הברקזיט נשכח ובוול סטריט מצאו את הנקודה המתוקה
אחרי שבתוך פחות מחודש וחצי עלה שוק המניות האמריקאי ב־10%, אתמול נגע מדד S&P 500 בשיא של כל הזמנים ונאסד"ק כבש שיא היסטורי. יחד עם תשואות האג"ח שעלו, נראה כי הכל מוכן לקראת העלאת ריבית של הפד בספטמבר
שוק המניות האמריקאי לא מפסיק לשבור שיאים. S&P 500 נגע אתמול בשיא של כל הזמנים ברמה של 2,186 נקודות, ואילו נאסד"ק טיפס בכמעט חצי אחוז במהלך המסחר לשיא היסטורי של 5,237 נקודות. רק דאו ג'ונס, שסובל ממשקולת בדמות מניותיהן של חברות האנרגיה, לא מצליח לקבוע שיאים חדשים.
- אלדד תמיר: הסיכון באג"ח הארוכות עולה
- לראשונה זה 7 שנים: הבנק הבריטי הוריד את הריבית - ב-0.25%
- ארה"ב: הפד הותיר את הריבית ללא שינוי
בתוך פחות מחודש וחצי עלה שוק המניות האמריקאי ב־10% וסחף אחריו את שוקי אירופה, עם עלייה של כ־10% בדאקס הגרמני - שלראשונה מאז פברואר אינו בטריטוריה דובית - ושל 14% במדד פוטסי 100 בלונדון. מדד MSCI WORLD, המשקף קשה רחבה יותר של מדינות, בהן 21 מדינות מתפתחות, עלה ב־9.5%, אך לא רשם שיא חדש מאז מאי 2015. כל זה קורה בעיצומה של תקופה דו"חות, שהוגדרה מלכתחילה כחלשה.
באופן פרדוקסלי, מה שהביא את השווקים לצאת לראלי מחודש לאחר הוא הזעזוע שנרשם לאחר הברקזיט - ההצבעה בבריטניה על יציאת מהאיחוד האירופי, שהתרחשה ב־23 ביוני.
ביומיים שלאחר ההצבעה, הבורסות בעולם עברו זעזוע שעורר חשש בקרב המשקיעים כי צמיחת הכלכלה תיפגע. חוסר הוודאות גרם להם לחשוב כי הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב שבראשו עומדת ג'נט ילן, ידחה את העלאת הריבית.
הסחרור בכלכלה, ביחד עם הצפי כי עליית הריבית בארה"ב – שעומדת על הפרק כשנה וחצי – שוב תידחה, גרמה למשקיעים לרוץ לבונקר של איגרות החוב הממשלתיות.
בימים האחרונים של חודש יוני ובתחילת חודש יולי רשמו האג"ח עליות והתשואות עליהן צללו.
הצלילה בתשואות העידה כי המשקיעים חוששים מן הבאות - שהם מעריכים שהצמיחה בעולם תישאר אפסית, שהסיכונים גברו, ולכן כדאי לקבל ריביות אפסיות ואף שליליות בתמורה לביטחון שבאג"ח ממשלתיות. שוק החוב נכנס לסחרור: בתחילת יולי אג"ח לעשור של ממשלת ארה"ב נסחרו בתשואה של – 1.36% שפל של כל הזמנים, ואג"ח גרמניה באותו מח"מ נסחרו בתשואה שלילית של 0.18%.
יחד עם הצלילה בתשואות, שוק המניות המשיך לרשום שיאים ומחק במהירות את הירידות שנרשמו ביומיים שלאחר הברקזיט. מאז המשקיעים נהנים משני העולמות: שוק האג"ח עולה והתשואות בו יורדות בשל הצפי כי הריבית תישאר נמוכה; ובמקביל שוק המניות עולה ומשקף כי אין משבר חריף באופק.
