טבע: החברה שרוצה יותר
בדרכה להפוך לענקית הגנריקה הגדולה בעולם נדרשה טבע למכור לא פחות מ־79 תרופות שחפפו בינה לבין יעד הרכישה שלה, אקטביס של אלרגן. העסקה זה עתה הושלמה וטבע כבר פנתה לרכישת אנדה, מפיצת תרופות גנריות בארה"ב, ב־500 מיליון דולר. המטרה: דריסת רגל בשוק ההפצה
אחרי מסע מכירות קדחתני הכריזה טבעכי רכישת הענק של אקטביס ג'נריקס תמורת 40.5 מיליארד דולר הושלמה. ההכרזה משלשום חותמת תהליך שהוזנק ביולי 2015, אז הצהירו טבע ואלרגן על המהלך המתוכנן.
- טבע לא עוצרת: רוכשת את מפיצת התרופות אנדה ב-500 מיליון דולר
- גניבת ענק של 65 מיליון דולר בביטקוין: המטבע נפל ב-12%
- סופי: טבע השלימה רכישת אקטביס ג'נריקס - ב-40.5 מיליארד דולר
בתווך אירעו שני תהליכים מרכזיים בכלכלה העולמית – הברקזיט בבריטניה (משאל העם שתמך בעזיבת האיחוד האירופי) ולחץ מחירים בענף הגנריקה. העסקה נחתמה בסביבה עסקית אחרת, ממש לפני גל הירידות שהחל באוגוסט שעבר.
הוא נפתח בציוץ של הילארי קלינטון, המועמדת הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב, שהכריזה כי אם תיבחר בכוונתה לקדם תוכנית להוזלת תרופות במרשם למחירים של עד 250 דולר בחודש. כלכלת הבחירות בארה"ב הרעה את הסנטימנט של שוק הפארמה ככלל ושוק הגנריקה בפרט. מסתמן כי הרעה זו תימשך לכל אורך השנה וככל הנראה תזלוג גם ל־2017.
האירוע השני, הברקזיט, יצר לחץ על הגופים הפיננסיים. טבע גייסה את רוב הכסף למימון העסקה באג"ח שמושפעות מאג"חים ממשלתיות. ואלה, בעקבות חששות הברקזיט, רשמו עלייה. למרות זאת טבע הצליחה לממן את החוב בריביות נמוכות מאוד.
וכעת - לשלב הסיכומים. "כלכליסט" מפרט מה דרשה עסקת הענק הזו ומהן הסינרגיות האפשריות שניתן להשיג ממנה.
אז כמה בעצם עלתה העסקה לטבע?
ב־27.07.15 הגישה טבע הצעה רשמית לרכישת החטיבה הגנרית של אלרגן ב־40.5 מיליארד דולר. תמורת הרכישה נשענה על מזומן ומניות. טבע העבירה לאלרגן 33.43 מיליארד דולר במזומן ובנוסף כ־100 מיליון במניות טבע.
כיצד מימנה טבע את הרכישה?
טבע ביצע את רכישת הענק באמצעות 7 מיליארד דולר במניות טבע, כ־7 מיליארד דולר מהנפקת מניות, כ־5 מיליארד דולר מהלוואות בנקאיות וכ־22 מיליארד דולר מגיוס אג"ח.
כך הגיעה טבע למימון הנכסף: ב־19.11.15 נטלה הלוואה של 5 מיליארד דולר למימון עסקת אלרגן מקונסורציום בנקים. ב־06.12 היא ביצעה הנפקת מניות של 6.75 מיליארד דולר, וכחודש לאחר מכן מימשו חתמי ההנפקה את האופציה שעמדה לרשותם ב־650 מיליון דולר. לפיכך הסתכמה ההנפקה ב־7.24 מיליארד דולר.
בשלב הבא עברה טבע לשלוש הנפקות אג"ח שונות בשלוש חזיתות - ובמטבעות שונים. ב־19 ביולי השנה השלימה ענקית הגנריקה גיוס אג"ח של 15 מיליארד דולר. לאחר שבועיים ביצעה הנפקת אג"ח נוספת של 3.96 מיליארד יורו. ב־23 ביולי הנפיקה החברה אג"ח במיליארד פרנק שוויצרי.
למה אישור העסקה לקח כל כך הרבה זמן?
בדרכה להפוך לחברה הגנרית הגדולה בעולם, הזדקקה טבע לאישור הממונים על ההגבלים העסקים הן באירופה והן בארה"ב. בחודש מרץ השנה היא קיבלה את האישור המיוחל מרשות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי, וזאת בכפוף למכירה של מספר תרופות מהתיק שלה.
בארה"ב קבלת האישור היתה מפרכת יותר והתהליך התארך עד הרגע האחרון. רשות הסחר הפדרלית (ה־FTC) ביקשה מטבע למכור עוד ועוד מוצרים גנריים שיוצרים חפיפה בין שתי החברות. ביום האחרון של חודש יולי התרצו ברשות והעניקו את האישור.
