גל עזיבות בחברות הפארמה החשודות בתיאום מחירים
אימפקס האמריקאית הודיעה כי מנכ"ל החברה יסיים את תפקידו באופן מיידי. הוא מצטרף לשורת בכירים בענף שעזבו בחצי השנה האחרונה במפתיע. זאת בקרב 12 חברות הפארמה, טבע ביניהן, שמתנהלת נגדן חקירה בארה"ב על תיאום מחירי תרופות
חקירת רשות ההגבלים העסקיים האמריקאית בפרשת תיאום מחירי 20 תרופות גנריות, הכוללת 12 חברות פארמה, גובה מחיר נוסף. נשיא ומנכ"ל חברת אימפקס לברטוריז (Impax Laboratories) פרדריק וילקינסון (Wilkinson) הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כמיליארד דולר, עזב את החברה באופן מיידי.
- אנטרופי תמליץ למוסדיים לאשר את מיזוג אבנר ודלק קידוחים
- רשות הגז הטבעי מעלה את מחיר החלוקה למפעלים ב־40% בשל כשלים של המדינה
- כתבי אישום ראשונים בפרשת תאום המחירים שגם טבע מעורבת בה
חברת אימפקס מקליפורניה מפתחת ומייצרת 70 תרופות גנריות הגיעה ל"הסכם הדדי עם וילקינסון כי הוא ייפרד מתפקידיו באופן מיידי", נכתב בהודעת החברה. באתר אימפקס אף מיהרו והוציאו איזכורו כחלק מההנהלה כבר אתמול. באימפקס לא ציינו את סיבת העזיבה, אך החברה נמנית עם תריסר החברות שקיבלו צווים מהמחלקה המשפטית בארה"ב הקשורים לחקירה פדרלית בגין תיאום מחירים לכאורה של תרופות גנריות.
הקשר הישראלי
בין חברות אלו נכללות גם מיילן וטבע שנסחרות בבורסת ת"א, חברת התרופות הישראלית תרו (והחברה־האם שלה), הנסחרת בבורסה של ניו יורק בשווי של 4.4 מיליארד דולר, יצרנית התרופות לאנט הנסחרת בבורסה של ניו יורק לפי שווי של 940 מיליון דולר, חברת אנדו מפנסילבניה שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר. כמו כן הרשימה כוללת כמה חברות פרטיות כמו Covis השווצרית, סאן ההודית (Sun), החברה־האם של תרו תעשייה רוקחית, מאיין האוסטרלית (Mayne), פאר מניו ג'רזי (Par) והחטיבה הגנרית של אלרגן, אקטביס, שאותה טבע רכשה מאלרגן בעסקה שנחתמה באוגוסט 2015. מלבד זאת הגיש משרד המשפטים האמריקאי כתבי אישום נגד שני חשודים נוספים, שניהם מחברת התרופות Heritage: ג'פרי גלזר, המנכ"ל לשעבר, וג'ייסון מאלק, הנשיא לשעבר.
הקשרים הישראליים בצל פרשת תיאום המחירים לכאורה מתהדקים עם התפטרותו של מנכ"ל אימפקס הפורש. וילקינסון שמונה לנשיא ומנכ"ל החברה באפריל 2014 כיהן לפני כן כראש מחלקת מחקר גלובלי ופיתוח באקטביס. בהקשר זה נודע בתחילת החודש כי מנכ"ל טבע גנריקה, סיגורדור (סיגי) אולפסון האיסלנדי, התפטר גם הוא מתפקידו בחברת הפארמה הישראלית. אולפסון נחשב למהותי במיוחד לתהליך האינטגרציה של אקטביס וטבע. זאת משום שבתפקידיו הקודמים ולאורך תקופה העולה על עשור כיהן כמנכ"ל, כסגן נשיא וכנשיא אקטביס טרם מכירתה לטבע והיה החוט המקשר לביצוע עסקת הרכישה הענקית מלכתחילה. אולפסון עצמו נימק את פרישתו בעומס הרב ובפעילות האינטנסיבית שלו בטבע.
גם באימפקס מנתקים קשר בין החקירה המתנהלת ועזיבת המנכ"ל ורק מציינים כי אין קשר בין עזיבתו של וילקינסון לחקירה. באופן מקרי, גם מנכ"ל חברת התרופות תרו, קאל סנדרם (Sundaram), הודיע לאחרונה כי יפרוש עד סוף השנה מניהול החברה. תיאום מחירי תרופות יכול להיות רווחי מאוד הן לחברה שמחזיקה את הזכויות על תרופת המקור והן לחברה הגנרית, שאמורה להכניס תחרות לתרופת המקור, ושאחרת היתה מורידה את המחיר עוד יותר לצרכן.
תביעות פרטניות
בשבוע שעבר הגישו 20 מדינות ברחבי ארה"ב תביעות נגד טבע, מיילן וארבע חברות תרופות נוספות בטענה כי החברות תיאמו מחירי תרופות. זאת בהמשך לחקירה הפדרלית בנושא.
בתגובה לתביעה שיגרה מיילן הכחשה גורפת ואמרה כי עד מועד זה עוד לא הוצגה אף ראיה לכך שהחברה היתה מעורבת בתיאום מחירים. טבע הגיבה כי החברה קיבלה את כתבי התביעה והיא בוחנת אותם.
בתביעות נטען כי התבצעו בין שש חברות הפארמה פעולות של תיאום מחירים, אם באמצעות תקשורת ישירה או סמויה בין החברות ואם באמצעות הקצאת "טריטוריות" של פעילות בין החברות. נטען כי תיאום המחירים התבצע בכמה תרופות, בהן אנטיביוטיקה ותרופה לסוכרת.
על פי רוני גל, אנליסט בכיר בבית ההשקעות ברנסטיין, החקירה מתמקדת בעיקר בשתי תרופות: דיגוקסין (Digoxin) של טבע לטיפול באי־ספיקת לב גודשית ודוריקס (Doryx) לטיפול בזיהומים שונים של מאיין האוסטרלית. "ההכנסות השנתיות עבור דוריקס מסתכמות ב־758 מיליון דולר ועבור דיגוקסין אפילו נמוכות יותר ועומדות על 144 מיליון דולר", ציין גל.