השורה התחתונה
הדשא של ניו זילנד באמת ירוק יותר
ניו זילנד נהנית לא רק מנופים מרשימים אלא גם משיעור צמיחה גבוה, מכלכלה מפותחת, מהיעדר בירוקרטיה ומהגירה שתומכת בשוק העבודה. נקודות התורפה העיקריות שלה היא החוב העצום של משקי הבית והזינוק במחירי הנדל"ן
כלכלת ניו זילנד היא כלכלה מפותחת, חיונית, פתוחה ויעילה. כך, המדינה הוגדרה כמקום הקל ביותר בעולם לפתיחת עסק, והיא התמקמה במקום השני בעולם מבחינת הדירוג הכללי של נוחות עשיית העסקים הודות לרגולציה יעילה וברורה, היעדר בירוקרטיה ושחיתות ואקלים עסקי מצוין.
- הפיליפינים היא הכוכבת של מזרח אסיה
- האג"ח הממשלתיות הארוכות עוד לא שמעו על ההתאוששות במדדי הייצור בעולם
- חברות הצמיחה לא איבדו את המומנטום
ניו זילנד על קצה המזלג
היצוא מהווה 30% מהתמ"ג בניו זילנד. בנוסף, המדינה היא היצואנית מספר אחת בעולם של מוצרי חלב, שביחד עם מוצרי הבשר מהווים יותר מ־40% מסך היצוא. בעקבות החשיבות הרבה של מוצרי החלב והבשר, השינויים במחיריהם משפיעים על הכלכלה דרך הכנסות החקלאים, שמשפיעים על הביקושים הפנימיים, ודרך חוזק המטבע. ב־2008 חתמה ניו זילנד הסכם סחר חופשי עם סין, שצמצם משמעותית את מכסי היבוא על מוצרי חלב.
בעקבות ההסכם סין הפכה לשותפת הסחר העיקרית, שרוכשת כרבע מהיצוא של מוצרי החלב מניו זילנד ויצור החלב זינק ב־5.5% לשנה לעומת 1% קודם. אך עם היחלשות סין, מה שקרה בשוקי הסחורות האחרים קרה גם במוצרי החלב. מחד, המחירים הגבוהים גרמו לעלייה בייצור, ומאידך, הביקושים לחלב מסין ירדו. יבוא מוצרי החלב לסין ירד בחצי בשנה שחלפה והמחירים נפלו ב־55% מהשיא לסוף הרבעון הראשון של 2016.
הריבית בשפל כל הזמנים
ניו זילנד היא מדינת מהגרים, וההגירה תומכת בשוק העבודה, בצריכה הפרטית ובנדל"ן. ב־2015 גדל היקף האוכלוסייה בגילי העבודה ב־2.5%. באותה העת שיעור האבטלה במדינה נותר יציב ונע בין 5% ל־6% (כעת הוא עומד על 5.7%). כלומר, היציבות בשיעור האבטלה מעידה על עלייה מהירה ביצירת מקומות עבודה חדשים.
שיעורי האינפלציה בניו זילנד נמוכים, התחזית היא ל־0.6% השנה ול־1.4% בשנה הבאה.
האינפלציה ממשיכה להיות חלשה על אף הורדות הריבית החוזרות ונשנות על ידי הבנק המרכזי, וזאת בעקבות הצמיחה הגלובלית החלשה וחוזקו של הדולר הניו־זילנדי. שיעור הריבית של הבנק המרכזי עומד כעת על שפל כל הזמנים — 2.25%. הריבית הנמוכה תומכת בעלייה בהיקפי האשראי. כך, החוב של משקי הבית נושק לרמת השיא שנרשמה ב־2009, ועומד כיום על 160% מההכנסה ו־91% מהתמ"ג. על פי הערכות, העלייה קשורה לזינוק במחירי הבתים בניו זילנד בשנים האחרונות.
הצמיחה באוכלוסייה גוררת עלייה בהשקעה בנדל"ן למגורים, שהגיעה ל־7% תמ"ג, השני בהיקפו בין המדינות המפותחות. ההגירה והביקושים, יחד עם הריבית שבשפל, גורמים לעליית מחירי הדיור. ב־2015 הם עלו ב־11%, מה שגרם לאנליסטים לחשוש מבועת נדל"ן. חששות הללו גרמו לרשויות להדק רגולציות בתחום רכישת הנדל"ן ברמה אזורית, שהצליחו לצנן מעט את השוק.
המדד הניו־זילנדי מוביל
המדד העיקרי של בורסת ניו זילנד הוא (S&P/NZX 50 Index (NZ50, שכולל את 50 החברות הגדולות במדינה. החברות במדד מהוות כ־90% מסך שווי השוק שלו, העומד על כ־85 מיליארד דולר אמריקאי. את המשקל הגדול ביותר במדד תופסות חברות במגזרי הבריאות, השירותים הציבוריים והתעשייה.
מתחילת השנה הניב המדד הניו־זילנדי תשואה של 18.1% לעומתו MSCI World נסחר ללא שינוי ומדד S&P 500 הניב 4.2% (כל התשואות בדולר אמריקאי). בשלוש השנים האחרונות הניב המדד הניו־זילנדי תשואה של 43.36% לעומת 10.8% ב־ MSCI World ו־26.6% של S&P 500. העליות של המדד בשנים האחרונות הפכו אותו ליקר יחסית, עם מכפיל רווח עתידי של 19.4 לעומת ממוצע היסטורי של 16. תשואת הדיבידנדים של NZ50 גבוהה בהרבה ממרבית השווקים המפותחים: 4.6% לעומת 2.4% בארה"ב ו־2.7% במדד MSCI World.
השורה התחתונה - המשך הצמיחה של ניו זילנד תלוי בעיקר בביקושים למוצרי חלב שמחיריהם ירדו ב-55% במחצית הראשונה של 2016. זאת בשל החולשה בסין.
ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים.