הנפילה במניית בזן מקרבת את פטרוכימיים להסדר נוסף
הסדר החוב האחרון בפטרוכימיים מבוסס על עליית שווי החברה־הבת בזן, שלא מתרוממת. בעל השליטה דיוויד פדרמן בדרך למו"מ עם בנק הפועלים וקרן בראשית לפריסת החוב מחדש
כמעט שנתיים חלפו מאז אושר סופית הסדר החוב של פטרוכימיים, אחד מהסדרי החוב המורכבים ביותר שידע שוק ההון הישראלי בשנים האחרונות. החברה־האם של בזן (בתי זיקוק לישראל), שבשליטת דיוויד פדרמן ושותפיו אלכס פסל ויעקב גוטנשטיין, ביצעה את הסדר חוב בינואר 2015.
זה כלל דחייה בתשלומי קרן וריבית של 2 מיליארד שקל, מתוכם כ־400 מיליון שקל למחזיקי האג"ח ו־1.6 מיליארד שקל לבנק הפועלים ולקרן בראשית. ההסדר התבסס בעיקר על דחיית החוב בתקווה לעלייה בשווי החברה־הבת בזן ולקבלת דיבידנדים ממנה לצורך שירות החוב.
- בזן אישרה מענק לבעל השליטה דיוויד פדרמן
- כחלון מעכב נסיעת יוגב לארה"ב בעניין תעש
- הסטארט־אפ שגייס את סבן, עופר, פדרמן ושמיר
השיפור בתוצאות ובשווי של בזן אכן הגיע ב־2015, עם עלייה של 50% בערך החברה. אלא שעליית מחירי הנפט במחצית הראשונה של 2016 הביאה שוב לירידה במרווחי הזיקוק ופגעה בתוצאות בזן ברבעון הראשון של 2016.
מחיר מנייתה של בזן אמנם גבוה ב־30% לעומת מחירה בעת אישור ההסדר ב־2015. אולם, היא קרסה ב־12% מתחילת השנה על רקע הירידה במרווחי הזיקוק ונמצאת במגמה שלילית.
מצב הנזילות של פטרוכימיים שוב מאתגר במיוחד ומעמיד אותה בסכנה של הסדר נוסף. ב־2016 לא מצפים לחברה פירעונות משמעותיים, אולם ב־2017 עליה לפרוע 509 מיליון שקל, לבנק הפועלים (318.1 מיליון שקל), לקרן בראשית (146.7 מיליון שקל) ולמחזיקי האג"ח (42.1 מיליון שקל). זאת בזמן שבקופתה מצויים 200 אלף שקל בלבד.
בפטרוכימיים בונים על פריסת החוב מחדש
גם אם החברה־הבת בזן תחליט על חלוקת דיבידנד בקרוב - מהלך שלא נקטה בחמש השנים האחרונות, אפילו לא נוכח השיפור המשמעותי ברווחים ב־2015 - איש כבר אינו מעלה על הדעת שהם יכסו את החובות של פטרוכימיים.
בהנהלת פטרוכימיים בונים בעיקר על פריסה מחודשת של החוב לבנק הפועלים ולקרן בראשית. מקורבים להנהלה סיפרו ל"כלכליסט" כי כבר בשבועות הקרובים היא צפויה לדון עם הפועלים ועם בראשית במיחזור החובות. בפטרוכימיים בנו על דיבידנדים מבזן בשנים 2016-2015 גם לצורך שירות החוב וגם כדי להגיע בעמדה טובה יותר למגעים האלה.
בגזרת מחזיקי האג"ח, שמחזיקים בחוב של 930 מיליון שקל, יש לפטרוכימיים קצת אוויר לנשימה. הפירעונות הכבדים יגיעו רק מ־2019 ואילך.
בסך הכל חייבת פטרוכימיים לנושים כ־2 מיליארד שקל. הנכס היחיד שלה הם 652 מיליון מניות בזן (20.4%), שנסחרות היום בשווי של 888 מיליון שקל. בהתאם לכך, לחברה שווי נכסי נקי שלילי של 1.1 מיליארד שקל.
בפטרוכימיים רצו להראות לנושים הקיימים שהנכס המרכזי שלהם סולבנטי ומניב תזרים מזומנים מדיבידנדים. אלא שבמצבה הנוכחי של בזן, שהציגה ברבעון הראשון של 2016 ירידה של 50% ברווח הנקי המנוטרל ל־55 מיליון דולר, לא נראה שהתרחיש הזה יתממש בקלות.
הישועה לא צפויה להגיע מהמרווחים
לדברי יהונתן שוחט, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות לידר, סביבת מרווחי הזיקוק לא תחזור לרמתה בתחילת 2015. לפיכך בזן תתקשה אף יותר להצדיק חלוקת דיבידנד, ופטרוכימיים תתקרב צעד נוסף להסדר. ממוצע מרווח זיקוק על נפט מסוג אורל ברבעון השני של 2016 הוא 3.2 דולר לחבית לעומת 4.9 דולר ברבעון המקביל אשתקד ו־3.8 דולר ברבעון הראשון של 2016.
לדברי שוחט, "תחזיות הביקוש לתזקיקים באירופה (צמיחה נמוכה מאוד - א"פ), תפוקות גבוהות של בתי הזיקוק, התגברות התחרותיות במזרח התיכון וגידול צפוי במלאים יובילו להמשך לחץ על מרווחי הזיקוק במהלך השנה. קשה לראות חזרה לסביבת המרווחים של 2015 בטווח הקצר־בינוני".