זה הותנה במכירה של לא פחות מ־79 תרופות גנריות שונות, שנרכשו על ידי 11 חברות מתחרות בענף. זהו המספר הגדול ביותר אי פעם של תרופות שחברה נאלצה למכור כחלק מדרישות ה־FTC. בסל התרופות שנמכרו מצויות בין היתר אנטיביוטיקה, תרופות לירידה במשקל וגלולות למניעת הריון.
השלמת העסקה נדחתה שלוש פעמים - מינואר־מרץ 2016 לאפריל 2016, לאחר מכן ליוני 2016, ולבסוף היא נדחתה עד לפני יומיים, אוגוסט 2016. נראה כי המניע לדחיות היה מספר התרופות הגדול שנדרשה טבע למכור. לפני השלמת עסקת אלרגן הסתפקו בטבע בהסבר: "אנו עובדים באופן הדוק עם ה־FTC מאז ההודעה על הרכישה ביולי בשנה שעברה, והשגנו מאז התקדמות משמעותית".
מה כולל תיק התרופות של טבע?
עם השלמת הרכישה לטבע יהיו כ־1,800 סוגי תרופות ו־16 אלף מוצרים עם נוכחות מסחרית ב־80 שווקים שונים.
כמו כן, לאחר הרכישה יהיו לטבע 338 מוצרים הממתינים לאישור בארה"ב מה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי). זה כולל 115 מוצרים המיועדים להגשה ראשונה (First to File).
בחזית האירופית, לאחר השלמת העסקה ממתינים 613 מוצרים לאישור. בסך הכול מתכננים בטבע השקות של כ־1,500 מוצרים גנריים בעולם ב־2017.
מה הקנתה העסקה במונחי סינרגיה?
טבע מצפה להשיג סינרגיות בעלויות וחיסכון במסים שיגיעו עד 1.4 מיליארד דולר בכל שנה עד סוף 2019. אלה יושגו בזכות ניצול יתרון לגודל ומניעת כפילויות וחוסר יעילות. החברה כבר דיווחה כי העסקה תתרום לצמיחה ברווח למניה (non-GAAP) של כ־14% ב־2017 ושל כ־19% ב־2019, והוא ינוע בין 6.9 ל־7.4 דולר.
עוד מעריכים בטבע כי החברה המאוחדת צפויה לייצר תזרים מזומנים של יותר מ- 25 מיליארד דולר מסגירת העסקה ועד סוף 2019, קצב צמיחה של 11%.
האם הפיטורים כבר בדרך?
בין שתי החברות קיימת התאמה חזקה באסטרטגיה ובתרבות ארגונית, וטבע מציינת כי היא תתמקד במינוף היכולות האנושיות בשני הארגונים. אף על פי כן, נראה שפיטורים של מאות עד אלפי עובדים בשנים הקרובות הם בלתי נמנעים.
בטבע מבטיחים כי המבנה הארגוני החדש שיווצר יחתור להפיק את המיטב מהיכולות האנושיות בשתי החברות. מטרתו להבטיח שהחברה החדשה תמנף את טביעת הרגל המסחרית שלה ואת המיצוב התחרותי שלה כמובילה עולמית בתחום הגנריקה.
מבנה ההנהלה החדש יפעל מיד לאחר סגירת הרכישה, כך שהחברה תוכל לחתור מייד למקסם את צמיחתה.
לאן מועדות פניה של טבע לאחר רכישת הענק?
הדיו עוד לא יבש על הסכם הרכישה של אלרגן, ושלשום היא דיווחה על רכישה נוספת - הפעם של אנדה (Anda), תמורת 500 מיליון דולר. אנדה היא המפיצה הרביעית בגודלה של תרופות גנריות בארה"ב, וגם אותה רוכשת טבע מידי אלרגן במהלך אסטרטגי יותר מאשר פיננסי. ב־2016 צפויות לאנדה הכנסות של 1.5 מיליארד דולר.
המניע של טבע לרכישת אנדה הוא הרצון שלה להשיג דריסת רגל בשוק ההפצה, שצפוי לעבור תהפוכות בשנים הקרובות נוכח שינויים טכנולוגיים עתידיים.
אנדה מפיצה מוצרים גנריים, תרופות מקור ותרופות ללא מרשם עבור כ־300 יצרנים, לבתי מרקחת, בתי חולים, בתי אבות ומרפאות. כחלק מהעסקה תרכוש טבע שלושה מרכזי הפצה באוליב ברנץ' מיסיסיפי, ווסטון פלורידה, וגרובפורט אוהיו, המעסיקים יותר מ־650 עובדים. סגירת העסקה כפופה לאישור הרגולטור וצפויה להיסגר במחצית השנייה של 2016.
כעת הכדור בידיים של טבע, שידעה בעבר לבצע סינרגיות כהלכה. באוויר עדיין תלויה שאלת הפטנט על הקופקסון. בתחזיות ההכנסות והרווחים עד 2019, שעתידים לשרת את החוב, טבע הביאה בחשבון אי תחרות בגזרת הקופקסון עד 2020.
אולם, ייתכן כי הפטנט יפוג כבר באוגוסט 2018, תלוי בבתי המשפט בארה"ב. אם הפטנט ייפגע מוקדם מהתחזיות, ייתכן והחוב יכביד על פעילותה של טבע, שרוצה להיות החברה הגנרית הגדולה בעולם.