רשמית: שותפות לווייתן קיבלה החלטת השקעה רשמית במאגר הגז
היקף ההשקעה שאושר לצורך פיתוחו של המאגר עומד על 3.75 מליארד דולר, זאת בנוסף לכמיליארד דולר שכבר הושקעו בו עד היום; הפרויקט יושלם בתוך פחות משלוש שנים והגז מלווייתן יוזרם לישראל עד סוף שנת 2019
שותפות לוויתן קיבלה היום (ה') החלטת השקעה רשמית במאגר הגז. היקף ההשקעה שאושרה לצורך פיתוחו ע"י בעלות הזכויות במאגר עומד על 3.75 מליארד דולר, זאת בנוסף לכמיליארד דולר שכבר הושקעו עד היום בפעילויות שונות של אקספלורציה, הערכה, תכנון ועוד.
- שותפות לווייתן קיבלה אישור רשמי להולכת גז לחופי הארץ
- דלק ואבנר סיכמו על המימון לפיתוח לווייתן בסך 1.75 מיליארד דולר
- נובל אנרג'י שכרה את ברקליס כדי למכור 7.5% מאחזקותיה במאגר תמר
החלטת ההשקעה הרשמית (FID) התקבלה לאחר ששר האנרגיה יובל שטייניץ חתם שלשום בלילה על היתר הזרמת הגז לישראל ולאחר שחברות דלק קידוחים ואבנר השלימו חתימה על 1.75 מיליארד דולר במימון חלקם בפיתוח. דלק מחזיקה שם כ-45% במאגר ורציו שמחזיקה 15% גם השלימה מימון בהיקף של כ-700 מיליון שקל.
ההחלטה התקבלה בהתאם להסכם התפעול המשותף (JOA) של השותפות בלווייתן - נובל אנרג'י (39.7%), דלק קידוחים (22.7%), אבנר (22.7%) ורציו (15%). על-פי תכנית הפיתוח, שאושרה בשנה שעברה ע"י הגורמים הרלוונטים בממשלה, יושלם הפרויקט בתוך פחות משלוש שנים והגז מלוויתן יוזרם למשק הישראלי עד סוף שנת 2019.
מאגר לוויתן מכיל בין 500 (עמדת מדינה) ל-620 (עמדת השותפות) מיליארד מטר מעוקב של גז טבעי. עד היום נחתמו חוזים עם המשק המקומי לאספקת גז לתחנות כוח כמו גם חוזה יצוא גדול מול חברת החשמל הירדנית בהיקף של כ-10 מיליארד דולר.
לפי דלק, שלב 1א' בלוויתן כולל פיתוח תת ימי המורכב מ- 4 קידוחי הפקה בעומק ממוצע של כ-5 ק"מ מתחת לפני הים. כל קידוח בעל כושר הפקה של כ-300 מיליון מטר מעוקב (MMcf) גז טבעי מדי יום, והיקף ההפקה השנתי צפוי לעמוד על כ-12 מיליארד מטר מעוקב (BCM) – כפול מכמות הגז הטבעי המוזרמת למשק הישראלי כיום.
הגז מהמאגר יועבר באמצעות שני צינורות תת-ימיים באורך של כ-130 ק"מ ישירות לאסדת הטיפול וההפקה (פלטפורמה), אשר תמוקם כ-10 ק"מ מערבית לחוף. הטיפול בגז ייעשה כולו בלב ים, והגז המטופל יוזרם מהפלטפורמה, באמצעות צינור כניסה צפוני שיחובר למערכת הולכת הגז הארצית של נתג"ז (נתיבי גז לישראל), כפי שהוגדר בתכנית המתאר הארצית. משקלה ההתחלתי של אסדת הטיפול בגז יעמוד על כ-25,000 טון, והיא תעוגן בקרקעית הים במקום בו עומק הים מוערך ב כ- 80 מטר.
אין ערבות מדינה לחוזה
שר האנרגיה, דר' יובל שטייניץ, חתם בשעות הבוקר על אישור ייצוא גז מישראל לירדן, ומבדיקת כלכליסט עולה שהאישור כולל אפשרות למכור גז בהיקף של כ-45 מיליארד מטר מעוקב ללקוחות שם, כאשר לאישור לא נלווה שום התחייבויות מסחרית או ערבות מדינה כל שהיא. בסביבת משרד האנרגיה מסבירים שערבות מדינה הייתה מחייבת גיבוש ועדת כספים ואישור של שר האוצר משה כחלון למהלך, ומחאר וכאלה לא בוצעו אין ולא תהיה ערבות מדינה לחוזה ייצוא לירדן.
שטיינץ אמר הבוקר ש"כפי שהתחייבתי, שדה הגז לוויתן יפותח במשמרת שלי. הרווחים בהכנסות המדינה, באוויר נקי לנו ולילדינו ובהגדלת הביטחון האנרגטי, יהיו של כולנו. החלטת ההשקעה הסופית של נובל ויתר השותפות סותמות את הגולל על הטענות וההטעיות של מתנגדי המתווה - שניסו להכשילו לאורך כל הדרך. אם נמשיך לצעוד בדרך האחראית והנחושה, נצליח גם לגלות שדות גז נוספים, ולמצב את ישראל כשחקנית חשובה במשק האנרגיה מול שכנינו במזה"ת ובאירופה".