בלעדי לכלכליסט
אלוביץ' ינסה להחליף הלוואה יקרה בגיוס אג"ח
יתרת החוב של יורוקום נדל"ן, בשליטת שאול אלוביץ', לקבוצת מלווים היא 323 מיליון שקל בריבית 7.5%. החברה הפרטית תגייס לראשונה 300 מיליון שקל באג"ח, ועשויה לשעבד נכסים שישתחררו מההלוואה
ארבעה חודשים אחרי שסיכם עם קונסורציום מלווים על פריסת כ־323 מיליון שקל - היתרה מהלוואה בהיקף של 800 מיליון שקל - פועל שאול אלוביץ' להתנתק ממנו. ל"כלכליסט" נודע כי יורוקום נדל"ן שבשליטתו מנהלת הליך לגיוס 300–400 מיליון שקל בהנפקת אג"ח סחירות בבורסת תל אביב. יורוקום נדל"ן היא חברה פרטית, אולם לאחר גיוס האג"ח תהיה חייבת בדיווח לבורסה. ייתכן שהחברה תשעבד כביטחונות לאג"ח חלק מהנכסים ששועבדו לטובת ההלוואה וישתחררו עתה.
- חלל תקשורת של אלוביץ' צפויה לקבל עוד 34 מיליון דולר מהמדינה
- רבעון ראשון חלש לטבע, לפירמידה של אלוביץ' - ולמדדים בבורסת ת"א
- ירידה של 28% ברווח הנקי השנתי של בזק; תחלק דיבידנד של 578 מיליון שקל
יתרת ההלוואה אמורה להיפרע בתוך שנה וחצי
כספי הגיוס אמורים לשמש לפירעון יתרת חובה של יורוקום נדל"ן לקונסורציום, שבראשו עומד בנק מזרחי טפחות ואשר כולל גם את בתי ההשקעות פסגות ואלטשולר שחם ואת חברות הביטוח כלל ומנורה מבטחים. יתרת ההלוואה אמורה להיפרע בתוך תקופה קצרה של שנה וחצי. ביוני הקרוב אמורה יורוקום נדל"ן לפרוע 43 מיליון שקל, בעוד שנה כ־140 מיליון שקל וסכום דומה בסוף 2019.
אלוביץ' ינסה לנצל את יתרות הנזילות הגדולות בשווקים כדי לגייס אג"ח בריבית נמוכה. המהלך גם צפוי לשחרר את הערבויות שהעמיד לאותה הלוואה, בדמות מניות של חלל תקשורת, מניות החברה בפרויקט מידטאון בתל אביב וקרקע בבית דגן שבה מחזיקה יורוקום נדל"ן יחד עם חברת קנדה ישראל.
לקראת סוף 2016 נקלע אלוביץ' לעימות עם המוסדיים, לאחר שליורוקום נדל"ן לא היתה נזילות מספקת לפירעון של תשלום בגובה 100 מיליון שקל. אלוביץ' ביקש לדחות את הפירעון, אולם המוסדיים סירבו בטענה שכבר קיבל דחייה.
המוסדיים דרשו בתמורה לדחייה 20 מיליון שקל במזומן, 45 מיליון שקל עד סוף פברואר השנה ו־45 מיליון שקל עד סוף יוני. לאחר מו"מ קשה הסכימו המוסדיים לקבל 15 מיליון שקל במזומן, 34 מיליון שקל בפברואר ו־43 מיליון שקל ביוני.
כדי לפרוע את התשלום בפברואר מכרה יורוקום נדל"ן בינואר את יתרת זכויותיה בפרויקט המגורים בשכונת נווה צדק בתל אביב לשותפיה בפרויקט — חברת צמח המרמן (של המשפחות פייגלין ומנור) ומשפחת ברונר, הפועלת בתחום היהלומים. תמורת הזכויות קיבלה יורוקום נדל"ן סכום ראשוני של 37.5 מיליון שקל נטו, לאחר ש־10 מיליון שקל הועברו לפיקדון לצורך תשלומי מס עתידיים. החברה גם עשויה לקבל 12 מיליון שקל נוספים, אם הרווח ממכירת הפנטהאוזים בפרויקט העיר הלבנה יהיה גבוה מהסכום שנקבע בין הצדדים בהסכם המקורי. יורוקום נדל"ן החזיקה ב־25% מהזכויות בפרויקט בנווה צדק, צמח המרמן מחזיקה ב־25% נוספים ומשפחת ברונר מחזיקה ב־50%.
בהתאם להסכמות שגובשו עם קונסורציום המלווים, הריבית השנתית על יתרת ההלוואה עלתה מ־6% ל־7.5%. מדובר בריבית גבוהה, ואלוביץ' ינסה לגייס חוב בריבית נמוכה יותר. ככל הידוע, הוא כבר בחר חתמים להנפקה.
מכירת מניות חלל לשינוויי הסינית כשלה
עד לאחרונה תכנן אלוביץ' לפרוע את הסכום של 43 מיליון שקל ממכירת מניות חלל תקשורת, שבה מחזיקה יורוקום ב־64%, ועודפים מפרויקטי נדל"ן או ממקורות אחרים, בין היתר ממכירת זכויות יורוקום בפרויקט מידטאון בתל אביב. מדובר בפרויקט שחלקה של יורוקום נדל"ן בו עומד על 37.5%, והוא כולל מגורים, מסחר ומשרדים. חלק זה מוערך ב־270 מיליון שקל לפחות. מכירת חלל תקשורת לתאגיד שינוויי הסיני (Xinwei) תמורת 285 מיליון דולר ירדה מהפרק, והמגעים בין הצדדים הופסקו לאחרונה בקול ענות חלושה.
מאז נטלה את ההלוואה, פרעה יורוקום נדל"ן חובות של 475 מיליון שקל (חלק מסכום זה בפירעונות מוקדמים) בעזרת סדרה של מימושים.