בלעדי לכלכליסט
אלביט מערכות: נייס הטעתה אותנו בעסקת חטיבת הסייבר
חברת התעשיות הביטחוניות, שהשלימה את רכישת חטיבת הסייבר בסוף 2015 תמורת 157 מיליון דולר, טוענת כי נייס הציגה לה נתונים לא מדוייקים לגבי החטיבה ופרויקטים שלה, שהתגלו לה רק לאחר השלמת העסקה, ודורשת פיצוי כספי
סכסוך קשה פרץ בין אלביט מערכות לבין חברת נייס על רקע עסקת רכישת החטיבה הביטחונית של נייס (חטיבת הסייבר) על ידי אלביט מערכות.
- עוד חוזה לאלביט - הפעם מערכות קשר לכוחות החי"ר באירופה
- דוחות אלביט מערכות: ירידה ברווח הנקי ברבעון הראשון
- חברת בת של אלביט הדמיה מכרה קניון בלטביה תמורת 400 מיליון שקל
ל"כלכליסט" נודע שאלביט מערכות טוענת כי הוטעתה בנתונים על החטיבה שנמכרה, וגוללה שורה של טענות על הפרויקטים של החטיבה שהוצגו בפניה ומצגים לא מדוייקים, לטענתה, שהוצגו בפניה בבדיקות הנאותות. מקורב לנושא אמר כי המחלוקות נעות גם סביב "מחויבויות שלא הוזכרו בבדיקות הנאותות וטכנולוגיות שהוצגו בצורה לא מדוייקת", אולם גירסה זו לא מאושרת על ידי החברות עצמן.
אלביט מערכות חתמה על הסכם לרכישת חטיבת הסייבר של נייס לפני שנה בדיוק תמורת 157 מיליון דולר. העסקה נחתמה במאי 2015 והושלמה כעבור כחצי שנה, בתום בדיקות נאותות שערכה אלביט מערכות, ועם השלמתה הועבר סכום של כ־120 מיליון דולר מאלביט מערכות לנייס, כשיתרת הסכום מותנית בתנאים מסויימים ובביצועים עסקיים עתידיים.
נייס מצידה כבר החלה לעשות שימוש בכסף שהתקבל מאלביט מערכות והודיעה לפני שבוע כי תרכוש את inContact האמריקאית בעסקת מזומן של מיליארד דולר. עוד נודע ל"כלכליסט" כי בצעד חריג, המעיד על עוצמת המשבר, שיגרה אלביט מערכות מכתב תקיף לנייס, באמצעות משרד עוה"ד צבי פירון, לגבי הגילויים שנודעו לה לטענתה לאחר השלמת העסקה. אלביט מערכות דורשת החזר כספי על חלק מהסכום ששילמה, כפיצוי, ועשויה לעתור לבית המשפט אם לא תיענה.
נייס מכרה את חטיבת הסייבר כיוון שזו חרגה מפעילות הליבה שלה. הכנסות הפעילות ב־2015 עמדו על 80 מיליון דולר, והרווח הנקי על 5.5 מיליון דולר. בהמשך השנה מכרה נייס פעילות נוספת בחטיבה הביטחונית תמורת כ־100 מיליון דולר.
העסקה עוררה עניין רב בתעשיית הסייבר בפרט ובתעשייה הביטחונית בכלל. אלביט שבשליטת מיקי פדרמן רכשה מנייס את החטיבה בשלמותה, על עובדיה. זו הרכישה המהותית הראשונה של מנכ"ל אלביט מערכות בוצי מכליס מאז נכנס לתפקידו לפני שלוש שנים. מדובר באירוע שמביך לא רק את נייס, בניהולו של ברק עילם, אלא גם את אלביט מערכות שמתמודדת בימים אלה על רכישת תע"ש, ובשוק עשויים לייחס את התקרית גם לאיכות בדיקות הנאותות שקיימה לעסקה.
זו אולי הסיבה שבשני הצדדים ניסו אתמול להנמיך את הלהבות ולטעון כי מדובר באירוע לא חריג שכן פרויקטים בתחום הסייבר מתפרסים על פני מספר שנים, וככאלה, הם עשויים להתרחב או להיפסק באמצע, ולכן קשה לכמת אותם.
אלביט מערכות ונייס הן דואליות ונסחרות במדד ת"א־25 ובנאסד"ק לפי שווי של 3.26 מיליארד דולר ושל 3.95 מיליארד דולר בהתאמה. חטיבת הסייבר והמודיעין של נייס מפתחת פתרונות המעניקים לכוחות אכיפת חוק וגופי מודיעין כלים ליצירת מודיעין מבוסס תקשורת.
אלביט מערכות הקימה לפני שנה וחצי חברה־בת, סייברביט, שבאמצעותה רכשה את פעילות הסייבר של נייס, במטרה לאחד את הפעילויות הקיימות של אלביט מערכות בתחומי מודיעין והגנת סייבר. עובדי החטיבה הנרכשת של נייס עברו לעבוד בסייברביט. לפי אלביט מערכות סייברביט מעסיקה לאחר הרכישה 400 עובדים והיא החברה היחידה בעולם שתעמיד פתרון מודיעיני טכנולוגי מקצה לקצה: משלב האיסוף, דרך ההפקה והעיבוד ועד למחקר.
מאלביט מערכות נמסר בתגובה כי היא מנהלת דיאלוג עם נייס כדי לברר מספר סוגיות הקשורות לרכישה.
מנייס לא נמסרה תגובה.