בירן נגד המחזיקים: "בקשתם נועדה לחסל את קבוצת אלון"
בעל השליטה באלון חושש מהשתלטות עוינת וטוען כי במסווה של הסדר הבראה ובאמתלות של חוסר סולבנטיות, נציגות מחזיקי האג"ח מבקשת להעביר לידיה את כל המניות ולהותיר את החוב למחזיקים בעינו
בעל השליטה בקבוצת אלון, שרגא בירן, מחריף את המאבק במחזיקי האג"ח. בכתב תגובה שהגיש לבית המשפט טוען בירן כי במסווה של הסדר הבראה ובתואנות של חוסר סולבנטיות, המחזיקים מבקשים לכפות הסדר חוב על קבוצת אלון כדי לבצע הצעת רכש עוינת לכל מניות החברה.
- בירן רוצה להכריח את מחזיקי האג"ח לקבל תשלום מאלון
- בסטיונר ועו"ד נכנסים להיכל. רק אחד מהם ישלם מס על 30 דירות
- גם אקזיט בחסות קארל אייקן לא יעזור לבירן לשרת את החוב
לדבריו, דרישתם של המחזיקים "חסרת אחריות ובלתי סבירה בעליל, ומבקשת מבית המשפט למתוח את גבולות הדין בדרך הילוך פסולה, בלתי מידתית וחסרת תום לב". עוד ציין בירן כי "הרמטיק מייצגת גופים פיננסיים ומוסדיים. לא מדובר בנושה זוטר מן המניין, אלא במשקיעים מתוחכמים המכירים את השווקים שבהם פועלת החברה ואת הסיכונים שלהם היא חשופה".
מחזיקי האג"ח של אלון, שאותם מייצגת חברת הנאמנויות הרמטיק, מינו נציגות הכוללת את כלל, הפניקס, פסגות ומגדל. חבריה הצביעו ברוב של 98% על נקיטת צעדים נגד אלון, ולפיכך דרשה הרמטיק מבית המשפט לכפות על הקבוצה הסדר.
חוב של 1.8 מיליארד שקל
המחזיקים החליטו להעמיד חוב של 1.8 מיליארד שקל של החברה לפירעון מיידי על רקע הורדת דירוג של האג"ח, שגרמה לה לא לעמוד באמות המידה הפיננסיות של האג"ח. המחזיקים התאכזבו מכך שבירן לא הזרים הון לקבוצת אלון, שבה מחזיקה (53%) חברת ביילסול שבבעלותו (80%) ובבעלות דודי ויסמן.
בכתב התגובה שהגישה אלון באמצעות עו"ד עופר צור ממשרד עו"ד גורניצקי ושות' נטען כי הבקשה הדחופה להסדר אינה מיועדת להבראת החברה "אלא לחיסולה, והיא חסרת בסיס משפטי או כלכלי". צור מביא כתימוכין את היקף נכסי החברה — 2.4 מיליארד שקל, יתרות מזומנים ונכסים נזילים של 700 אלף שקל, מניות במאגר תמר במיליארד שקל ומניות דלק ארה"ב ששווין בבורסה אמנם כ־400 מיליון שקל, אבל המומחה האמריקאי גרפילד מילר מחברת הייעוץ האמריקאית Aegis קבע כי שוויין הריאלי 700 מיליון שקל.
באלון גורסים כי בניגוד לטענת מחזיקי האג"ח, היקף הנכסים עולה על ההתחייבויות ב־380 מיליון שקל. עוד טען עו"ד צור כי בחודש שחלף מאז הגישה הרמטיק את הבקשה, עלה היקף נכסי החברה ב־150 מיליון שקל, וכי עד היום היא פרעה 1.4 מיליארד שקל למחזיקים.
תוכנית בת שלושה שלבים
"הבעלים של החברה לא נכנעו לתכתיבים של הרמטיק, וזו החליטה לבצע תרגיל פסול שבמסגרתו גמרה אומר להכניע את החברה, לגבות את מלוא החוב ולקחת את כל המניות בכפייה", נכתב. צור הציג תוכנית בת שלושה שלבים של המחזיקים: ראשית, העמדת החוב לפירעון מיידי "בתואנה כלשהי" ודרישת תשלומו המיידי (הורדת הדירוג שספגה אלון מהווה עילה לפירעון מיידי אולם בירן מציג אותה כטכנית); שנית, יצירת מראית עין של חדלות פירעון, הגשת בקשה לאישור ההסדר ודרישה לקבל את כל מניותיה; שלישית, לאחר שהחברה עוברת ידיים — לפרוס את כל התשלומים מחדש. "כשמניות החברה יעברו לידי הרמטיק", ציין צור, "היא תמכור אותן בחלקים וברווח גדול, והחברה לא תבריא אלא תחוסל".
חברות ובעלי שליטה כבר טענו בעבר לסולבנטיות של חברה בניגוד לבעלי החוב. אולם האשמה זו של מחזיקי האג"ח בניסיון השתלטות עוינת היא חריגה.
"הרמטיק דורשת לבצע הצעת רכש כפויה, בלי לשלם מאומה, להעביר את מניות החברה אליה ולהותיר את חוב החברה למחזיקים בעינו", טוען בירן. לטענתו, הרמטיק מסתמכת על התקדים בקבוצת אי.די.בי שהוכרזה כחדלת פירעון, אלא שלדבריו אי.די.בי היתה חריגה כי לא שילמה חובותיה לנושים במשך שנה ולא היתה מסוגלת לשלם.
בירן אף מרחיק לכת ומחריף את טיעוניו באומרו: "קיים חשד שלפיו נעשו פעולות פסולות מול חברת הדירוג, ישירות, לצורך השפעה על שינוי הדירוג ויצירת עילה להגשת הבקשה לאכוף הסדר הבראה על החברה".
שופטת בית המשפט המחוזי בלוד עירית וינברג־נוטוביץ' דחתה לפני כמה ימים את בקשת אלון לעכב ההליכים להסדר. אלון ביקשה כי אלה יעוכבו עד שתתברר תביעה שהגישה, שביקשה להורות על ביטול ההחלטה של מחזיקי האג"ח להעמיד את החוב לפירעון מיידי.