$
שווקי חו"ל

כאב הראש החדש של אירופה: חשש מנפילת בנקים באיטליה

מניות קרדיט סוויס ודויטשה בנק נפלו אתמול לשפל היסטורי. במערכת הבנקאית האירופית קיימות הלוואות בעייתיות בהיקף של כטריליון יורו, כשליש מהן באיטליה. לפי דיווחים, ממשלת איטליה וראשי הבנקים בוחנים תוכנית חילוץ של 40 מיליארד יורו

אלי שמעוני 06:5128.06.16

הבנקים באירופה בשפל היסטורי. החששות מיציאת בריטניה מהאיחוד האירופי (הברקזיט) הפילו את מניות היבשת, ובעיקר את מגזר הבנקאות, שרשם אתמול ירידות חדות. מניית בנק ברקליס צנחה אתמול בלונדון ב־17.5%, ומשלימה ירידה של 31% בשני ימי המסחר האחרונים. בנק לוידס הבריטי איבד 9%, למחיר הנמוך משנת 2009. חלק מהבנקים נפלו לרמת המחירים הנמוכה מהשפל של שנת 2008: מניית דויטשה בנק המשיכה לרדת ואיבדה במסחר בפרנקפורט כ־6%, לרמת המחיר הנמוכה מאז השפל של 2008 וגם קרדיט סוויס השוויצרי צנח ב־9% למחיר שפל של כל הזמנים. במקביל, חוזי חדלות הפירעון (CDS) של הבנקים באירופה זינקו מאז יום שישי, וחזרו לרמתן בפברואר, הפעם הקודמת שבה המערכת הבנקאית באירופה רעדה בעקבות החשש מיכולת שירות החוב של דויטשה בנק.

 

"המשבר שאנחנו רואים כעת הוא ברמת האמון של המשקעים של הסקטור הפיננסי. למעשה, ההסתברות לכך שהריבית תעלה בשנה הקרובה נמוכה, ולפי החוזים היא ירדה מאז משאל העם בבריטניה. הבנקים מרוויחים מפערי ריבית בין הלוואות לפיקדונות וסביבת ריבית אפסית לא טובה להם", אומרת קארן שווק, מנכ"ל בנק פיקטה ישראל.

תשומת הלב העיקרית בשווקים עברה אתמול לבנקים האיטלקיים. מניית בנק UniCredit, שנחשב בעבר לאחד המובילים באירופה, איבדה אתמול כ־8%, ומשלימה ירידה של 63% מתחילת השנה. הבנק נסחר, נכון לאתמול, בשווי של 11.8 מיליארד יורו — פחות מרבע מהון העצמי החשבונאי שלו. מה שמראה את חוסר האמון של המשקיעים לנתוני המאזן. אבל הנתון שמדאיג באמת הוא יחס הלוואות הבעייתיות של הבנקים האיטלקיים לכלל ההלוואות. באיטליה יחס זה עומד על שיעור גבוהים במיוחד. ב־UniCredit יחס הלוואות הבעייתיות לכלל ההלוואות עומד על 12%, גבוה בהרבה מהמקובל. לשם השוואה, יחס זה בדויטשה בנק הגרמני עומד של 1.9%. גם מניית בנק Intesa Sanpaolo, שהוא הבנק הגדול באיטליה במונחי שווי שוק, איבדה אתמול 11%, ומשלימה צניחה של 45% מתחילת השנה. יחס ההלוואות הבעייתיות לכלל האשראי בבנק זה עומד על שיעור גבוה של 17.5% והוא נסחר ב־55% בלבד מההון העצמי שלו. על רקע המשבר המתגבש, לפי פרסומים זרים, נציגים של הבנק המרכזי של איטליה נפגשו עם נציגי הממשלה, והם בוחנים קרן שתתמוך בבנקים בהיקף של 40 מיליארד יורו. לפי הערכות EBA (רשות הבנקים באירופה), קיימות במערכת הבנקאית כטריליון אירו של הלוואות רעות, מתוכן כשליש – 360 מיליארד יורו – באיטליה לבדה.

 

עד היום סירבו הבנקים באיטליה לנקוט בפעולות דרסטיות של מחיקת החוב הבעייתי על רקע הערכה כי מחיר השוק שלו צריך להיות גבוה יותר. המשקיעים מצדם לא מיהרו לשלם את המחיר שבו נקבו הבנקים תמורת ההלוואות הבעייתיות. "המצב של הבנקים באיטליה שונה בתכלית משל בנקים אחרים ביבשת מבחינת איכות האשראי וכריות ההון שלהם", אומר ניר חצב, אנליסט הבנקים של אופנהיימר. "המערכת הפיננסית במצב בעייתי, ובמצב של לחץ בשווקים הבנקים עלולים להקשות לגיוס חוב".

 

מצבם של הבנקים באיטליה לא חדש, אך הלחץ בשווקים תורגם לסימנים ראשונים של מחנק אשראי, כאשר המשקיעים נוהרים לאג"ח ממשלתיות. "הברקזיט גרם ללחץ בשווקים. זה מתחיל מזה שהבנקים עלולים להתקשות לגייס חוב, ומיד תורגם לירידה במחירי הקוקו (איגרות חוב שעלולות להימחק או להפוך להון בתרחישים מסוימים). בחלק מהבנקים תנאי הקוקו אומרים שניתן להמיר את הקוקו להון או להשתמש בכספי הקוקו כדי לחלץ את הבנק. אז זה התחיל מהקוקו, עובר למניות ומלחיץ את השוק", אומר רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון.

 

המשקיעים בורחים לאג"ח

 

החששות מיציאת בריטניה שלחו את המשקיעים לחפש מכסה בטוח, אל עבר איגרות החוב הממשלתיות. בעולם שבו הצמיחה אפסית והסיכונים גוברים, מוכנים המשקיעים לקבל ריביות אפסיות ואף שליליות בתמורה לביטחון שבאג"ח ממשלתיות. מגמה זו שנמשכת כמה שבועות, התעצמה בסוף השבוע האחרון ואתמול. המשחק בשוק האג"ח אומר שתשואה נמוכה, או שלילית מעידים על יציבות ואמון במדינה המנפיקה, בעוד תשואה גבוהה מעידה על חוסר אמון במדינה במנפיקה.

 

תשואת האג"ח לעשר שנים של ממשלת ארה"ב צללה ל־1.46% – התשואה הנמוכה מיולי 2012. תשואת האג"ח המקבילה בגרמניה ירדה אתמול לרמה שלילית של 0.1%. מבחינת שוק האג"ח, ישראל שייכת למועדון האקסקלוסיבי של המדינות החזקות בעולם, והאג"ח הלא צמודה של ממשלת ישראל לעשר שנים נסחרה אתמול בתשואה של 1.65%.

 

לדברי קארן שווק, הצפי בשווקים הוא להורדה של ריבית בבריטניה: "מה שראינו בימים האחרונים הוא תגובה להסתברות גבוהה להורדת ריבית בחודש הקרוב באנגליה. ראינו את האג"ח הממשלתית לעשר שנים באנגליה יורדת מתחת לרמה של אחוז. מה שמגלם את ציפיות המשקיעים כי אכן ישנה סבירות גבוהה כי שהבנק המרכזי יצטרך להוריד את הריבית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x