פסגת ת"א 100
"נחמד ליישם את שכר הבכירים על חברות פיננסים כי זה חובט בבנקים ועוזר בבחירות"
כך אמר אבי לוי, מנכ"ל מליסרון, בפאנל בכנס פסגת ת"א 100 של כלכליסט; מנכ"לית גזית גלוב: "יש מקום לשיח בנושאי שכר, אבל מציקה לי ההאחדה. לא יכול להיות מצב שבו בבנק גדול מאד ובבנק מאוד קטן ירוויחו אותו דבר"
"אם, והדגש הוא על אם - החוק של הגבלת שכר הבכירים במערכת הפיננסים הוא נכון - אז שייושם על כל החברות הציבוריות. אין הבדל בין חברות פיננסים לחברות אחרות. אבל גם המצדדים הגדולים ביותר אומרים ומצהירים שאי אפשר ליישם על חברות אחרות כי הם רואים את הנזק שזה יכול לגרום. אז יישמו את חוק הגבלת השכר על חברות במגזר הפיננסים, כי זה נחמד לחבוט בבנקים ונחמד לא לאהוב אותם וזה עוזר בבחירות". כך אמר אבי לוי, מנכ"ל מליסרון, היום (ג') בכנס פסגת ת"א 100 של כלכליסט.
- ארז ויגודמן: "העולם הופך להיות מבוגר וזקן יותר והמנצח הוא זה שירכוב על הגל הדיגיטלי"
- ישי דוידי: "אנליסטים שמצליחים לחזות אירועים קיצוניים הם אנליסטים גרועים"
- יו"ר פסגות: "המדינה צריכה לעודד מוסדיים להיכנס לתחום האשראי הצרכני"
לוי הוסיף כי "אני שואל שאלה - בוא נסתכל על כדורסל בישראל. האם הכדורסל היה נראה כמו שהוא לולא טל ברודי ומיקי ברקוביץ? אז אנחנו רוצים לעודד מצוינות, אנשים מצליחים. אמנם החליפו אותם אבל מכבי תל אביב כבר לא מה שהיתה לפני טל ברודי ומיקי ברקוביץ'. גם מנכ"לים אפשר להחליף ולא נעודד מצוינות ולא נעודד הצלחה. אנחנו צריכים שפקידים שנכנסים לבנק ירצו להיות ציון קינן ורקפת רוסק עמינח. אנחנו צריכים להוקיר את הפסגה. אבל אנחנו צריכים כן את השכר לקבוע ביחס ישיר להצלחות ולביצועים. אין שום מקום להגביל ולקטלג".
בפאנל השתתפו לצד לוי גם איציק בנבנישתי, מנכ"ל פרטנר, יצחק אנג'ל, מנכ"ל אורמת, רחל לוין, מנכ"לית גזית גלוב, רמי לוי, בעלים ומנכ"ל של רשת שיווק השקמה וד"ר ענת כהן-דייג, מנכ"לית ונשיאת קומפיוג'ן. את הפאנל הנחו סופי שולמן עורכת שוק ההון ב"כלכליסט" ועמיר קורץ, סגן עורכת שוק ההון בעיתון.
אבי לוי התייחס לאחד הנושאים החמים ההון בבורסה בתל אביב - החוק להגבלת שכר הבכירים לעלות שכר של עד 2.5 מיליון שקל בשנה. כעת החוק תקף רק למוסדות פיננסיים, אך האווירה היא כי מדובר בסנונית ראשונה, שייתכן כי תורחב גם לחברות נוספות.
יצחק אנג'ל אמר על נושא הגבלת השכר כי "צריך לראות ולהבין שכל מה שקורה בשוק ההון בכלל - תיקון 20 - שכר בכירים - כל זה התחיל לפני 5 שנים בסיבוב מדיניות שהגיע מהעולם הפוליטי, ולא מהעולם הפיננסי. זה התחיל את כל המסע המוזר הזה, שאנחנו אומרים מה צריך לעשות כדי לתקן. צריך לטפל בזילות הזאת שאם אתה מרוויח כסף אתה צריך להתבייש. זה לא נעים".
אנג'ל הוסיף כי "אין לי בעיה להגביל את השכר. אני מאמין במתינות. אני מאמין שהשכר צריך להיות מותנה בביצועי המניה. כי בעלי המניות הם בעלי החברה. אבל מפה ולבוא לעשות הגבלות ולקבוע מדדים מוזרים - זה נובע מ… זה התחיל וקיים בגלל האווירה הזאת".
לוין אמרה כי "יש מקום לשיח בנושאי שכר. חד משמעית. יש מקום לדון בנושאי שכר. מה שקצת מציק בכל הסיפור זה ההאחדה. לא יכול להיות מצב שבו בנק מאוד גדול ובנק מאוד קטן ירוויחו אותו דבר. כולם בעלי שכר אחיד. זה לא נראה לי סביר. וצריך לגרום לתחרות. אי אפשר שבארץ לא נוכל להביא מנהלים מחו"ל בגלל הגבלת שכר".
כהן דייג אמרה בנושא השכר כי "כל הפרסומים שיש על מה השכר של בכירי שוק ההון, צריך להפריד מה מזומן ומה באופציות. חברות פורצות דרך, שצריכות לתת אופציות לעובדים, כולם מרוויחים מזה. לנו בתור חברה בביוטק שרוצה לקחת את המוצרים קדימה ולייצר יותר ערך למשקיעים וגם למדינה - יש לנו חברה בת שיושבת בארה"ב. אנחנו הקמנו אותה כדי שנוכל להיות מסוגלים להטמיע פיתוח תרופות בשוקי היעד שלנו. לקחנו אנשים מהתעשייה ויודעים לפתח תרופות והם עובדים עבורנו. אבל המשכורות אחרות. אני מנהלת חברה שיש עובדים בישראל, ויש קולגות בארה"ב שמרוויחים ממש אחרת. וזה אומנות לנהל את זה. אני בהחלט רואה שיש פערים והם משמעותיים".
רמי לוי: "אני לא מנהל שכיר, אני בעל שליטה. אז אם אני לא מקבל שכר גבוה אני יכול לקבל כדיבידנד אז בסוף אני מקבל את זה. אבל הדור הבא שלנו - כל מי שרוצה להתפתח ולגדול - הוא יגיד אני מגביל את עצמי עד 200 אלף שקל משכורת. חלקם כן ירצה לעבוד, אבל חלק לא קטן ייקח את המוח שלו וייקח את עצמו ויילך למקומות שבהם לא מגבילים את השכר. אז יש מיקוח בנושא הזה".
כשנשאלה על הקלות לגייס הון בבורסה אמרה לוין כי "מה זה אומר כסף זול? שואלים האם כסף זול גורם שיגייסו יותר, והתשובה לדעתי שלילית כי כסף זול זה נחמד, אבל זה תלוי ברמת המינוף שלך. אבל רמת המינוף כוללת את העלות הכסף. בתחום שלנו הכסף הזול הוא גורם לתחרות אדירה על נכסי פריים. זה הזמן שרוב החברות של נכסים מניבים רצות ומנסות לשפר את תיק הנכסים כי באותו רגע הן יכולות לעמוד בזה. כתוצאה מזה יש תחרות אדירה על נכסי הפריים".
לוין נשאלה כי אם זה המצב בשוק, האם עכשיו הזמן דווקא לממש נכסים ולנצל את המגמה של התרחבות על ידי חברות נכסים אחרות. על כך אמרה לוין כי "זה זמן טוב למכור? תלוי מה יש לך ומה הכוונות שלך. גזית גלוב החליפה מאז 2010 מחצית מתיק הנכסים שלה. קשה לראות את זה בארץ כי מה שיש לה בארץ זה 7% מסך הנכסים. אבל אנחנו מוכרים נכסים בפריפריה וקונים באזורים אחרים, בגלל הרבה שיקולים".
על רמת החוב של גזית גלוב ביחס לנכסים שלה, אמרה לוין כי "רמת המינוף שלנו ראויה ועלות החוב בהחלט עומדת בציפיות שלנו. מה הציפיות קדימה? אנחנו מרוצים מהפריסה שלנו וממדינות הפעילות, וכן מאיכות הנכסים. כמובן שכל חברה כל שנה צריכה לעשות סייקל של 5% מהנכסים. אנחנו רוצים לשאוף להחזיק נכסים דרך המאזן ישירות ולא דרך חברות בנות".
כשנשאלה על התהליך למכירת פעילות גזית גלוב בישראל - תהליך שלא צלח, אמרה לוין כי "גזית ישראל היא חברה שאנחנו מאוד אוהבים. אנחנו החלטנו לפני שנה וחצי לשים אותה על המדף, בשאיפה לקבל מחיר שמשקף נכסים של חברות שנסחרות. מאחר שלא הצלחנו לקבל את זה, החלטנו להחזיק אותה ולהמשיך לפתח אותה".
על תהליך ההשבחה של אורמת אחרי כניסת קרן פימי של ישי דוידי כבעלת שליטה, אמר אנג'ל כי "מי שמכיר את אורמת יודע שקיבלנו חברה טובה מאוד ומובילה בעולם. איך לוקחים חברה של מיליארד דולר ויוצקים לתוכה ערך נוסף? התחלנו להתמקד בהתייעלות. בפיתוח מוצרים חדשים. באסטרגיה חדשה, ובמהלך שנתיים הצלחנו להגדיל רווחיות גולמית, שיעור EBITDA, ובסך הכל הצפנו ערך של 60% בחברה. עבודה קשה מאוד. אנחנו באמצע התהליך. זה התחיל לפני שנתיים אבל אנחנו מאמינים שגם חברה גדולה יחסית אפשר לקחת אותה להשביח אותה. זה רק אנשים. בדרך גם מחקנו את חברת האם שנסחרה בישראל, הקשבנו לשוק ההון, עשנו הנפקה משנית בתל אביב, ובסך הכל מחזורי המסחר גדולי מאוד, 45-50 אחוז. בסך הכל לנו זה עבד יפה".
כהן דייג נשאלה על מקומה של חברת ביומד כמו קומפיוג'ן בבורסה הישראלית - בתור חברה שנסחרת ומעניינת גם משקיעים בנאסד"ק. על כך אמרה כי "אנחנו משלבים את המדעים המדויקים עם מדעי החיים. אנשים יוצאי 8200 תלפיות ואנשים חכמים אחרים עובדים כדי לדעת איך לנתח מידע ביולוגי ולהוציא ממנו תגליות של תרופות חדשות. אחרי 15 שנים של השקעה בתשתיות אנחנו יושבים על צנרת מוצרים שהיא צעירה אבל מאוד מבטיחה. נכון שרוב המסחר שלנו בנאסד"ק, והרבה מהמשקיעים שם. אבל אנחנו חברה ישראלית. חשוב לנו להניע את המשק לא רק במקומות עבודה והכנסות אני מקווה שיהיו לחברה אלא מהמקום של לעזור להניע את הבורסה".
בנבנישתי אמר כי "אנחנו הכרזנו לפני חודש על פרויקט הסיבים, ואנחנו מתקדמים בנושא הזה. זה מצטרף להכרזה שלנו לפני חצי שנה שאנחנו לוקחים אותה מחברת סלולר לקבוצת תקשורת עם כל שירותי התוכן והשירות הקווי. אנחנו בדרך להיות קבוצה כוללת. הפרויקט הוא עתיר השקעות אבל הוא פרויקט מתגלגל היה פה לפני כמה חודשים חיים סבן, בעל השליטה, והוא הצהיר שהוא רואה את ההשקעה לשנים ארוכות. השקעה כזאת היא באמת הסתכלות ארוכת טווח. זאת אבולוציה של שוק. התחרות בסלולר נכנסה בצורה יפה בעידוד רגולציה - ואנחנו נכנסים לעידן הבא וזאת גם היתה כוונת הרגולטור שהסלולר ייכנסו לתחומים נוספים".
כשנשאל האם פרטנר תגייס הון על מנת לממן את הפרויקט, אמר בנבנישתי: "אני לא יכול להתייחס מעל הבמה הזאת לצורה שבה נממן את ההשקעה הזאת".
אבי לוי אמר כי "מליסרון לא היתה נראית כמו שהיא היום בלי הבורסה. אני מדבר על הנושא של גיוס של אג"חים והלוואות שמליסרון משתמשת - מעל 95% מהאשראי שלנו זה אשראי שגייסנו בבורסה. אם לא - מליסרון לא היתה יכולה לרכוש את קניון רמת אביב במרץ 2009. אנחנו מדברים על התקופה של אחרי משבר הסאב פריים, כל הבנקים היו בפאניקה, היה כמעט בלתי אפשרי לגייס כסף. וגייסנו ורכשנו כמו גם ברכישה של בריטיש ב-2011 באמצעות גיוסים שהצלחנו לעשות בבורסה. הגיוסים עוזרים לנו בהוזלת עלויות המימון ותשואה טובה. קודם הציג ישי דוידי את התוצאות של קרן פימי, חלילה לי מלזלזל בישי דוידי אבל מי שהיה משקיע במליסרון היה עושה תשואה טובה יותר. 30% מ-1 בינואר עד היום, התשואה הכי טובה מבין מניות ת"א 25".
רמי לוי: "כשהנפקתי את החברה אמרו לי חלק מההצלחה זה לגייס אג"חים. אמרתי אני לא צריך. אמרו לי אין דבר כזה - נותנים לך תיקח. אני לא אומר שבסופו של דבר, נכון שיש עכשיו הזדמנות והכסף זול, אבל אנחנו ראינו שהרבה חברות גייסו הרבה כספים והיו להם קשיים להחזיר. אז אני אם אני לא צריך אני לא לוקח ואני מאמין שאם אצטרך אז ייתנו לי".
אנג'ל נשאל אם בבורסה נפגשו עם החברה, ואמר כי "גם בבורסה וגם ברשות ניירות ערך נפגשו איתנו. בהיבט טוב ולא רע. נפגשו ודיברו ושאלו. ושאני מסתכל על מה שעושים - אני חושב שכל מה שעושים זה מבורך".