$
כלכלה ומדיניות

ברקזיט

דריכות לקראת המשאל בבריטניה; סקרים אחרונים: יתרון קטן לתומכי ההיפרדות

אזרחי בריטניה יילכו בבוקר לקלפיות כדי לקבוע האם המדינה תישאר באיחוד האירופי; תומך בהיפרדות: "לא מעוניין שכספי המסים שלי יממנו מדינות אחרות"; תומכת בהישארות: "חופש התנועה מאוד חשוב לי"

שלומית רביד, לונדון 23:5322.06.16

אחרי חודשים של ויכוחים, אזהרות ותחזיות אפוקליפטיות, יילכו בבוקר אזרחי בריטניה לקלפיות, כדי לקבוע האם המדינה תישאר באיחוד האירופי. בעולם ממתינים בדריכות לתוצאות המשאל, שכן ברקזיט עלול ליצור גלי הדף בשווקים הפיננסיים, ולגרום לאפקט דומינו שבמסגרתו מדינות נוספות יפרשו מהאיחוד.

 

הסקרים האחרונים מלמדים על קרב צמוד בין הצדדים; 41% מהנשאלים בסקר שערך היום מכון TNS ב-16-22 ביוני ענו כי הם בעד הישארות באיחוד - בעוד 43% מסרו כי יצביעו בעד היפרדות. עם זאת לאחר ניתוח הקולות הצפים, הפער גדל - 49% בעד היפרדות ו-42% בעד הישארות באירופה. סקר נוסף של Opinium, שנערך ב-22-23 ביוני, העלה כי 45% תומכים בברקזיט ו-44% מתנגדים לו.

  


 

לעומת זאת, בשוק המט"ח ככל הנראה לא מאמינים בברקזיט: הליש"ט השלימה בשבוע האחרון זינוק של 5%, לרמה הגבוהה השנה.

 

ההתרגשות לקראת המשאל ניכרת היטב ברחובות לונדון. ויכוחים בנושא נשמעים מכל פינה, וכמעט לכל אחד יש דעה מוצקה. "אני מצביע לעזוב", אומר בריאן, צעיר בן 26 שמתגורר בפרברי העיר. ״כל מי שאני מכיר מצביע כך. האמת שאני לא בדיוק יודע איך זה ישפיע, אבל אני מתנגד לקמרון ולכן אצביע נגדו".

 

העמוד הראשון של ה"סאן" היום העמוד הראשון של ה"סאן" היום צילום: שלומית רביד

 

זואי, בת 28 שמתגוררת בלונדון, חושבת אחרת. "אני מצביעה להישאר", היא אומרת. "חופש התנועה מאוד חשוב לי, ומעבר לזה אני לא מאמינה לאנשים שמתנגדים, לדעתי הם שקרנים והכל סובב סביב אינטרסים כלכליים. למען האמת, אני חושבת שחלק גדול מהם עושה זאת גם ממניעים גזעניים".

 

משיחות עם אנשים ברחובות העיר עולה תמונה של פער גילאים ומעמדות שמשליך ישירות על העמדה ביחס לחברות באיחוד.

 

שער המטרו, היום שער המטרו, היום צילום: שלומית רביד

 

ג׳ון, איש עסקים בשנות ה-50 לחייו, אומר כי יצביע לעזוב משום שהוא "לא מעוניין שכספי המסים שלו יממנו מדינות אחרות". מצד שני, טום ודן, שניהם בשנות ה-30 שלהם, טוענים שכל העניין מיותר ובכלל לא צריך להתקיים. "אני עובד בתחום שיש בו הרבה שיתופי פעולה עם מדינות האיחוד וזה טוב לעסקים", אומר טום. "אני חושב שכל העניין הזה חסר טעם, ברור שעדיף לבריטניה להישאר חלק מאירופה". דן, שבילה כמה שנים בצרפת לרגל לימודים, הביע דאגה מכך שלדור הבא של הצעירים אולי לא תהיה הזדמנות כזאת. "למדתי שם כל כך הרבה, הכרתי כל כך הרבה אנשים ושותפים עסקיים, זה ממש פתח לי את הראש", הוא אומר.

 

 

לצד הדעות הנחרצות בעד ונגד נשמעו גם לא מעט אנשים שמכריזים שלא יצביעו כצעד של חוסר אמון בממשל ובשיטה כולה. "אני חושב שהכל בולשיט", אומר אדם, בן 36 שעומד באחת הפינות של רחוב אוקספורד הסואן ומגייס כספים מהעוברים והשבים למען ילדים בסיכון. "אני לא מאמין לממשלה, לאף ממשלה למען האמת. יש לי חמישה ילדים וממש לא אכפת לי מה תהיה התוצאה מחר. אני לא מתכוון להשתתף בהצגה הזאת. הכל מכור מראש, יושבים כמה אנשים שם למעלה ומחליטים שהם מנהלים את העולם. בסוף הם עושים רק מה שטוב להם. זה לא ישפיע על החיים שלי".

 

אין תגובות
בטל שלח
    לכל התגובות
    x