בשווקים נוצרה נקודת חוסר הכרעה פיננסי
"הנקודה המתוקה" (The Sweet spot) הוא מושג מעולם הספורט שמתאר צירוף של משתנים המביאים לתוצאה הטובה ביותר. המושג כבש לאחרונה את עולם הכלכלה ובו המשמעות דומה - מצב שבו כולם נהנים מצירוף נתונים כלשהו.
תנועה זו של שוקי המניות והחוב משקפת את אותה "נקודה מתוקה", במקרה זה - נקודת חוסר הכרעה פיננסי. איגרות החוב עולות והתשואות עליהן יורדות, כאילו מצפות לנו שנים רבות של ריבית אפסית או שלילית. מנגד, העלייה החדה בבורסות מעידה כי אנחנו בפתחה של תקופת שגשוג כלכלי.
זוהי נקודה זמנית בלבד. היא נוצרה בשל הערכות כי מדיניות הריבית הנמוכה תישאר זמן רב. העלייה בשוק המניות קשורה באופן הדוק לציפיות הריבית. בשנים האחרונות אחד הכוחות הגדולים שהשפיעו על השווקים היה הריביות הנמוכות. כך, כשהריבית ללא סיכון אפסית ואף שלילית, המשקיעים העבירו כספים למניות ולנדל"ן כדי להשיג תשואה כלשהי.
הורדת הריבית האיצה את קבלת הרווחים
הציפייה לשנים רבות של ריבית אפסית במצב הנוכחי, כמו גם הציפייה שהעליות של השנים האחרונות יימשכו, לא נראות הגיוניות. הורדת הריבית בשמונה השנים האחרונות יצרה עושר אדיר בעולם, שכן הפעולה של הורדת ריבית דומה לסחיטה: למעשה מקפלים את כל הרווחים העתידיים מהנכסים ומשקפים להם שווי גבוה יותר.
אם ניקח, למשל, נכס שמניב הכנסה של ארבעה שקלים בשנה.
בסביבת תשואות של 4% היינו רוכשים אותו ב־100 שקל. במצב כמו זה ששורר כיום, שבו התשואה על פיקדונות היא אפסית ואג"ח ממשלתיות לעשור מניבות 1.5% בשנה, המשקיעים מוכנים לשלם יותר עבורו. במקרה כזה, שווי הנכס מוערך ביותר מ־260 שקל.
ניתן לראות בתהליך סוג של הקדמת רווחים. אם ציפינו שנכס יניב רווחים בשיעור מסוים מערכו בכל שנה, הרי שהורדת הריבית האיצה את קבלת הרווחים. בהיעדר אלטרנטיבות השקעה, המניות - בעיקר אלה שמניבות דיבידנד, בדיוק כמו הדוגמה של הנכס המניב ארבעה שקלים בשנה - מקבלות שווי גבוה יותר.
מנגנון זה הוא הגורם העיקרי ששוק הנכסים, הכולל מניות ונדל"ן, רשם עליות חדות בשנים האחרונות. זו הסיבה שהשווקים זינקו מאז ההצבעה על הברקזיט - הצפי כי עליית הריבית תתעכב.
בימים האחרונים התווספו למשוואה נתונים שעלולים להצביע כי אנו צפויים לצאת מאותה נקודה נוחה. מנתוני התעסוקה ליולי, שפורסמו ביום שישי האחרון, עולה כי לכלכלה האמריקאית נוספו בחודש זה 255 אלף משרות חדשות. נתון חזק זה העלה את הסיכוי להעלאת ריבית בספטמבר הקרוב. השפעתו ניכרת בימים האחרונים בשוק האג"ח הממשלתיות בארה"ב וגם של המקבילות בישראל, שרשמו עליות תשואות קלות.
אז אנחנו עדיין משכשכים ברמות תשואות נמוכות, אולם כבר התרחקנו מרמות השפל של יולי. ככל שהפד ייתן רמזים כי הריבית צפויה לעלות, וכלל שעליית התשואות תימשך, סביר שהחגיגה במניות תיחלש.