$
בורסת ת"א

הכביסה המלוכלכת של כימצ'יינה ואי.די.בי נחשפת

במסמכים שהגישה לביהמ"ש מאשימה אי.די.בי את שותפתה הסינית באדמה כי הרכישה המתוכננת של סינג'נטה על ידי כימצ'יינה, מהווה הפרה בוטה של הסכם אי־תחרות שנחתם בעת רכישת השליטה באדמה מידיו של נוחי דנקנר

גולן חזני 08:3613.06.16

אי.די.בי שבשליטת אדוארדו אלשטיין מודה לראשונה כי קיים עימות חריף בינה לבין כימצ'יינה הסינית, שותפתה בחברת אדמה, ומאשימה את כימצ'יינה כי "עסקת רכישת סינג'נטה מהווה הפרה בוטה של תניית אי־התחרות בהסכם בעלי המניות בין כימצ'יינה וכור".  

דברים אלה נכללים בתגובה של אי.די.בי ובעל השליטה בה, אדוארדו אלשטיין, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בדיון בבקשה לאישור תביעה נגזרת שהגישה בעלת מניות של דסק"ש. התובעת יפית מייזל, שטוענת כי רכישת סינג'טה על ידי כימצ'יינה תפגע ביכולתה של אדמה להתחרות מול סינגנ'טה, מבקשת לאשר לה לנהל את התביעה בשם דסק"ש נגד אדמה ונגד ארבעת הדירקטורים הסינים מטעם כימצ'יינה, בהם היו"ר, ז'יאן־שינג. מייזל דורשת לבטל את כהונתם של הארבעה באדמה ולמנוע מינוי כל דירקטור אחר מטעם כימצ'יינה.

 

 

תביעה זו מציפה את המאבק הניטש בין השותפות באדמה על רקע עסקת רכישת סינג'נטה השוייצרית בידי כימצ'יינה תמורת 43 מיליארד דולר. מאבק זה נחשף ב"כלכליסט" בפברואר, אז פורסם על נסיעה דחופה של אלשטיין ושולם לפידות, מנכ"ל דסק"ש, לשיחות עם ראשי כימצ'יינה על פיצוי כספי או הטבות אחרות שיפצו על הנזק שייגרם לטענתם לאדמה בשל רכישת סינג'נטה. מאז המגעים מול הסינים מתקיימים בחשאיות ואלשטיין יצא כמה פעמים לסין לנהל אותם. ל"כלכליסט" נודע כי הסינים הסכימו להעניק פיצוי מסוים שלא סיפק את אי.די.בי, והמו"מ תקוע בשלב זה.

 

אדמה מוחזקת (60%) בידי תאגיד הענק הסיני הממשלתי כימצ'יינה ודסק"ש (40%) מקבוצת אי.די.בי. הסינים רכשו באוקטובר 2011 תמורת 1.4 מיליארד דולר את אחזקות הציבור (53%) באדמה (אז מכתשים אגן) ועוד 7% מידיו של בעל השליטה הקודם, נוחי דנקנר, שהחזיק באדמה באמצעות כור. הסכם הרכישה כולל מנגנון של אי־תחרות, שלפיו לכימצ'יינה אסור לרכוש חברה מתחרה למכתשים.

 

במסגרת העסקה העניקה כימצ'יינה לדסק"ש הלוואה של 960 מיליון דולר, שמניות אדמה שבידי דסק"ש מהוות בטוחה יחידה נגדה. מאז צברה ההלוואה ריבית וערכה עלה לכ־1.1 מיליארד דולר. החל מהרבעון האחרון של 2011 דסק"ש משלמת ריבית של כ־60 מיליון שקל, מדי רבעון, בגין הלוואה זו. נכון להיום, האחזקה באדמה עבור דסק"ש היא אופציה.

 

עד אוקטובר 2018 דסק"ש תצטרך להחליט אם היא פורעת את ההלוואה, ממחזרת אותה, או לחלופין מוותרת על האופציה ומחזירה לכמצ'יינה את מניות אדמה שבידיה.

בסוף 2015 דווח כי כימצ'יינה תרכוש את סינג'נטה השוויצרית בעסקה הגדולה ביותר אי פעם בתחום האגרוכימיה. עסקה כזו, חוששים באי.די.בי, תעביר את הפוקוס של כימצ'יינה בעסקי האגרוכימיה לכיוון סינג'נטה על חשבון אדמה, מה שיביא לפגיעה מהותית באדמה ובאינטרסים של דסק"ש שמוזגה עם כור.

 

גורמים המקורבים לאדמה העריכו כי מעבר לפיצוי כספי גבוה נדרש מהסינים גם מנגנון עתידי במקרה של פגיעה בתוצאות אדמה ושיפור מצבה של דסק"ש באחזקה באופציה למכירת אחזקותיה לכימצ'יינה שמתומחרת ב־100 מיליון שקל בלבד. אבל אי.די.בי מנסה לקבל עבורה פיצוי גבוה בהרבה, וכן שינוי תנאי ההלוואה מכימצ'יינה.

 

 

חן ליכטנשטיין מנכ"ל אדמה חן ליכטנשטיין מנכ"ל אדמה צילום: נמרוד גליקמן

 

בתגובתה לבית המשפט טוענת דסק"ש באמצעות עו"ד אלקס הרטמן כי מייזל רכשה שתי מניות דסק"ש רק יממה לפני שהגישה את התביעה, מה שמעיד על חוסר תום לב. "מערכת היחסים בין דסק"ש וכימצ'יינה כרוכה בהתקשרויות משפטיות מורכבות שלמייזל אין ההיכרות הנדרשת כדי להחליט כיצד לנהל כהלכה או לפעול מול כימצ'יינה", ציין הרטמן, והדגיש למשל כי כור ולא דסק"ש היא בעלת הזכויות החוזיות מול כימצ'יינה.

 

"דסק"ש עוקבת אחר הנעשה מול כימצ'יינה בנוגע לעסקת סינג'נטה ושוקלת את צעדיה בהתאם להתפתחויות בעסקה ובכוונתה למצות ולהגן על זכויותיה בכל הקשור לעסקה... בימים אלה מתקיימים דיונים בין דסק"ש לכימציינה בניסיון להגיע להסכמה עד סוף יוני". משמעות המשפט האחרון היא כי דסק"ש ואלשטיין מעמידים אולטימטום לכימצ'יינה וז'יאן־שינג, להגיע להסכמות עד סוף החודש. התגובה גם חושפת כי בהתאם להסכם, מחלוקות ותביעות בין דסק"ש וכימצ'יינה ייושבו בהליך בוררות בלונדון, בשפה האנגלית.

 

הדירקטורים הסינים טוענים באמצעות עו"ד רלי לשם ממשרד מיתר כי אין כל ודאות שרכישת סיג'נטה תצא לפועל, וכי רק ב־18 ביולי יתברר אם רוב של 67% מבעלי המניות של סינג'נטה יקבל את הצעת הרכש. רק אם 90% ויותר מבעלי המניות ייענו להצעה תוכל כימצ'יינה לבצע הצעת רכש כפויה לכלל בעלי המניות ולרכוש (100%) את סינג'נטה. בכל מקרה, נאמר בתגובה, העסקה לא תושלם לפני נובמבר 2016, ואז יש להמתין עד סוף יולי 2017 כדי לקבל אישורים רגולטוריים לעסקה . הדירקטורים גם טוענים כי בינם לכור ודסק"ש אין שום יריבות ולכן יש לדחות את התביעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x