$
שווקי חו"ל

שבע בום: האם הבנק האנגלי יחתוך את הריבית - לראשונה מאז 2009?

בנק בראשותו של מארק קרני יפרסם ב-14:00 את החלטת הריבית השנייה שלו מאז ההכרעה הבריטית על הברקזיט. ההערכה בשוק: הריבית תיחתך ב-0.25% או ב-0.5%, והבנק עשוי לפרסם תוכנית רכישות חדשה

מיקי גרינפלד 12:0004.08.16

הבנק המרכזי באנגליה, בהובלת המושל מארק קרני, יפרסם היום (ה') את הודעת הריבית שלו, בפעם השנייה מאז ההכרעה של העם הבריטי במשאל העם על התנתקות מאירופה - לאחר שבפעם הראשונה נותר בעמדת המתנה, במטרה להמתין להתפתחויות.  

 

שער הריבית באנגליה עומד על 0.5% והוא נותר ללא שינוי מאז מרץ 2009, תקופת כהונתו של מושל הבנק הקודם מרווין קינג, שהוביל את הבנק הבריטי בתקופת המשבר. גם תוכנית הרכישות האחרונה שהציב הבנק, בשיעור של 375 מיליארד ליש"ט, נקבעה במועד זה.

 

מבין 52 כלכלנים שנשאלו בסקר בלומברג, רק שניים חושבים שהריבית תישאר ללא שינוי, 47 סבורים שתרד ל-0.25% ועוד 3 שתרד ל-0%.

אשר לאפשרות שהבנק ירחיב את וכנית הרכישות שלו, מתוך 44 כלכלנים שנשאלו בעניין, 8 צופים כי היא תוגדל לסכום של 425 מיליארד ליש"ט, 7 הולכים על 450 מיליארד לישט"ט, בברקליס מאמינים כי התוכנית תוגדל ל-500 מיליארד ליש"ט וב-ABN מרחיקים עד ל -525 מיליארד ליש"ט. 27 כלכלנים מאמינים כי היא התוכנית תישאר ללא שינוי.

 

בפגישתו הקודמת מאמצע יולי הפתיע הבנק (BOE), כשבניגוד לתחזיות הכלכלנים נמנע מלהוריד את גובה הריבית. גם תוכנית רכישות הני"ע לא הורחבה בישיבה של יולי. בה בעת, הבנק יותר מרמז כי ישקול בחיוב צעדים מרחיבים, ככל שהנתונים לא יציגו תמונה מעודדת באופן יוצאת מן הכלל.

  

מרטין ווייל (Martin Weale), חבר הוועדה המוניטארית של הבנק הבריטי, אמר בשבוע שעבר  בראיון לפיינשל טיימס כי נתוני המאקרו הם "גרועים בהרבה ממה שחשבתי".

 

גם אם הבנק אכן יוריד את הריבית, הסבירות כי תרד לרמה שלילית היא נמוכה מאד - וכך גם עולה מציפיות הכלכלנים שהוזכרו לעיל -  בין היתר לנוכח העובדה שמושל הבנק קרני עצמו אמר לאחרונה כי ההשלכות של הריבית השלילית עם המוסדות הפיננסייים עלולות להיות קשות מדי.

 

בשבוע שעבר אף הוציא הרויאל בנק אוף סקוטלנד (Royal Bank of Scotland - RBS) מכתב ללקוחותיו העסקיים בעניין זה. במכתב (שנשלח גם על ידי הבנק Natwest שבשליטת RBS) נאמר כי במידה שהבנק המרכזי האנגלי יוריד את הריבית לרמה שלילית, אזי ישקול הבנק לגבות מלקוחותיו ריבית על המזומן המוחזק בפיקדונותיהם.

 

בשורה של מדינות נקובה עתה ריבית שלילית על הפיקדונות (שהבנקים מפקידים בבנק המרכזי, בניסיון לעודד את הבנקים להעניק אשראי ללקוחות ולתרום לצמיחה - בכלל זה במדינות האיחוד האירופי, בשוויץ וביפן. על אף העובדה שמצב דברים זה פוגע בבנקים, עד כה לא "גולגלה" הפגיעה ללקוחות.

 

מארק קרני מארק קרני צילום: בלומברג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x