לקראת ועידת אופ"ק: סיבוב נוסף בקרב על הנפט או ישיבה לפרוטוקול בלבד
לאחר שהפסגה הקודמת בדוחא הסתיימה בפיצוץ, חברי קרטל הנפט יתכנסו ביום חמישי בווינה במטרה לנסות ולהגביל את מכסות הייצור. על הפרק: העלאת המחיר - והשארת האנרגיות החלופיות מחוץ למשחק; לאומי שוקי הון: "לסעודים אין אינטרס להוריד את המחיר בטווח הקרוב"
ביום חמישי הקרוב צפויות להתכנס בוינה יצרניות הנפט הגדולות בעולם (אופ"ק) ששולטות על כ-30% מייצור הנפט הגלובלי, על מנת לקבוע מה יהיה קצב התפוקה שלהן - החלטה שעלולה לשלוח את הנפט מוכה הזעזועים לטלטלה נוספת.
- ריבית באירופה, ועידת אופ"ק ונתון תעסוקה אמריקאי: שבוע עמוס בשווקים
- באופ"ק מעריכים: היצע היתר בשוק הנפט יימשך
- "המסקנה מדוחא - קרטל אופ"ק הוא כבר לא קרטל"
לפני כחודשיים, הפסגה הקודמות בדוחא שבה השתתפו 16 ממנהיגי המדינות הסתיימה בפיצוץ וללא הסכם, כאשר במוקד העניין הייתה אז איראן שהחרימה את הפגישה והייתה החברה היחידה בקרטל שלא הייתה מוכנה להשתתף בהסכם, זאת בטענה שהיא רק חזרה לשוק הבינלאומי בינואר, לאחר שהוסרו הסנקציות שהוטלו עליה.
מתום הפסגה בדוחא ועד היום, מחירו של הנפט זינק בלמעלה מ-15% כאשר חבית מסוג ברנט נסחרת בשווקים הבינלאומיים תמורת 50 דולר לחבית. העלייה האחרונה במחירו של נפט הפתיעה לא מעט אנליסטים שציפו דווקא לירידה במחיר בעקבות המשך מדיניות התפוקה המוגברת מצד חברות הארגון שהביאה את מחיר הנפט לשפל של 13 שנה בינואר האחרון.
בפסגה הנוכחית בוינה, הפעם זאת תהיה רוסיה שתבלוט בהעידרותה, כאשר שר האנרגיה הרוסי, אלכסנדר נובאק, כבר הודיע כי אין בכוונתו להגיע לפסגה ולהערכתו לא צפויות בישיבה החלטות חדשות.
סעודיה, יצרנית הנפט הגדולה בעולם, תשלח את שר הנפט הסעודי החדש, חאלד אל-פלח, שהחליף את עלי אל־נעימי שנחשב לאדריכל מדיניות הנפט הסעודית והתנגד לקיצוץ התפוקה גם לנוכח ירידת המחיר לחבית. על פי הערכות, חילוף זה אינו מסמן שינוי מהותי במדיניות האנרגיה הסעודית, שמטרתה להוציא משוק הנפט את המתחרים בעלי הוצאות ההפקה הגבוהות בהווה ובעתיד. אלה פריד, אנליסטית בכירה לתחום האנרגיה בלאומי שוקי הון טוענת שמעבר להשפעות הגורמים-המאקרו כלכליים על הענף, אין ספק כי הגורם המפיח אופטימיות בטווח הקצר בסקטור ותומך ברמות המחירים הנוכחיות לפחות, היא ההנפקה המתוכננת של אראמקו (ARAMCO), תאגיד הנפט הלאומי של סעודיה. לדבריה, "הסעודים אמנם מתמקדים בהחזרת נתח השוק שלהם, אבל הם מדברים על הנפקה לקראת סוף השנה ואיש אינו מניח כי הם ינפיקו את החברה ברמות מחיר של מתחת ל-50-55 דולר לחבית. לאחר השלמת ההנפקה, פריד צופה עוד סבב של עודפי היצע שמטרתו תהיה להחליש את המתחרים ולהדק את ההיצע בטווח הבינוני". "המפגשים המעניינים צפויים להתרחש דווקא לאחר כינוס אופ"ק, במחציתו השנייה של חודש יוני ובסופו, כאשר יפגש השר הרוסי עם שר האנרגיה האיראני לתיאום עמדות, ועם השר הסעודי לקראת פסגת שרי האנרגיה של מדינות ה-G20" היא מציינת.
פריד מסבירה כי הסיבה לכך שהשווקים אינם צופים החלטות חדשות ואפילו לא ויכוחים קולניים בפסגת אופ"ק הקרובה, טמונה בתחושה הכללית שהאסטרטגיה הסעודית מוכיחה את עצמה, בינתיים. המטרה המוצהרת של הסעודים היתה ונותרה, להפסיק להיות האחראים הבלעדיים דה-פקטו על וויסות כמויות ההפקה בעולם. מאז שערב הסעודית הסירה מעליה תפקיד זה והגבירה את כמות הייצור, הפגיעה במפיקות החדשות מפצלים ובמים עמוקים הוכיחה את עצמה. כך למשל, רק בארה"ב נרשמה הירידה החדה ביותר בהיקף ההפקה המקומית בסך של כ-900 אלף חביות ליום - מהשיא של 9.7 מיליון חביות ביום שנרשם לאחרונה באפריל 2015, ל-8.8 מיליון חביות ביום. זאת ועוד, בשנה וחצי האחרונות הגיעו למעלה מ-130 חברות פצלים בארה"ב למצב של פשיטת רגל וביקשו הגנה מפני נושים. אולם ההישג העיקרי של המדיניות הסעודית היא דחיה של מאות קידוחים והקפאה של פרויקטים בעלי עלויות הפקה גבוהות, בעיקר במים עמוקים. "הישגים אלה מסבירים גם, מדוע הפעם אין לצפות למאבק גם מצד מדינות דוגמת איראן וונצואלה, שניסו במפגשים הקודמים להיאבק נגד המדיניות הסעודית בתוך אופ"ק", סיכמה פריד.