דרמה במדיפאואר: המוסדיים זועמים על מייסד ICQ - "חוסר כבוד, הוציא אותנו מההנפקה"
בעל השליטה במדיפאואר יאיר גולדפינגר הכפיל את סכום ההשקעה שלו בשלב הציבורי ל-14 מיליון שקל, במחיר גבוה מזה שנסגר בשלב המוסדי - ודחק בכך חלק מהמשקיעים המוסדיים שביקשו להשקיע בחברה
דרמה בשלב הציבורי בהנפקה הראשונית של חברת מדיפאואר. בעל השליטה יאיר גולדפינגר הפתיע והזמין בשלב הציבורי מניות בשווי 14 מיליון שקל. מדיפאואר הייתה זקוקה לכ-7 מיליון שקל בלבד בשלב הציבורי ומסיבה שאינה ברורה החליט גולדפינגר ברגע האחרון לרכוש מניות נוספות.
המהלך של גולדפינגר - מייסד חברת ICQ שמכר אותה בשנת 1998 ביותר מ-400 מיליון דולר -דחק את הגופים המוסדיים שהזמינו בשלב המוסדי החוצה מן ההנפקה. בין הגופים שנדחקו החוצה הם מור, מיטב דש וקרנות נוספות. ההנפקה בבורסת ת"א הסתיימה על פי שווי של 150 מיליון שקל אחרי הכסף למדיפאואר.
- מייסד ICQ חזר לבורסה: מדיפאואר הונפקה בת"א לפי שווי של 140 מיליון שקל
- יאיר גולדפינגר חוזר לבורסת ת"א: מדיפאואר תצא לגיוס הון של 60 מיליון שקל
- הסיפתח של רציו פטרוליום: הצליחה לגייס 117 מיליון שקל
דחיקת המוסדיים נבעה מהמכירה הנוספת הלא צפויה של גולדפינגר להנפקה הציבורית, ולמחיר שבו בוצעה רכישה זו. כאמור, גולפינגר היה אמור לרכוש בשלב הציבורי מניות ב-7 מיליון שקל כאמור, אך הוא גם הפכיל את סכום הרכישה וגם ביצע אותה לפי שווי של 4.65 שקלים למניה, בשעה שבמכרז המוסדי נקבע למניה מחיר של 4.61 שקלים. בהתאם, כ-7 מיליון שקל מההתחייבויות המוקדמות של המוסדיים נדחו עתה, לטובת ההשקעה במחיר הגבוה יותר שביצע גולדפינגר.
"אחד המוסדיים שנדחק החוצה מן ההנפקה אמר ל"כלכליסט": "זה חוסר כבוד, הוא פשוט הגיח והוציא אותנו החוצה מההנפקה. לא עושים דברים כאלו בלי להודיע מראש. הוא יצטרך ללמוד לעבוד מול שוק ההון".
הרכישה הנוספת של המניות עשויה להיות קשורה למאבק משפטי בין גולדפינגר לבין שותפו ספי ויגיסר. שני השותפים נקלעו לאחרונה למאבק משפטי לאחר הנפקת המניות הפרטית שביצעה מדיפאואר באפריל 2016. בספטמבר 2016 הגישו ויגיסר ואמו, טובה פרייס, בקשה להצטרף כתובעים לתביעה שהגישו בעלי מניות מיעוט למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב.
האם והבן טענו ביחד עם בעלי מניות מיעוט נוספים כי עקב הנפקת מניות הבזק "המקפחת והבלתי שוויונית" באפריל 2016, הם דוללו באופן משמעותי בזכויות ההצבעה ובהון מניותיהם. השניים טענו כי לפני ההנפקה החזיקו ב-29.17% ממניות החברה, ודוללו לאחר ההנפקה מבלי שניתנה להם הזכות להשתתף בה.
נדל"ן מסחרי בצפון אמריקה
מדיפאואר היא חברת נדל"ן שעוסקת ברכישה ואחזקה של מרכזים מסחריים בארה"ב וקנדה עם היקף נכסים של 145 מיליון דולר והון עצמי (לפני ההנפקה) של 500 מיליון דולר. לפני ההנפקה, מבנה האחזקות של השליטה בחברה הינו: יאיר גולדפינגר (56%), ולצידו המשקיעים יוסי ויגיסר (16.8%%), אלוני חץ (14.2%) ומשקיעים נוספים (13%). מדיפאואר כבר נסחרה בעבר בבורסת תל אביב ונמחקה לפני מספר שנים לאחר שלא עמדה בדרישות הסחירות של הבורסה.
החברה עסקה בעבר בייזום נדל"ן במדינות מזרח אירופה (רומניה ובולגריה) ונקלעה למצוקה תזרימית. גולדפינגר הזרים אז מכיסו הפרטי 100 מיליון שקל לטובת החזרת החוב למחזיקי האג"ח ובכך מנע הסדר חוב. מאז החברה ביצעה שינוי מיקוד עסקי ומתמקדת בנדל"ן מניב בצפון אמריקה. נכון להיום היא מחזיקה ב-16 מרכזים מסחריים, בעיקר בארה"ב (78%) ובקנדה (19%) .
באפריל 2016 ביצעה מדיפאואר גיוס הון פרטי של 50 מיליון שקל במטרה לרכוש שני מרכזים מסחריים בארה"ב. הגיוס הצליח והחברה אכן השלימה את רכישת שני הנכסים. כעת היא מחפשת אחר מקור נוסף לגיוס ההון העצמי לעסקאות חדשות בארה"ב, תוך שהיא מעוניינת לחזור להיסחר ברשימה הראשית של הבורסה.
נכון להיום מדיפאואר נחשבת כחברה רשומה במאגר הבורסה אך מחוקה, ומשום כך ההנפקה שלה נחשבת הנפקה ראשונית לכל דבר והחברה צריכה לעמוד בכל ההתניות הכרוכות בכך.
גולדפינגר עצמו נחשב לאיש אמיד מאוד. ביולי 1998 נמכרה חברת מיראביליס, שפיתחה את התוכנה ICQ, לתאגיד האינטרנט הגדול בעולם באותו זמן, אמריקה און ליין (AOL), תמורת 407 מיליון דולר. הסכום העצום חולק בין היזמים: יאיר גולדפינגר, ספי ויגיסר ואריק ורדי. בנוסף הוא השקיע בסטארט אפ ג'אג'ה שפיתחה מוצר שמאפשר שיחות טלפון בחינם דרך האינטרנט. גם במקרה זו הוא קיבל כמה מיליוני דולרים מהמכירה שלה לטלפוניקה תמורת 210 מיליון דולר.