אפקט הארווי: למה מחירי הנפט דווקא יורדים בעקבות ההוריקן
ההוריקן שפגע בטקסס גרם לירידה החדה ביותר מזה חודשיים במחירי הנפט. ההסבר טמון בכך שהסופה ההרסנית פגעה לא רק בפעילות ייצור הנפט באזור, אלא גם בביקוש לו
- וול סטריט: קייט פארמה זינקה ב-28%, הוריקן הארווי הפיל את הנפט בכמעט 3%
- סופה בטקסס: "שיטפונות הרסניים ושיקום של שנים"
- קבוצות הספורט ביוסטון תרמו יותר מ-9 מיליון דולר לנפגעי הוריקן הארווי
באופן רגיל, פגיעה מסוג זה מובילה לעליית מחירים בשל החשש לפגיעה באספקת הנפט, אולם כעת קורה דווקא ההפך. מחירי הנפט ירדו ביום שני ב-3%, הירידה החדה ביותר מזה קרוב לחודשיים. הירידות המשיכו גם היום (ג').
אם כך, מדוע הארווי לא הוביל לעליות מחירי נפט, כפי שקרה למחירי הדלק? התשובה לכך היא שהסופה ההרסנית פגעה בביקוש מצד הלקוחות הגדולים ביותר של הנפט: בתי זיקוק והנהגים.
הסופה הובילה לסגירת 10 בתי זיקוק לאורך מפרץ מקסיקו, שנחשב למרכז של תעשיית האנרגיה האמריקאית. כך למשל, בית הזיקוק בייטאון הגדול של אקסון מובייל ספג נזקים רבים. גם בתי הזיקוק שעוד נותרו פתוחים לא פועלים בתפוקה מלאה, והנמלים ביוסטון ובקורפוס כריסטי סגורים, כך שיש פחות נפט שצריך לזקק.
קרוב ל-3 מיליון חביות של נפט ביום לא עוברות זיקוק להפיכה לדלק ולמוצרים אחרים. על פי גולדמן זאקס, מדובר ב-16% מהתפוקה של בתי הזיקוק. נתון זה גבוה מכמות הנפט שהייצור שלה הופרע בשל הסופה.
חברת FGE אנרג'י מעריכה כי הארווי פגע בייצור של סביבות 380 אלף חביות נפט ביום במפרץ מקסיקו ו-400 אלף חביות בתוך המדינה. לא דווח על נזק משמעותי לאסדות קידוח הנפט שמתחילות לשוב לפעילות הייצור.
מעבר לכך, השגשוג שחוותה תעשיית פצלי הנפט האמריקאית העלה את הייצור לרמה גבוהה דיה כך שלמדינה יש מספיק היצע לרכך את המכה שגרמה הפגיעה של הארווי.
במקביל, הסופה פגעה בביקוש למוצרי נפט. הארווי שיתק למעשה את יוסטון, העיר הרביעית בגודלה בארה"ב. פירוש הדבר שיש פחות תיאבון לדלק למכוניות ומטוסים ודיזל למשאיות.
ב-FGE מעריכים כי ההצפות עלולות לקצץ את הביקוש לדלק בסביבות 150 אלף חביות ביום. לפי גולדמן זאקס, הפגיעה הסופית על הביקוש לנפט בארה"ב תהיה גדולה יותר מההשפעה של הסופה על ההיצע. כתוצאה מכך, המחירים יורדים, לא עולים.