נחשף בכלכליסט
קרן ברוש: "למנכ"ל מטומי הנוכחי אין כיוון אסטרטגי"
הקרן, שהפכה לבעלת עניין בחברת הפרסום הדיגיטלי רק בסוף השבוע, קוראת לכינוס אסיפת בעלי מניות ולדון במעמדו של המנכ"ל. בעל המניות (12%) אילן שילוח, ששלט בעבר במטומי ושפרש ב־2015 מתפקידו כיו"ר החברה, מכחיש קשר למהלך
קרן ברוש מבקשת לכנס אסיפת בעלי מניות במטומי, לצרף חבר לדירקטוריון ולדון במעמדו של המנכ"ל עופר דרוקר והאסטרטגיה של החברה על רקע ההידרדרות בתוצאותיה העסקיות. הקרן, המנוהלת בידי אמיר אפרתי, מותחת ביקורת קשה על התנהלות חברת הפרסום הדיגיטלי במצגת נרחבת שהפיצה למוסדיים המחזיקים במניה.
- קרן ברוש תהפוך לבעלת עניין במטומי ותדרוש שינוי בניהול
- מטומי מאשרת: קרן ברוש הפכה לבעלת עניין בחברה
- מטומי צופה ירידה של עד 34% ב־EBITDA השנה
ברוש ואקסודוס (קרן־בת נזילה יותר למשקיעים) טוענות כי ההרעה בעסקי מטומי מאז הנפקת החברה ב־2014 בלונדון נובעת מניהול לא ראוי של החברה, היעדר כיוון אסטרטגי והעובדה שההנהלה לא לוקחת אחריות. הם מציינים כי מאז הונפקה בלונדון איבדה מטומי שישה מבין עשרה מנהלים בכירים, שהיו עיקר ההון האנושי שלה, משום שהיו מתוסכלים מהיעדר כיוון אסטרטגי, וכי בעלי המניות שלה מתוסכלים ממצב החברה. במטומי, מנגד, טוענים שהעזיבות טבעיות ונעשו בהסכמה כחלק מהליך התייעלות.
"נכסיה של מטומי אטרקטיביים מאוד, אבל יהיה קשה להגיע למלוא מיצוי הערך החבוי בהם, אם החברה תמשיך לפעול בניהול הנוכחי וללא כיוון אסטרטגי מובהק", טוענים בקרן. ברוש דורשת לנקוט שלושה צעדים כדי להגן על הנכסים העיקריים של מטומי ולהציף ערך בחברה: זימון אסיפה כללית של בעלי המניות לדיון במצגת וגיוס בנק השקעות שיבחן אלטרנטיבות אסטרטגיות כדי להציף את הערך החבוי בנכסי החברה; ייעול מבנה העלויות וביצוע אופטימיזציה לנוכח העובדה שנכסי החברה מנוהלים בעלויות גבוהות וללא תוכנית מסודרת; וחיזוק הדירקטוריון על ידי מינוי אמיר אפרתי לדירקטור.
ברוש ואקסודוס מנהלות נכסים בהיקף של 500 מיליון שקל ומתמקדות באג"ח קונצרניות ובמניות בסיטואציות מיוחדות שבהן חברות ישראליות בעלות נכסים טובים נמצאות בבעיה, תזרימית או ניהולית. כחלק מפעילותם פוגשים מנהלי הקרן מנהלים בחברה, עובדים לשעבר שלה וגורמים בתעשייה שבה היא מתנהלת. כך עשתה ברוש גם במקרה של מטומי. ואולם, היא נפגשה עם כל חברי ההנהלה אך לא עם המנכ"ל דרוקר, שאותו היא מבקשת להדיח. דרוקר זוכה לגיבוי מצד בעלי מניות אחרים בחברה.
מטומי הונפקה ביולי 2014 לפי שווי 347 מיליון דולר. מאז איבדה המניה 58% משווייה לנוכח ירידה בביצועים. ברוש ואקסודוס הגיעו יחד לאחזקה של 6.93% במניות החברה ודיווחו על כך לבורסה ביום חמישי בערב, לאחר חשיפת "כלכליסט" על ההתפתחות. ברוש מבססת את טענותיה באמצעות השוואת פעילותה של מטומי אל אחת ממתחרותיה, טפטיקה (Taptica), שגם היא נסחרת בלונדון ובעלת שווי שוק דומה (128 מיליון דולר מול 111 מיליון דולר למטומי).
כך למשל, שיעור ה־EBITDA של טפטיקה במחצית הראשונה של 2016 היה 16.3%, זאת לעומת 6.7% בלבד למטומי. הכנסות טפטיקה צמחו באותה התקופה ב־47% לעומת נפילה של 14% במטומי. "שיחות שקיימנו עם שחקנים משמעותיים בתעשייה מעידות שלמטומי טכנולוגיה טובה יותר והיא ממוקמת גבוה יותר במעלה שרשרת הערך, אולם לא מצליחה לתרגם את ההכנסות לרווחיות אף שהן גבוהות פי 2.5 מאלה של טפטיקה", טוענת ברוש. מקורבים לחברה טוענים בתגובה כי טפטיקה פועלת בתחום שונה ממטומי ומייצגת את המפרסם ברכישת שטחי מדיה, ואילו מטומי עובדת עם האתרים. כך, טפטיקה למעשה איננה מתחרה, אלא משתפת פעולה.
בעיית אינטגרציה
בברוש מציינים כי החברות־הבנות שרכשה מטומי בשנתיים האחרונות מנוהלות עצמאית על ידי היזמים מבלי לעבור אינטגרציה בחברה עצמה, מה שהופך את מטומי למעין חברת אחזקות, ועל כן עליה להתחיל להתנהל ככזו. עוד הם אומרים כי הפעילות המסורתית של החברה היא שהביאה להידרדרות בתוצאותיה, שכן החברות שנרכשו הן חברות טובות. מקורבים למטומי טוענים שהתחום המסורתי מצוי בירידה בכל התעשייה, ומציגים לדוגמה את רוקט פיול, ששווייה ירד מ־2 מיליארד דולר ל־133 מיליון דולר. מכאן שהידרדרות מטומי היא חלק מהתקופה הקשה של התעשייה כולה. עוד הם מציינים כי השקעות גדולות יחסית במו"פ של פרסום וידיאו ומובייל פוגעות בתוצאות החברה השנה וצפויות להניב פרי מהשנה הבאה.
בעלי המניות הגדולים במטומי הם חברת הפרסום הבינלאומית פובליסיס (23.9%), אילן שילוח (11.9%), קרן ויולה (10%) ודרוקר (3.5%). אילן שילוח שהיה בעל השליטה הקודם בחברה מכחיש כי הוא עומד מאחורי המהלך. גם קרן ברוש הכחישה קשר כלשהו לשילוח.