$
בורסת ת"א

הוועידה הלאומית

"שינוי שליטה בהפניקס יאפשר לנו לבצע רכישות. אנחנו בעד"

מעיין כהן, יד ימינו של מנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו זה ארבע שנים, מדברת בראיון ראשון על השינויים שעוברת תעשיית בתי ההשקעות, על החזית הצפויה בגזרת תעודות הגמל ועל מוצר הגמל החדש להשקעה של האוצר, שצפוי לשנות את כללי המשחק בשוק החיסכון

רחלי בינדמן 08:5212.09.16

הפנים שמזוהות עם בית ההשקעות אקסלנס בשנים האחרונות הן אלה של המנכ"ל הדומיננטי עוזי דנינו. לא רבים יודעים שכבר תקופה ארוכה מעיין כהן מתפקדת כיד ימינו. כהן, המשנה למנכ"ל אקסלנס זה ארבע שנים, אחראית על תחום האסטרטגיה, פרויקטי הרוחב, יחידות המטה, הכספים, מערכות המידע ומשאבי האנוש והתפעול בבית ההשקעות.

 

יש הצופים כי כהן (48) תנהל בעתיד את בית ההשקעות שבבעלות חברת הביטוח הפניקס. בראיון ל"כלכליסט" מתארת כהן את מנועי הצמיחה של בית ההשקעות בעולם של תחרות גוברת ונוכח השינויים שעובר הענף.

 

 

באחרונה מחקה הפניקס את אקסלנס מהמסחר בבורסה. אחת הזרועות החזקות של בית ההשקעות היא פעילות הגמל שלו. בשוק מעריכים כי הפניקס תמזג את פעילות הגמל לתוכה. האם הגזרה הזו מובאת בחשבון?

"אם בהפניקס רצו למזג את פעילות הגמל שלנו, הם יכלו לעשות זאת גם לפני המחיקה. אקסלנס בתנופה, נתח השוק שלנו בגמל גדל ותוצאות ניהול ההשקעות יפות, וגם קופות הגמל מבוססות המדד שלנו מגייסות יפה. אנחנו רצים לפי התוכניות כרגיל, ואני מאמינה שבעלי המניות רואים את העבודה היפה שאנחנו עושים".

 

 


ובכל זאת, ציבור החוסכים של אקסלנס לא צריך להיות מוטרד מכך שהחברה־האם חתמה על עסקה למכירת פעילותה לקבוצה הסינית יאנגו?

"נפגשתי עם קבוצת פוסון, שהיתה אמורה לרכוש את הפניקס בעבר, וגם עם המשקיעים שעכשיו על הפרק. מכירת השליטה טובה לאקסלנס. העובדה שהוא חלק מקבוצת דלק מגבילה את יכולתו לצמוח באמצעות מיזוגים ורכישות. יש לנו מאזן חזק, כמעט ללא חוב, ואנחנו בשלים ומחכים לעשות רכישה מהאמצעים הפנימיים שלנו".

 

ברמת החוסך, תהיה לכך השפעה?

"עם הרגולציה היום, הבעלים לא יכולים להתערב ברמת ניהול ההשקעות. אין שום סיבה שהחלפת הבעלים תגרור שינוי במצב החוסכים".

 

מעיין כהן מעיין כהן צילום: אוראל כהן

 

המקל של תעודות הסל, הגזר של "גמל להשקעה"

אחרי שנים שבהן אגף שוק ההון באוצר חבט בענף הגמל, בשיא שהגיע עם קיצוץ של כמעט 50% בתקרת דמי הניהול החוקית המותרת לגבייה, הוא סוף סוף הציע סוכרייה. מדובר במוצר חיסכון חדש בשם "גמל להשקעה", המציע הטבות מס למתמידים.

 

המוצר החדש ישנה את כללי המשחק?

"הגמל להשקעה הוא מוצר מדהים, וככל שאני חושבת עליו יותר, אני מבינה עד כמה. הוא מקדם שני ערכים — מודעות לחיסכון וחינוך לחיסכון. אנחנו עדים לתופעות מקבילות של עלייה בצריכה, עלייה בתוחלת החיים, החלפה תכופה של מקומות עבודה ומשיכת כספי פיצויים — וכל אלה פוגעות בחיסכון. היתרון של המוצר הזה הוא שאפשר להפקיד אפילו 100 שקל בחודש, ואפילו לא להפקיד כלל בחודש מסוים אם אין. זהו ניהול השקעות רציני, עם מגוון רחב של מסלולי השקעה, סחירות, נזילות, וגם אופציה למשיכת הכסף בגיל פרישה כקצבה חודשית תוך פטור מלא ממס על רווחי הון. עבור אנשים בני 50 ומעלה זה לגמרי אפשרי להשאיר את הכסף עד הפרישה. שיעור התחלופה — הסכום שמקבלים כקצבה פנסיונית מתוך המשכורת החודשית — הולך ויורד. והמוצר הזה בפירוש בא לעודד את הציבור לחסוך. אנחנו רוצים שהוא יהיה נגיש באינטרנט ושיהיה שקוף".

