עוד מכה: עסקת הענק של אפריקה ישראל ברומניה - בסכנה
החברה הרומנית שחתמה על הסכם בהיקף 640 מיליון שקל, לרכישת חמישה בנייני משרדים, חזרה בה לגבי שניים מהם. העסקה המלאה היתה אמורה להכניס לאפריקה נכסים תזרים מזומנים של 288 מיליון שקל
אפריקה ישראל ממשיכה לספוג מכות עסקיות. אתמול בוטלה מכירתם של שניים מחמשת הבניינים של החברה הבת אפריקה נכסים, שאותה מנהל אברהם נובוגרוצקי, ברומניה.
- פרשת מוטולה: רשות ני"ע תשתתף במימון ייצוגית נגד לבייב ובכירי אפריקה
- משפחת דיין רוכשת את מלונות אפריקה ישראל ב-413 מיליון שקל
- העסקה שעלולה לפוצץ את ההסדר באפריקה ישראל
מדובר במקבץ של חמישה בנייני משרדים גדולים שמצויים במתחם קניון קוטרוצ'ן, שבבעלות אפריקה נכסים, בבוקרשט בירת רומניה. חמשת הבניינים נמכרו בעסקה של 164 מיליון יורו (כ־640 מיליון שקל) בעסקה שהיתה אמורה להניב לחברה תזרים מזומנים של כ־288 מיליון שקל ורווח הון נטו של כ־19 מיליון שקל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אפריקה לא פירסמה עד היום את זהות הרוכש, אך ל"כלכליסט" נודע שמדובר ברשת העשה זאת בעצמך הגדולה ברומניה, דדמן (Dedeman), שבבעלותה כ־200 סניפים. דדמן מעוניינת לרכוש את בניינים 1-3 ועדיין לא ירדה מהרכישה, אבל ביטלה את העסקה לרכישת בניינים 4-5.
על פי הדיווח של אפריקה נכסים, אפי אירופה, החברה הבת שמחזיקה במתחם, הודיעה שקיבלה מהרוכשת הזרה של הבניינים באפי פארק הודעה על ביטול העסקה למכירת בניינים 4 ו־5. אפריקה ציינה כי הסכם המכירה לבניינים 1-3 תמורת כ־90 מיליון אירו עדיין כפוף להשלמת תנאים מתלים. העסקה נחתמה בנובמבר האחרון, כלומר לפני יותר משמונה חודשים. לדברי אפריקה העסקה מתקדמת כמתוכנן.
לאפי אירופה זכויות בקניונים ובבנייני משרדים באירופה, שהעיקריים שבהם הם קניון קוטרוצ'ן ובנייני המשרדים (אפי פארק) שצמודים אליו בבוקרשט בירת רומניה, קניון פלוישט ברומניה, פרויקט קלאסיק 7 בפראג בירת צ'כיה ופרויקט איירפורט סיטי בבלגרד בירת סרביה. אפי אירופה החזיקה גם במקבצי דיור למגורים בגרמניה, שאותם מכרה תמורת 125.5 מיליון אירו. בנוסף, מחזיקה החברה בקרקעות ברומניה, צ'כיה, סרביה, פולין, הונגריה, לטביה ובולגריה, שעליהן יהיו פרויקטים למשרדים, מסחר ומגורים.
העסקה המקורית למכירת בניינים 1-3 נחתמה ביוני 2016, כלומר לפני יותר משנה. בנובמבר הורחבה העסקה גם לבניינים 4-5, שרכישתם כאמור בוטלה. בדיווח בנובמבר, מסרה אפריקה כי לפי מכתב הכוונות המעודכן, תערוך החברה הרוכשת בדיקת נאותות לחמשת הבניינים, ובכפוף להשלמתה לשביעות רצונה, תפעל להתקשר בהסכם מחייב להשלמת רכישתם עד סוף מארס 2017. כלומר לפני ארבעה חודשים.
מדובר בחדשות רעות לא רק עבור אפריקה ישראל, שתיפגע בדיבידנד שעשויה היתה אפריקה נכסים לחלק לאפריקה השקעות, החברה האם, אלא גם לאחים נתי ועופר סיידוף מלוס אנג'לס, שמצויים בעיצומו של הליך רכישת החברה במסגרת הסדר חוב שהיא מבצעת.
עם זאת, נראה כי מצד שני עשויים האחים להיות שבעי רצון מהעובדה שמדובר בנכס מניב טוב, בעל תפוסה מלאה ותשואה דו־ספרתית, שלא יימכר בסופו של דבר. העובדה שאפריקה העמידה אותו למכירה נבעה כנראה בעיקר מלחצי הנזילות של החברה האם.
בשבוע שעבר רכשה חברה בת אחרת אפריקה מגורים את חלקו של השותף שלה במתחם בגבעת שמואל, עם הון עצמי של 80 מיליון שקל, ועוררה כעס הן מצד מחזיקי האג"ח שלהם חייבת החברה 2.8 ממיליארד שקל, והן מצד האחים סיידוף.
האחים שרוכשים את השליטה באפריקה בכ־2.2 מיליארד שקל, מתוכם 500 מיליון במזומן, מקבלים נכס במצב שונה מזה שקיוו לרכוש. זאת לאור ביטול העסקה ברומניה, והן לאור הרכישה בגבעת שמואל.