חברות ניכיון הצ'קים פורחות: זינוק של 72% ברווח הנקי
כך עולה מסיכום דו"חות הרבעון הראשון של 4 חברות ניכיון הצ'קים הפעילות בבורסה: נאוי, פנינסולה, אופל בלאנס ואס.אר אקורד
אופל בלאנס פירסמה היום (ג') את תוצאות הרבעון הראשון - והפכה לחברת האשראי החוץ בנקאי הרביעית שמציגה תוצאות לרבעון הראשון של 2016.
- מנכ"ל אופל בלאנס: "אנחנו דוחים כל יום 30% מהבקשות לניכיון צ'קים"
- נאוי סיכמה את 2015 עם תשואה על ההון של 23%
- בנייה, קונסטרוקציה וגני ילדים: דברים שלא ידעתם על ענף ניכיון הצ'קים
ארבע החברות - קבוצת נאוי, פנינסולה, אופל בלאנס ואס.אר.אקורד- מסכמות את הרבעון הראשון עם עלייה של 72% ברווח הנקי אל מול הרבעון המקביל ועם עלייה של 41% בהכנסות המימון.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
התשואה על ההון הממוצעת היא 36%. לשם השוואה, התשואה המקסימלית על ההון שהציגו חמשת הבנקים הגדולים לרבעון הראשון היא 10%.
מנגד, יתרת הלקוחות של ארבע חברות האשראי החוץ בנקאי מסתכמת לסוף מרץ בחצי מיליארד שקל - סכום המהווה 0.06% בלבד ביחס ליתרת תיק האשראי הבנקאי של חמשת הבנקים הגדולים.
עיקר פעילותן של החברות היא ניכיון צ'קים של צד ג' תמורת עמלה שמשלם מקבל הצ'ק, שמבקש באמצעות הפעולה להקדים באופן מלאכותי את מועד הפירעון. אצל חלק מהחברות ניתן גם לבצע ניכיון של צ'קים עצמיים - מה ששקול למתן הלוואה של ממש. נאוי מאפשרת לעשות זאת וחלקן של עסקאות אלו אף גדל בהשוואה לרבעון המקביל ועמד על 63%.
קבוצת נאוי, של האחים דורי ושאול נאוי, ממשיכה להחזיק בנתח הגדול ביותר של תיק אשראי הלקוחות בפער משמעותי בהשוואה למתחרות - יתרת תיק הלקוחות שלה מסתכמת ב-1.25 מיליארד שקל, ואחריה פנינסולה עם היקף לקוחות של 385 מיליון שקל. במקום השלישי נמצאת חברת אס.אר.אקורד של עדי צים - לחברה יתרת לקוחות של 257 מיליון שקל. אחריה אופל בלאנס בניהולו של דני מזרחי עם היקף לקוחות של כ-80 מיליון שקל.
בניגוד לבנקים, שחלק נכבד מהכנסותיהם יוצא על הוצאות שכר ונלוות והוצאות תפעוליות שונות, 60%-80%, מההכנסות, הרי שחברות האשראי החוץ בנקאי הן רזות מאוד והיקף כוח האדם שהן מעסיקות ועלותו אינם משמעותיים כל כך ביחס להכנסות.
חברה בורסאית נוספת הפועלת בתחום היא פי.אל.טי בניהולו ובבעלותו של שרון פלצ'י. החברה החלה לפעול בענף בעת שהפכה לציבורית ביוני 2015, כאשר קודם לכן היוותה החברה שלד בורסאי שענה לשם די-רום. בשל כך, החברה לא רשמה הכנסות מפעילות ניכיון צ'קים ברבעון הראשון של 2015 ולכן לא ניתן היה להכניס את התוצאות הכספיות שלה לסטטיסטיקה שצויינה.
עם זאת ניתן לציין כי היא הרוויחה בשלושת החודשים הראשונים של השנה 1.75 מיליון שקל, בעיקר מפעילות ניכיון צ'קים, והשורה התחתונה הסתכמה ב- 485 אלף שקל. יתרת תיק הלקוחות הסתכמה ב-24 מיליון שקל מה שגוזר לפי.אל.טי את הנתח הקטן ביותר של תיק האשראי החוץ הבנקאי מבין חמש השחקניות בענף. התשואה על ההון היא 11.3%- תשואה נמוכה ביחס ליתר השחקניות.