$
בורסת ת"א

חברות הביומד מדווחות על הצלחה ורצות לגייס בשוק

כמה חברות ביומד, שאין להן עדיין מוצר וקיומן תלוי בכספי משקיעים עד לפריצה המיוחלת, מצאו בחודש האחרון פטנט חדש: הן פרסמו תוצאות טובות בניסוי, המניה זינקה בתגובה — והן מיהרו לגייס. האחרונה לזנק היתה מניית מיקרומדיק ב־140%. האם הגיוס קרוב?

דרור רייך 08:5111.07.16

זה כבר כמה שנים שהבורסה בתל אביב מתייבשת, אבל חברות הביומד הקטנות שנסחרות בה זקוקות למזומנים כחלק מתהליך הצמיחה שלהן.

 

מרביתן מתבססות רק על מחקרים וניסויים, הן נטולות הכנסות, ועל סמך החלום הן מגייסות כספים ממשקיעים בתקווה לזכות בתשואה של מאות אחוזים על השקעתן. אך לאחרונה מסתמנת תופעה חדשה: חברות הביומד מדווחות על הצלחה בניסוי כזה או אחר, המניה מזנקת בתגובה לדיווח החיובי, והן בתורן ממהרות לגייס כספים בשוק. 

בונוס ביוגרופ הנפיקה בפרמיה ממוצעת של 18%

דוגמה טובה לכך היא חברת בונוס ביוגרופ (Bonus Biogroup), שדיווחה אתמול לבורסה כי גייסה 4 מיליון שקל (5.7 מיליון מניות לפי 70 אגורות למניה) בהקצאה פרטית, השלימה גיוס של 18 מיליון שקל בין דצמבר 2014 ליולי 2016, והיא נערכת לרישום מניותיה למסחר בבורסה בארה"ב.

 

בונוס, העוסקת בתאי גזע והנדסת רקמות, מייעדת את הכסף למימון המשך הניסויים להשלמת חסר בעצם, באמצעות שתל חי של עצם אנושית מתוצרתה. בניגוד לחברות ביומד אחרות, בונוס הצליחה לבצע את ההנפקות בפרמיה ממוצעת של כ־18% על מחיר המניה בשוק במועד חתימת הסכם ההשקעה הרלבנטי.

 

אין ספק שהרעיון לשימוש בשתל חי, שהופק מרקמת שומן של המטופל עצמו, הוא מהפכני, אך מכאן ועד להערכת החברה כי לשתל מפיתוחה יש עדיפות על פני כל שתל עצם אחר עוד ארוכה הדרך.

 

לגיוס האחרון של החברה מחיפה, בהנהלת ד"ר שי מרצקי, קדם פרסום של אישור שקיבלה ממשרד הבריאות בישראל, לעריכת ניסוי קליני להשלמת עצם בלסת העליונה והתחתונה בבני אדם. אתמול, לאחר הגיוס, היא הודיעה כי "הישגיה הטכנולוגיים של בונוס, ביחד עם רישום מניותיה למסחר בבורסה לניירות ערך בארה"ב, ללא הצעת ניירות ערך לציבור בארה"ב, עשויים להביא להגדלת הסחירות במניות החברה ולהקל על החברה לגייס הון נוסף".

 

מניית בונוס טיפסה בחודש שחלף מאז ההכרזה על האישור לניסוי ב־7%, לאחר שזינקה אשתקד ביותר מ־190%.

 

 

 

VBL אפילו לא חיכתה שהדיו על התוצאות תתייבש

בניגוד לבונוס ביוגרופ, חברת הביומד הישראלית וסקולר ביוג'ניקס (VBL), הנסחרת בנאסד"ק, אפילו לא המתינה בין ההודעה החיובית ועד לרגע הגיוס. החברה, העוסקת בחיפוש תרופה לסרטן ולמחלות דלקתיות, דיווחה בתחילת יוני השנה על מידע קליני חדש הנוגע לתרופת הדגל שלה VB-111 לחולי סרטן שחלות, מוח ובלוטת התריס. המידע החדש כלל נתונים קליניים, שהצביעו על הארכת השרידות של חולים קשים במיוחד בשלבים 1 ו־2 של הניסויים.

 

בתגובה לדיווחים החיוביים זינקה מניית VBL ב־72% למחיר של 6.85 דולר למניה, ומיד למחרת ניצלה החברה את הזינוק לגיוס של 24 מיליון דולר באמצעות הנפקה של 4.36 מיליון מניות למשקיעים מוסדיים בארה"ב לפי מחיר של 5.5 דולר למניה. הגיוס נעשה בדיסקאונט על מחיר השוק, שהוביל את מניית החברה לירידות דו־ספרתיות במסחר בניו יורק באותו יום.

 

גם חברת כיטוב ביצעה באחרונה מהלך דומה. החברה, בניהולו של יצחק ישראל, העוסקת במחקר ופיתוח תרופות קומבינציה, דיווחה בסוף יוני על נתונים חדשים שנאספו במסגרת ניסוי שלב 3 שערכה בתרופת הדגל שלה KIT-302. אלה הצביעו על השפעה חיובית שיש לתרופה על תפקוד הכליות.

 

כשלושה ימים לאחר מכן גייסה החברה הנסחרת במקביל בתל אביב ובנאסד"ק כ־12 מיליון דולר באמצעות הנפקה של כ־3.5 מיליון ADR (אגד של 20 מניות), שהונפקו במחיר של 3.4 דולר ל־ADR. כיטוב, שכמו מרבית חברותיה לתחום עדיין אינה מייצרת הכנסות ומתבססת רק על גיוסים, גייסה בשנים 2014–2015 כ־23 מיליון דולר.

 

עם הערת עסק חי, מיקרומדיק חייבת לגייס

ביום חמישי האחרון זינקה מניית מיקרומדיק (Micromedic) ב־140% במחזור ענק של 7 מיליון שקל לשווי שוק של 19.3 מיליון שקל, זאת לאחר שבאותו בוקר פרסמה החברה תוצאות בניסוי שהיא עורכת. החברה, הפועלת בתחום הדיאגנוסטיקה הסרטנית, הודיעה על תוצאות חיוביות בהיתכנות לאבחון תאי סרטן הערמונית בדגימות שתן, באמצעות טכנולוגיה שמפתחת זטיק טכנולוגיות (Zetiq), חברה־בת

שבבעלותה המלאה.

 

מיקרומדיק לא חיכתה הרבה, ומיהרה לעדכן למחרת את המצגת שלה שפורסמה בסוף ינואר השנה — מהלך שלעתים מאותת על הנפקה קרובה. האם זה אומר שהחברה תצא לגיוס בקרוב? ייתכן מאוד.

 

למיקרומדיק יש תשקיף מדף פתוח שפורסם ב־9 במאי השנה לגיוס מניות, אג"ח או אופציות, ללא פירוט הסכום. לחברה קופת מזומנים קטנה של 2.3 מיליון שקל נכון לרבעון הראשון של 2016, היא שרפה ברבעון זה כ־2.2 מיליון שקל ו־10.7 מיליון שקל ב־2015 כולה, ואין לה מסגרת בנקאית. תמונת מצב זו אילצה את רואי החשבון של החברה לרשום לה הערת "עסק חי", כך שמבחינת מיקרומדיק הגיוס הוא בחזקת להיות או לחדול.

 

אם להסתמך על התבנית החוזרת ונשנית של חברות הביומד הישראליות, יש סיכוי יותר מסביר כי בימים הקרובים נראה גיוס של מיקרומדיק — גם אם בדיסקאונט עמוק על מחיר המניה כיום.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x