילה למכור פלטפורמות שיחסלו את מלאנוקס".

איל ולדמן ואלי פרוכטר, ברכישת איזיצ'יפ איל ולדמן ואלי פרוכטר, ברכישת איזיצ'יפ צילום: הילה ספאק

 

ההתפתחות השלישית שעשויה להבריח משקיעים ממלאנוקס היא החשש שדבר מה השתבש ברכישת איזיצ'יפ, שעליה דיווחה החברה בסוף ספטמבר 2015, ולכן חל פספוס בתחזיות. וההתפתחות האחרונה — שינוי במעמדה של אורקל כלקוחה וכבעלת מניות גדולה המחזיקה בכמעט 8% מהחברה.

 

אמנם גוברים החששות כי גל הצמיחה האחרון הולך ודועך, אך מי שיתעמק במצגת שהעביר מנהל הכספים של מלאנוקס יעקב שולמן בשבוע שעבר בכנס משקיעים בארה"ב יגיע למסקנה הפוכה. כלומר, שהחל מהמחצית השנייה של השנה צפויה האצה בצמיחה שתימשך אל תוך 2017. זו תגיע מפלטפורמות ה־Ethernet (טכנולוגיה לתקשורת נתונים ברשתות מחשבים מקומיות) לצד המשך צמיחה מתונה מפלטפורמות האינפיניבנד (תקן לרשתות מחשבים בעלי ביצועים גבוהים וחוות שרתים).

 

מתגי ה־Ethernet המהירים שהשיקה מלאנוקס בקיץ שעבר עוברים בהדרגה משלב הניסויים לשלב המכירות, בעיקר אצל לקוחות "ענן" גדולים דוגמת גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט, אפל ובאיידו. מתגים אלה מבוססים על מעבדים שמלאנוקס פיתחה בעצמה, מהמתקדמים שיש בשוק. אלה שאמורים לעלות בביצועיהם על המוצרים המתחרים של ברודקום, המובילים בשוק היום.

 

סביר שהתחרות הצפויה מול אינטל בנישת האינפיניבנד, שעדיין מהווה את עיקר המכירות של מלאנוקס, היא זו שבראש דאגותיהם של המשקיעים. לכן, בכל שיחת תוצאות או מצגת למשקיעים מתאמצים מנהלי מלאנוקס לעדכן לגבי הידוע להם. אף שאינטל כבר מזמן הודיעה על השקות מתחרות, מוצריה טרם נראו בשוק ונראה כי היא עדיין נתקלת בבעיות טכנולוגיות שיוצרות עיכובים.

 

במלאנוקס ממשיכים לטעון שהיא תמשיך להיות לפחות דור אחד לפני אינטל, מה שניכר במאמצי השכנוע מהמצגת האחרונה, שכללה הסברים מעמיקים על ההבדלים הטכנולוגיים בין המוצרים. בכירי מלאנוקס מתעקשים כי בשורה התחתונה, כשבוחנים ביצועים והחזר השקעה, יש לה עדיפות ברורה על אינטל, שפתרונותיה מבוססים על רכישת חטיבת האינפיניבנד של קיו־לוג'יק.

 

אינטל נמצאת בעיצומם של גל פיטורים ענק ובחינה מחדש של כל הפרויקטים שבפיתוח. אם במפתיע היא תחליט להניף את הגרזן על נישת האינפיניבנד — משקיעי מלאנוקס ישמיעו אנחת רווחה ענקית.

 

בחברה ביקשו לתקוף את החשש כי מיזוג איזיצ'יפ לתוכה נתקל בקשיים. שולמן וגם איל ולדמן, המייסד והמנכ"ל, הסבירו שהשילוב מתקדם פחות או יותר לפי התכנון המוקדם, ללא בעיות משמעותיות, והם חזרו על הצפי שלפיו איזיצ'יפ תתרום לחברה הממוזגת רווח למניה של 70–60 סנט עוד השנה. מוצרים פרי פיתוח משולב של שתי החברות יגיעו לשוק בתחילת 2017.

 

במלאנוקס צופים שסיסקו תמשיך לרכוש את מעבדי הרשת שלה מסוג NP-5 לפחות עד 2018. המנכ"ל ולדמן ציין כי סיסקו עשויה לרכוש מעבד נוסף של איזיצ'יפ ואולי אף של מלאנוקס עצמה. במאי אשתקד פרסמה סיסקו הודעה שריסקה את מניית איזיצ'יפ. הלקוחה הגדולה ביותר של איזיצ'יפ פרסמה כי לא תאמץ את המעבדים החדשים שלה בפלטפורמה המרכזית שלה, אך בהחלט ייתכן שכעת היא בוחנת שימוש בהם לפלטפורמות אחרות.

 

אורקל לא שומרת על הבכורה בין מחזיקי המניות

 

התפתחות רביעית שאולי גרמה להתרסקות מניית מלאנוקס נוגעת למהלכיה של אורקל. לפני כשש שנים ביקשה ענקית התוכנה לרכוש את מלאנוקס, וזאת לנוכח אסטרטגיה להשקעה מרובה בפלטפורמות חומרה לענן סביב פתרונות האינפיניבנד של מלאנוקס. כשנתקלה בסירוב מצד ולדמן, רכשה אורקל 10% ממניות מלאנוקס בשוק, נתח שאפשר לה למנוע את נפילתה של מלאנוקס לידי אחת המתחרות.

 

אורקל היתה ועודנה לקוחה חשובה של מלאנוקס, אבל היא מעולם לא ריכזה היקף מכירות של יותר מ־10% כפי שעשו HP, דל או יבמ. עם השנים דוללה אורקל לאחזקה של פחות מ־8%, והעובדה שלא רכשה בשוק מניות כדי לשמור על אחזקה של 10% לפחות מרמזת שהיא כבר לא חוששת מרכישתה של מלאנוקס על ידי המתחרות. יתרה מזאת, בתחילת 2016 חשפה אורקל שהיא מפתחת פתרונות אינפיניבנד משלה.

 

בהחלט ייתכן שיש מי שחושש מהיום שבו אורקל תחליט למכור את מניות מלאנוקס שבידיה, 3.7 מיליון מניות. בימים האחרונים דיווחה חברת ההשקעות האמריקאית וולינגטון על הגדלה משמעותית של אחזקתה במלאנוקס ל־5.2 מיליון מניות, כמעט, 11% מהחברה. בכך עקפה וולינגטון את אורקל כבעלת המניות הגדולה ביותר.

 

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x