 

מהם דמי הניהול שתגבו עבורו?

"אני עוד לא יודעת להגיד. היום האפשרות לצירוף לקוחות באמצעות הדיגיטל לא תוריד עלויות, כי עלינו להמשיך ולשלוח דיווחים בדואר. יש לנו שיח מול האוצר בנושא כדי לייצר מסלולים פשוטים וזולים יותר. בכל מקרה, הדיגיטל הוא בשורה. כמו שאני עושה קניות בסופר דרך האינטרנט, אין שום סיבה שלא ארכוש ככה מוצרים פיננסיים".

 

פעילות תעודות הסל של אקסלנס, תחת המותג קסם, מאוד דומיננטית. בקרוב תצא לדרך רפורמה שתהפוך את תעודות הסל לקרנות סל ותהפוך גם את חברות קרנות

הנאמנות למתחרות. אתם מתכוננים לפגיעה ברווחיות המוצר?

 

"קסם היא חברה מצוינת, מובילה במקצועיות שלה, עם שדרת מנהלים ותיקה. הלקוח ישמור לה אמונים".

 

בקרנות הנאמנות אתם סובלים מיציאת כספים מסיבית. באחרונה מיניתם מנכ"ל חדש, אמיר גיל, שמגיע מתחום ההשקעות. מתי צפויה תפנית?

"עשינו לא מעט צעדים בחברה הזו, כולל המינוי של אמיר. צריך להמתין כמה חודשים".

 

המינוי החדש מגיע לקראת כניסת תקרת השכר למנהלי הפיננסים לתוקפה בעוד חודש, מהלך שיגביל לעלות שכר שנתית של 2.5 מיליון שקל. מה דעתך עליה? תיפגעי ממנה?

"אני לא מגיעה לתקרה. היה בהחלט מקום לשינוי בנורמות השכר, אבל המילים שתמיד שגורות בפי הן איזון ומידתיות. אנשים טובים עוזבים את העולם הזה והולכים לעבוד בגופים לא מפוקחים, שם הם מקבלים שכר גבוה בעשרות אחוזים. זו תופעה בעייתית. עדיף היה לבנות סרגל חכם שיביא בחשבון את השכר הממוצע והחציוני בארגון, ולא כפי שנעשה".

 

אתם מנהלים כבר תקופה ארוכה מו"מ מול ועד העובדים ביחס להסכם קיבוצי. מה העלות הצפויה?

"הקמת ועד זו תופעה חברתית, שניכרת אפילו בתעשיות שלא האמנו שיופיעו בהן, כמו הייטק. זו תופעה שתתרחב לכל ענף הפיננסים והיא לגיטימית — זכותם של העובדים להתאגד. אנחנו בדיאלוג עמם ובישורת האחרונה של גיבוש הסכם".

 

"זה לא סביר שבת"א־100 יש רק 20% מנהלות"

בבורסה המקומית ניכר יובש ועד כה נרשמה הנפקה ראשונית אחת בלבד ב־2016, של חברת שירותי התוכן וונטייז, מה שמשפיע על היצע ההשקעות. מה דעתך על התהליכים הללו?

"הבורסה היא מנוע צמיחה חשוב והיא מתייבשת, חברות יוצאות ממנה. אין ספק שהבורסה יכולה להתאושש. והיא חייבת".

 

מה החזון שלך לבית ההשקעות?

"יותר מוצרים פשוטים, אינטרנטיים. מנגד כניסה לתחומים מתוחכמים כמו קרנות השקעה. ליצור תמהיל שיאפשר גישה להשקעות לציבור הרחב אך גם לשחקנים מתוחכמים, כניסה לתחום האשראי לעסקים קטנים ובינוניים ובהמשך לאשראי צרכני".

 

את רואה את עצמך מנהלת את אקסלנס ביום מן הימים?

"אני אוהבת לעבוד לצד עוזי, יש לי הרבה עניין ועשייה. אני גם אוהבת לעשות שינויים. התעשייה משתנה ואנחנו עתידים להפוך לסופרמרקט של מוצרים פיננסיים לכל גיל ולכל מטרה. אני בת 48, צעירה. מן הסתם בעתיד יהיו לי עוד תפקידים".

 

איך את מסבירה שאין היום ולו מנכ"לית אחת בבית השקעות?

"באקסלנס יש 50% מנהלות ותחתיי עובדות בעיקר נשים. תמיד בחרתי מנהלים טובים, ללא קשר למין שלהם, ויצא שמדובר בנשים. אין ספק שזה לא סביר שבראש החברות במדד ת"א־100 יש רק 20% מנהלות, אבל זו מגמה שמשתנה".

 

מה דעתך על שיטת העבודה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר?

"אני אוהבת את צורת העבודה שלה. היא עושה שינויים, מבינה את המומנטום שהתעשייה עוברת ומביאה מוצרים חדשים כמו גמל להשקעה, חיסכון לכל ילד וחזון טכנולוגי. היא רואה כמה צעדים קדימה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x