בגלל השיפוצים: ירידה חדה של 81% ברווח התפעולי של פז
שיפוץ במתקני הייצור בבית הזיקוק של פז נפט פגע קשות בדוחות הרבעון השני: ההכנסות ירדו ב-18% ל-2.3 מיליארד שקל, הרווח הנקי נפל ב-72% והסתכם ב-45 מיליון שקל בלבד
פז נפט חותמת רבעון שני עם ירידה חדה ברווח ונסיגה חזקה בשורת ההכנסות: החברה הפועלת ללא קבוצת שליטה רשמה בחודשים אפריל יוני הכנסות של 2.32 מיליארד שקל, לעומת 2.79 מיליארד שקל ברבעון המקביל, ירידה של 18%.
- פז: הנזק שגרמה השריפה למתקן זיקוק הסולר באשדוד מוערך בכ-20 מיליון שקל
- כוחות הכיבוי השתלטו על שריפה בבית הזיקוק פז באשדוד
- פז תתחיל להציע ללקוחות שירותי אשראי
פז נפגעה קשות במהלך הרבעון משני אירועים מרכזיים: בחודש אפריל החלה החברה בשיפוץ תקופתי במתקני היצור (שנערך אחת ל-4 שנים וחצי) של בתי הזיקוק, אותו סיימה בתחילת חודש יוני. מעבר לכך, מתחילת חודש מאי ועד לשבוע הראשון של יולי בוצעו במתקני הייצור פעולות תפעוליות נוספות לצורך תחזוקה. אירוע שני שפגע בחברה הוא עיצומי העובדים והשבתת בתי הזיקוק שהובילה להפסקת פעולות הייצור בחלק מימי הרבעון.
לנוכח האירועים, הרווח התפעולי של פז בתקופת הדוח נפל ל-48 מייליון שקל בלבד, לעומת 248 מיליון שקל ברבעון המקביל, ירידה חדה של 81%. הרווח התפעולי המתואם (מנוטרל השפעות) עמד על 74 מיליון שקל, לעומת 216 מיליון שקל ברבעון המקביל - ירידה של 66%
הרווח התפעולי המתואם אינו כולל את הנתונים הבאים: הפרשי עיתוי בין מועד רכש הנפט הגולמי לבין מועד מכירת המוצרים כתוצאה מההגנה הכלכלית; הפסדי/רווחי מלאי בלתי מוגן; הפרשה לירידת ערך מלאי והשפעה של הפרשי עיתוי. הירידה ברווח התפעולי נובעת על פי החברה בעיקר מירידה בריווחיות הגולמית של מגזר הזיקוק בעקבות השיפוץ התקופתי, מרישום הפרשות בגין הליכים משפטיים בסך של כ-21 מיליון שקל.
ה- EBITDA המדווח הרבעוני ירד ב-62% והסתכם ב-133 מיליון שקל, לעומת 352 מיליון שקל ברבעון המקביל. ה-EBITDA המתואם ירד ב-36% ל-159 מיליון שקל, לעומת 320 מיליון שקל ברבעון המקביל.
השורה התחתונה משקפת את הירידות החדות ברווח התפעולי: פז נפט חותמת את הרבעון השני עם רווח של 45 מיליון שקל בלבד, לעומת 161 מיליון שקל ברבעון המקביל - ירידה חדה של 72%. הרווח הנקי המתואם עמד על 33 מיליון שקל לעומת 156 מיליון שקל ברבעון המקביל - נסיגה של 79%.
בחודש מרץ השלים צדיק בינו רשמית את היציאה מפז לאחר שהשלים את מהלך מכירת המניות שלו וירד מתחת להחזקה של 5%. את הירידה המהותית בהחזקה ביצע בינו כבר ברבעון השלישי של 2016, לאחר שמכר את מניות השליטה והתפטר מהדירקטוריון - לנוכח דרישת חוק הריכוזיות, הפוסלת שליטה בגוף פיננסי ובגוף ריאלי, העדיף בינו להמשיך להחזיק בבנק הבינלאומי.
בדוח הרבעון השני לא נכללו היבטים של השריפה האחרונה שנרשמה בבית הזיקוק, בתחילת אוגוסט. השריפה התרחשה בבמתקן חדש יחסית שהחל לפעול בשנת 2012, אולם למזלה של פז מדובר במתקן הקטן מבין זוג מתקני זיקוק סולר שיש בידי החברה. פז מספקת כ־40% מהביקוש לסולר בישראל, ומשמשת גם כספקית הדלקים הכמעט בלעדית של הרשות הפלסטינית.