חדרי המסחר בכוננות שיא לקראת הברקזיט
בבנקים עושים לילה לבן, בבורסות הסירו אחריות מביצוע פעולות והגדילו ביטחונות ובלונדון מנסים לשדר עסקים כרגיל. לגופים הפיננסיים היו שלושה חודשים להתכונן ליום המכריע של בריטניה
הגופים הפיננסיים וחדרי המסחר ברחבי העולם עוצרים את נשימתם לקראת הרגע המכריע של בריטניה. היום יפסקו אזרחי המדינה אם היא תישאר באיחוד האירופי, ביום שיהיה גורלי גם לתנועת הכספים והמטבעות העולמית.
- הבורסות בהמתן, לקראת הההכרעה: "השווקים מתומחרים על הישארות באיחוד"
- דריכות לקראת המשאל בבריטניה; סקרים אחרונים: יתרון קטן לתומכי ההיפרדות
- בורסת ת"א סוגרת שבוע, המבט מופנה למערב
הסקרים בבריטניה ממשיכים להכתיב את המסחר בשווקים. שלשום הם הצביעו על צמצום בפער לטובת מחנה התומכים בהישארות באיחוד, והשווקים מיהרו לצמצם את החשיפה לנכסים מסוכנים. הליש"ט, שזינקה בימים האחרונים, נסוגה לאחור ועמה המניות והסחורות. מנגד זינק הין. אתמול התחלפה המגמה עם עדותה של יו"ר הפד ג'נט ילן בפני ועדת הסנאט, שבה הזהירה מפני ההשלכות הגלובליות של פרישת בריטניה מהאיחוד.
הבורסה בתל אביב לא קופאת על השמרים לקראת ההצבעה הדרמטית. חדרי המסחר במט"ח בבנקים הרחיבו את שעות העבודה, וחלקם פועלים ברצף כל הלילה. בנוסף הוחלט בבורסה להפעיל את מחלקת הנגזרים גם ביום שישי.
חברי הבורסה כבר קיבלו מכתב שבו היא מבקשת לעדכן את שיעור הבטוחות שהיא גובה מחברי המסלקה לפעילותם בנגזרים (אופציות). זאת "בשל אי־הוודאות השוררת סביב תוצאות משאל העם הצפוי בבריטניה". הבורסה תעלה את טווח התנודה המקסימלי לצורך חישוב הביטחונות מ־3% ל־5% לנגזרים בדולר וביורו.
בבורסת לונדון מתכננים לפתוח כרגיל את המסחר ביום שישי, למרות סף רגישות לתנודתיות של 3%-10%. "אי־הוודאות גרמה לבנקים לחום גבוה, בעיקר בתחום הביטחונות", מסביר ליאור פאוסט, מנהל דסק מסחר מט"ח בלאומי שוקי הון. "הבנקים הזרים הודיעו ללקוחות מראש שרציפות המסחר עלולה להיפגע, שצפויות הפרעות בדמות מחירים שנעלמים ופרקי זמן שבהם לא יתאפשרו ציטוטים (הצגת מחירים של ני"ע - ד"ר)". בנק אוף אמריקה הזכיר ללקוחותיו כי תנודתיות קיצונית עלולה לעכב עסקאות וכי הוא אינו מתחייב לקבל הזמנות על פי הודעת לקוח. "מיום שישי שעבר הם לא מקבלים הוראות אלקטרוניות בליש"ט אלא הוראות ידניות בלבד", אומר פאוסט. "הבנקים נוקטים גישה דפנסיבית, גם בלשונם וגם בפעולותיהם".
"לא הזמן לגידורי מטבע"
"הפעולה הראשונה של אתרי המסחר הוא הקטנת המינוף מרמות של פי 500 לפי 100", מסביר יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות. "האתרים לא מוכנים לקבל הוראות של עצירת הפסדים ולקיחת רווחים בגלל שהן עלולות 'לתפוס' ברמות אחרות מהמצופה", מסכם פריימן. "הבנקים הרחיבו את שעות העבודה, חלקם פועלים כל הלילה ברצף".
אתמול התחזקה הליש"ט ב־0.8% ורשמה שיא שנתי מול הדולר האמריקאי - 1.47 דולר לליש"ט. בכך משלים המטבע הבריטי עלייה של 5% בחמישה ימי מסחר. היורו עלה ב־0.5% ל־1.13 דולר ליורו. השקל מגיב פחות לטלטלות בשוק המט"ח העולמי ונסחר בתוך הטווח הצר שבין 3.85 ל־3.86 דולר לשקל, ממתין להתבהרות התמונה.
"סטיות התקן על הליש"ט עלו לשמים - יותר מ־30% - וכל שחקני ההימורים מתעוררים", מציינת ורד יצחקי, ראש תחום המט"ח באקסלנס. "אף שבאתרי ההימורים הסיכויים לעזיבה בריטית את האיחוד עומדים על 24% לעומת 76% להישארות, גם בשוק מתמחרים הישארות עקב התחזקות של 4% בליש"ט בשבוע האחרון".
יצחקי מוסיפה כי "הסברנו ללקוחות שזה לא הזמן לבצע גידורים על המטבע. דאגנו להקטים את החשיפה של החברות שכבר חשופות באופציות בכיוון אחד להיחלשות המטבע. שלא נתעורר פתאום ובריטניה תהיה מחוץ לאיחוד".
מייקל אובריאן, מנהל המסחר הגלובלי בקורפ קרנות נאמנות, מתכנן להמתין בקומת המסחר שלה עד פרסום תוצאות האמת. "עזיבת האיחוד תהיה הפתעה לסוחרים, והספינים מדברים על ירידה של עד 10% בשוק המניות הבריטי אם זה יקרה", אמר לבלומברג.
זוכרים את הכווייה משוויץ
ההיערכות המוקדמת נוגעת לטראומה מ־15 בינואר 2015 שבה נפלו חברות הפורקס. היתה זו דרמה מכוננת בשוק המט"ח העולמי בעידן האלקטרוני. הבנק המרכזי של שוויץ החליט לבטל את רצפת שער החליפין של הפרנק, שעמד על יחס של 1.2 פרנק ליורו. בתגובה זינק הפרנק ביותר מ־20% ל־0.82 פרנק לדולר ול־0.95 פרנק ליורו.
התקרה על הפרנק נקבעה כדי למנוע התחזקותו, בעיקר בשל הסיכון לדפלציה והמיתון. זאת לאחר שמשקיעים, שחששו ממשבר החוב בגוש היורו, דחפו את הפרנק - שנחשב להשקעה טובה בעת אי־יציבות - לרמה כמעט שווה ליורו.
ביטול הרצפה תפס את שוקי המט"ח עם המכנסיים למטה. המסחר האלקטרוני הושבת למשך דקה וחצי והמחירים הראשונים היו בהפרשים ניכרים בין קנייה למכירה. קשה היה לקיים מסחר רציף. בעקבות האירוע הודיעה חברת הברוקראז' האמריקאית FXCM כי לקוחותיה, שהפסידו הרבה כסף, חייבים לה כ־225 מיליון דולר. החברה נאלצה לאפס את החשבונות השליליים של כ־90% מהלקוחות ולמכור נכסים שאינם בליבה. ברוקרים נוספים ברחבי העולם הודיעו אז כי נפגעו מהמהלך.